Nagyvilág

Szijjártó Péter: Trump igaz barát, és mint igaz barát számíthat ránk

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Mi Trump elnök mellett állunk, drukkolunk neki, hogy őszinte legyek, hiszen az ő vezetése alatt voltak legjobbak a politikai kapcsolatok az Egyesült Államok és Magyarország között. Ő igaz barát, és mint igaz barát számíthat ránk bármilyen helyzetben, ez természetes

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Newsmax amerikai konzervatív tévécsatornának adott interjújában.

Donald Trumpot 37 rendbeli szövetségi bűncselekménnyel, többi között az igazságügyi szervek munkájának akadályozásával, a hatóságok félrevezetésével és a kémkedésről szóló törvény megsértésével vádolták meg. Kedden a volt amerikai elnök egy miami szövetségi bíróságon az összes ellene felhozott vádpontban ártatlannak vallotta magát, később híveinek elmondta, hogy politikai üldöztetés áldozata, és ha ismét megválasztják, az ellene vádat emelő különleges ügyész helyett újat nevez ki, aki Joe Biden ellen fog eljárni.

Szijjártó a Trump elleni vádemelésről azt mondta, hozzászokott már ehhez, hiszen amikor egy konzervatív vezetőnek esélye van egy fontos pozíciót megnyerni, akkor ezt a vezetőt azonnal hatalmas támadás éri a liberális mainstream részéről.

A helyzet nagyon hasonló Európában: ha van egy konzervatív vezető, aki erős, jó hírnévnek örvend, élvezi a társadalom támogatását, akkor a liberális mainstream támadást indít ellene. És a liberális mainstreamnem riad vissza attól, hogy a legkülönbözőbb eszközöket vesse be, és sajnos az igazságszolgáltatás általában az egyik ilyen eszköz

– vélekedett a tárcavezető.

Szijjártó azt is elmondta, hogy ha Trump elnök nyerte volna meg a legutóbbi elnökválasztást az Egyesült Államokban, akkor nem tört volna ki az ukrajnai háború. A visszatérésére úgy tekintenek, mint „a békés jövő reményére”.

Svédország NATO-csatlakozásáról Szijjártó azt mondta, hogy a kormány támogatja a ratifikációs folyamatot, ám a kormánypárti képviselők sértésnek vették, hogy a svéd politikusok a magyar demokrácia helyzetét kritizálták. A miniszter szerint ezek a vádak nagyon hasonlóak voltak a Trump elnökkel szembeni kritikákhoz.

A 2024-ben visszatérését tervező Trump ellen múlt héten emeltek vádat amiatt, hogy minősített iratokat tárolt a floridai birtokán. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tavaly augusztusban tartott razziát tartott Mar-a-Lagóban, a volt elnök rezidenciáján azt követően, hogy Trump és ügyvédjei többszöri jelzés ellenére sem adták vissza azokat a különféle minősítéssel rendelkező iratokat, amelyeket hivatali ideje lejárta után a Fehér Házból eltávolítottak.

Az ügy részleteiről itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Fürdőszobában is tároltak minősített iratokat Trump floridai birtokán
Akár több éves börtönbüntetést is kaphat Donald Trump, ha bűnösnek találják abban az ügyben, amelyben minősített anyagok hanyag kezelésével vádolják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik