Nagyvilág

Trump ártatlannak vallotta magát a minősített iratok hanyag kezelése ügyében

RICARDO ARDUENGO / AFP
RICARDO ARDUENGO / AFP

Ártatlannak vallotta magát mind a 37 ellene felhozott vádpontban Donald Trump abban az ügyben, amelyben minősített iratok hanyag kezelésével vádolják – számolt be a CNN. A tárgyalást helyi idő szerint kedd délután tartották egy miami szövetségi bíróságon.

Trumpot egy mélygarázsba vitték a bíróság épületéhez való érkezése után, a tárgyalóterembe nem engedtek be se kamerákat, se fotósokat. Ha a vádlott ártatlannak vallja magát, a bíró elnapolja az ügyet egy másik időpontra, és lehetőséget ad az ügyvédeknek, hogy felülvizsgálják a vádiratot, és indítványokat nyújtsanak be az üggyel kapcsolatban. Trump ezután szabadon távozhatott és várhatóan kedd este sajtótájékoztatót tart.

Amint arról egy hosszabb cikkben beszámoltunk, a volt amerikai elnök ellen múlt héten emeltek vádat amiatt, hogy minősített iratokat tárolt a floridai birtokán. Az ügy lényege, hogy 2022 augusztusában a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) razziát tartott Mar-a-Lagóban azt követően, hogy Trump és ügyvédjei többszöri jelzés ellenére sem adták vissza azokat a különféle minősítéssel rendelkező iratokat, amelyeket hivatali ideje lejárta után a Fehér Házból eltávolítottak. Az amerikai Nemzeti Levéltár, a NARA munkatársai végül kénytelenek voltak az Igazságügyi Minisztérium segítségét kérni, tavaly novemberben pedig a tárca egy különleges ügyészt is kinevezett Trump ügyeinek vizsgálatára.

A vádemelést követően nyilvánosságra került a vádirat, amely szerint Trump és Waltine Nauta tudatosan nem adta vissza az iratokat a törvény által előírt módon. Nauta Trump katonai segédje volt az elnöksége idején, és az elnök hivatali idejének lejárta után is mellette maradt hasonló beosztásban. Ha az ellenük felhozott vádakban bűnösnek találják őket, akár súlyos börtönbüntetést is kaphatnak: a vádpontok mindegyike maximum 250 ezer dollár pénzbírsággal járhat, a legsúlyosabb börtönbüntetés pedig az egyes vádpontok esetében akár 5 és 20 év között is lehet.

A részletekről itt olvashatnak:

Kapcsolódó
Fürdőszobában is tároltak minősített iratokat Trump floridai birtokán
Akár több éves börtönbüntetést is kaphat Donald Trump, ha bűnösnek találják abban az ügyben, amelyben minősített anyagok hanyag kezelésével vádolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik