Nagyvilág

Szakíthatnak Kínával az olaszok, kiléphetnek az Egy övezet, egy út programból

Stephanie Lecocq / MTI / EPA
Stephanie Lecocq / MTI / EPA

A Politico értesülései szerint Róma ki fog lépni a kínai Egy övezet, egy út programból. Giorgia Meloni miniszterelnök erről még nem hozott ugyan végleges döntést, de csak a távozás módja és nem a ténye kérdéses a lap diplomáciai forrásai szerint.

Olaszország 2019-ben, első G7-es országként csatlakozott a kínai infrastrukturális programhoz, nem kis meglepetést keltve a szövetségesei körében. Most Meloni, a Japánban tartott G7-es csúcstalálkozón közölheti a szövetségeseivel, hogy készen áll megszakítani a különleges kínai kapcsolatait.

Ha ez bekövetkezik, az drámai fordulatot jelent Olaszország és Kína kapcsolatában, és más országok is követhetik az olaszok példáját – hívta fel a figyelmet a Politico.

Az Egy övezet, egy út program a kínaiak befolyásszerzési eszköze: infrastrukturális projekteket támogatnak világszerte kínai hitelből, amelynek fő célja, hogy a kínai termékeket mindenhová el tudják juttatni. A programhoz Magyarország is csatlakozott, a sokat bírált Budapest-Belgrád vasútvonal felújítását is kínai hitelből, kínai fővállalkozókkal végzik, a beruházás megtérülését ezer év körülire teszik a szakértők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik