Belföld

Szolidaritási adó: Tarlós idején 5 milliárdot fizetett a főváros, lehet, hogy Karácsonynak már 75 milliárdot kell

Horváth Júlia / 24.hu
Horváth Júlia / 24.hu

Egy, a költségvetési tanács által közzétett dokumentum alapján arról ír a 444, hogy a kormány 2024-ben az idei évhez képest 30 százalékkal megemelné a tehetősebb önkormányzatok szolidaritási adóját.

Mindezt úgy, hogy a feladatellátásukhoz járó állami normatíva alig emelkedik, súlyos problémákat okozva a száguldó infláció miatt. Az utóbbi kommentárt a főpolgármester, Karácsony Gergely fűzte a hírehez, aki bejegyzésében tett egy olyan kijelentést is, hogy „mindez a napnál világosabb cáfolata annak a pofátlan hazugságnak, hogy Budapest kivéreztetésére a szegényebb települések támogatása miatt van szükség.”

A 30 százalékos emelés különösen annak tekintetében tűnik soknak – ahogy az Karácsony számításaiból kiderült –, hogy míg Tarlós István idején a fővárosi önkormányzatnak mindössze 5 milliárd forintot kellett fizetnie a fenti jogcímen, addig a számlát most 58 milliárdról állítják ki, jövőre pedig 75 milliárd lehet. Rövid idő alatt tehát a tizenötszörösére nőtt az összeg, amit a fővárosnak be kell fizetnie az államkasszába.

Nem fogjuk annyiban hagyni, perre megyünk a kormánnyal, megvédjük Budapestet. Végképp itt az ideje, hogy véget vessünk a Budapest-ellenes sarcpolitikának, es kiálljunk a városunkért, kiálljunk egymásért.

üzente meg a bejegyzése végén Karácsony Gergely, hogy nem fognak beletörődni a dologba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik