Élő Nagyvilág

Betörtek az ukránok Oroszországba – állítja a Kreml, az ukránok tagadnak

Anatolii Stepanov / AFP
Anatolii Stepanov / AFP
  • Az ukrán fegyveres erők szerint továbbra is Bahmutban van a harcok „epicentruma”.
  • A háború kitörése óta hetedszer volt áramkimaradás a zaporizzsjai atomerőműben.
  • A brazil elnök „bosszús”, amiért nem tudott tárgyalni a G7-csúcson Zelenszkijjel.
  • Az ukrán elnök megígérte, hogy nem vetik be az F-16-osokat oroszországi célpontok ellen.
  • Vasárnapi tudósításunkat itt olvashatják vissza.

Magára vállalta az orosz falu elleni támadást egy Putyin-ellenes, orosz milícia

Magára vállalta egy Putyin-ellenes orosz milícia, hogy elfoglalták az orosz-ukrán határ közelében fekvő Belogrod nevű orosz falut – írja a Guardian. A mílíciát úgy hívják, hogy Oroszország Szabadsága Légió.

Ukrajna korábban tagadta, hogy ukránok támadtak volna orosz területre, azt egyelőre nem tudni, hányan sérültek meg az estig tartó harcokban.

Oroszországi Szabadság Légió azt írta magáról a közösségi médiában: „oroszok vagyunk mi is, csak többé nem akarjuk igazolni a hatalmon lévő bűnözők tetteit, és fegyvert fogtunk, hogy megvédjük a magunkat. Itt az ideje, hogy véget vessünk a Kreml diktatúrájának.”

A Guardian szerint nem világos, hogy a falufoglalás egy stratégiába illeszkedő lépés, vagy inkább rögtönzés.

Betörtek az ukránok Oroszországba – állítja a Kreml, az ukránok tagadnak

A Kreml szerint az orosz erők azon dolgoznak, hogy kiszorítsanak egy ukrán szabotőrcsoportot az Orosz Föderáció területéről és megsemmisítsék azt. Minderről azután érkezett hír, hogy állítólag ukrán erők behatoltak Belogrodba – írja a The Guardian.

A Reuters jelentése szerint az ukrán katonai hírszerző szolgálat két félkatonai csoporthoz tartozó orosz állampolgárokat hibáztatott egy belgorodi fegyveres hadműveletben – közölte a Hromadske ukrán sajtó.

Közben Mikhajlo Podoljak , az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója elhatárolta Ukrajnát a belgorodi eseményektől, ahol a hírek szerint fegyveres behatolásról számoltak be Oroszország területére. Mint írta,

Ukrajna érdeklődéssel figyeli az oroszországi belgorodi régióban zajló eseményeket, tanulmányozza a helyzetet, de ehhez semmi köze.

Prigozsin: június 1-ig kivonul a Wagner Bahmutból

Megkezdődött az előzetes aknamentesítés az orosz hadsereg által elfoglalt Bahmutban – közölte Gyenyisz Pusilin, a kelet-ukrajnai Donyecki terület Moszkva által megbízott vezetője hétfőn a Rosszija 24 hírtelevízióval. Pusilin szerint nagyon aprólékos és nehéz munka vár a tűzszerészekre, tekintettel a “felszabadított” Donyeck megyei városban lezajlott harcok léptékére. Elsőrendű feladatnak nevezte azoknak a helyeknek az ellenőrzését, ahol civilek tartózkodhatnak. Közölte, hogy az orosz fegyveres erők folytatják az előrenyomulást Marjinka és Avgyijivka körzetében.

Jevgenyij Prigozsin, a város bevételében kulcsszerepet kapott Wagner magánhadsereg alapítója a sajtószolgálata által a Telegramon közzétett hangüzenetben megerősítette, hogy megkezdődött az aknamentesítés. Közölte, hogy a város nyugati határán védvonalat építettek ki. Bejelentette, hogy a Wagner fegyveresei május 25. és június 1. között ki fognak vonulni Bahmutból.

Telegram channel of Concord group / AFP Photo Jevgenyij Prigozsin és a Wagner zsoldosai Bakhmutban, egy 2023. május 20-án megosztott Telegram-videó pillanatképén.

Azt javasolta az orosz védelmi tárcának, hogy ha hiány lépne fel, a Wagner embereinek pótlására állítson fegyverbe tábornokokat, és szervezzen ezredet belőlük. Andrej Marocsko, a luhanszki „népi milícia” nyugállományú alezredese a Rosszija 24-nek elmondta, hogy a Bahmutból visszavonult ukrán erők Csasziv Jar város védelmére készülnek.

Vjacseszlav Gladkov, az Ukrajnával határos orosz Belgorod megye kormányzója közölte, hogy ukrán oldalról több órán át támadtak rakétákkal falvakat. A regionális elöljáró szerint civil sebesülés nem történt, de anyagi kár keletkezett.

(MTI)

A brazil elnök bosszús amiatt, hogy nem tudott találkozni Zelenszkijjel a G7-csúcson

Luiz Inacio Lula da Silva bosszús amiatt, hogy ő és Volodimir Zelenszkij nem találkoztak a hirosimai G7-csúcson. A brazil elnök szerint úgy tűnik, ukrán kollégája nem érdekelt abban, hogy béketárgyalásokba kezdjen Oroszországgal.

Mindkét ország államfője megerősítette, hogy időpont egyeztetés miatt hiúsult meg a találkozó. Lula csapata vasárnap délutánra egyeztetett időpontot Zelenszkij stábjával, azonban az ukrán elnök elkésett. Mivel Zelenszkij napja ezt követően be volt táblázva, a találkozó annyiban maradt.

REMKO DE WAAL / ANP MAG / AFP Luiz Inacio Lula da Silva

Nem csalódtam. Bosszús voltam, mert szerettem volna találkozni vele és átbeszélni a dolgokat

– mondta az esetről Lula egy sajtótájékoztatón.

Zelenszkij felnőtt ember. Tudja, hogy mit csinál

– tette hozzá.

(The Guardian)

Helyreállt az áramszolgáltatás a zaporizzsjai atomerőműben

Helyreállították a vezetéket, amely árammal látja el a zaporizzsjai atomerőművet. Az erőművet visszakapcsolták az ukrán villamosenergia hálózatra

– közölte az Ukrenergo villamosenergia-szolgáltató.

Zaporizzsja megye oroszok által ellenőrzött részének vezetősége a nap folyamán arról tájékoztatott, hogy az erőművet teljesen lekapcsolták a külső áramellátásról. A létesítmény egy darabig készenléti és vészhelyzeti áramellátó generátorokkal működött.

A zaporizzsjai Európa legnagyobb atomerőműve, amely röviddel Ukrajna február 24-i orosz lerohanása után, 2022 márciusában került orosz kézre. A létesítmény tavaly ősszel az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom ellenőrzése alá került.

(The Guardian)

Dnyipropetrovszk megyét támadták az oroszok

Orosz rakéta- és dróntámadás érte hétfőn hajnalban az ukrajnai Dnyipropetrovszk megyét. A támadás következtében nyolcan megsebesültek, közülük hármat kórházban ápolnak – jelentette be a régió kormányzója, Szerhij Liszak a Telegram hírcsatornán, amit az MTI szemlézett. A kormányzó hozzátette: az ukrán légvédelem a térségben 15 drónt és 4 rakétát lőtt le.

A Kyiv Post egy felvételt is közölt arról a dnyiprói tűzoltóállomásról, melyet találat ért az éjszaka során. Az épületet a jelek szerint tudatosan vették célba az oroszok:

Brit hírszerzés: új elitalakulatot hoz létre Oroszország

Közzétette szokásos, reggeli hírszerzési jelentését a brit védelmi tárca, mely szerint

  • nagyon valószínű, hogy egy új, elit repülőalakulatot hoz létre az orosz haderő. A „Vihar” kódnevű alakulat SZU-24-es vadászbombázókból, SZU-34-es vadászgépekből, valamint harci helikopterből állhat.
  • A repülőgéptípusok összetételéből biztosra vehető, hogy az új alakulat feladata a szárazföldi egységek támogatása lesz. Mértékadó orosz médiaértesülések alapján a védelmi minisztérium magas fizetéssel próbál tapasztalt pilótákat toborozni, továbbá a már visszavonult tisztek számára is lehetővé teszi, hogy ismét csatlakozzanak a hadsereghez.
  • A tény, hogy Oroszország új elitalakulatot létesít a légierőn belül a britek szerint rávilágít arra, hogy a légierő idáig nem volt képes ellátni Ukrajnában a fő feladatát.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1660524606682198017

Áramkimaradás volt a zaporizzsjai atomerőműben

Készenléti és vészhelyzeti áramellátó generátorokra kapcsolták a zaporizzsjai atomerőművet – közölte Vlagyimir Rogov, a térség Moszkva által beiktatott tisztviselője. Az oroszbarát vezető elmondta: erőművet teljesen lekapcsolták a külső áramellátásról, miután állítása szerint Ukrajna lekapcsolt egy általa ellenőrzött távvezetéket.

Ukrajnából nem érkezett azonnali reakció a hírre, de Anatolij Kurtev, a zaporizzsjai városi tanács ukrán titkára elmondta, hogy hétfő kora reggel óta a város áramellátásának helyreállításán dolgoznak.

Később az ukrán Energoatom energiatermelő vállalat megerősítette, hogy áramkimaradás volt. – Igen, ez már a hetedik áramkimaradás az orosz megszállás kezdete óta – közölte az állami tulajdonú vállalat.

Jurij Malasko, Zaporizzsjai megye ukrán kormányzója elmondta:

Zaporizzsja város egyik létesítményében tűz ütött ki az energiarendszer túlterhelése miatt.

A zaporizzsjai Európa legnagyobb atomerőműve, amely röviddel Ukrajna február 24-i orosz lerohanása után, 2022 márciusában került orosz kézre. A létesítmény tavaly ősszel az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom ellenőrzése alá került.

(The Guardian)

Az ukránok szerint még nem esett el Bahmut

Folytatódnak a harcok Bahmutban – állítják az ukrán fegyveres erők reggeli jelentésükben. A város elfoglalását múlt hét szombaton jelentette be Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója. A kelet-ukrajnai város elfoglalásához Vlagyimir Putyin orosz elnök is gratulált a zsoldosseregnek és az orosz reguláris erőknek. Volodimir Zelenszkij később cáfolta, hogy a város elesett volna.

Az ukrán fegyveres erők tájékoztatója szerint az oroszok folytatják az offenzív műveleteket Bahmutban, de továbbra sem tartják ellenőrzésük alatt a város egészét. Oroszország légicsapásokat is mért a városra. Hozzáteszik: az oroszok az elmúlt napokban sikertelenül próbálták visszaszerezni az elveszett állásaikat a közeli Ivanivszke településtől délre.

Az egymásnak ellentmondó állítások hitelességét független, harmadik félnek nem sikerült ellenőrizni.

(The Guardian)

Olvasói sztorik