Élő Nagyvilág

NATO-főtitkár: Csaknem az összes nyugati harcjármű megérkezett Ukrajnába

OSCAR DEL POZO / AFP
OSCAR DEL POZO / AFP
  • NATO-főtitkár: Az Ukrajnának ígért harcjárművek több mint 98 százalékát leszállítottuk.
  • Brit hírszerzés: lőállásokat telepített az orosz haderő a zaporizzsjai atomerőmű épületeinek tetejére.
  • Az olasz La Repubblica újságíróira nyitottak tüzet orosz mesterlövészek Herszonban. A lap ukrán fixere a helyszínen meghalt.
  • Oroszország légi csapást mért Bahmutra, Harkivra és Mikolajivra.
  • Terrorizmussal vádolják Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzéki vezető további 30 év börtönt is kaphat.
  • Május 2-a után indulhat el az ukrán eltámadás Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezére szerint, aki lőszerhiányra panaszkodik.
  • Az Európai Bizottság és a Fehér Ház is üdvözölte a beszélgetést Hszi Csin-ping és Volodimir Zelenszkij között.
  • A brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „jelenleg nincs értelme kimondani, hogy kinek van igaza” a konfliktusban.
  • A szerdai nap történéseit itt tudja visszaolvasni.

Az Európa Tanács szerint az ukrán gyerekek deportálása népirtás volt

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése megszavazta, hogy az Ukrajnából kényszerrel deportált gyerekek ügye népirtásank minősül. A javaslatot a parlament túlnyomó többsége támogatta, egy képviselő szavazott ellene, egy tartózkodott.

A Nemzetközi Büntetőbíróság többek között erre az ügyre hivatkozva adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

Orosz tiltakozó jegyzéket kapott a moszkvai amerikai nagykövetség

Tiltakozó jegyzéket adtak át az orosz külügyminisztériumban az amerikai nagykövetség egyik magas rangú diplomatájának csütörtökön amiatt, hogy a képviselet nem biztosított időben vízumot az ENSZ Biztonsági Tanácsának New York-i ülésén elnöklő Szergej Lavrov külügyminiszter sajtókíséretének.

Az újságírók csak azt követően kapták meg a beutazási engedélyt, hogy Lavrov Egyesült Államokba tartó különgépe felszállt. Az eljárást az amerikai nagykövetség semmivel nem indokolta meg. Orosz sajtójelentések szerint John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője az intézkedést azzal indokolta, hogy az érintettek állami tulajdonban lévő médiumok „propagandistái”. Moszkvában ezzel kapcsolatban arra hívták fel a figyelmet, hogy a magánkézben lévő orgánumok újságíróit ugyanilyen elbánásban részesítették.

Fatih Aktas / Anadolu Agency / Getty Images Szergej Lavrov orosz külügyminiszter levezető elnökként vesz részt az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén a szervezet New York-i székházában, az Egyesült Államokban 2023. április 24-én.

Az orosz külügyminisztériumba csütörtökön behívatott amerikai diplomatával moszkvai tájékoztatás szerint közölték:

az efféle szabotázs, amelynek célja az újságírói munka akadályozása, nem marad válasz nélkül.

Lavrov nemrégiben támogatásáról biztosította azt az elképzelést, hogy egy másik országba helyezzék át az ENSZ székhelyét, mert, mint mondta, az Egyesült Államok rendszeresen visszaél házigazdai szerepével.

(MTI)

Hét civil, köztük egy gyerek is meghalt, amikor az oroszok Mikolajivet bombázták

Kalibr rakétákkal lőtték az orosz erők Mikolajiv városát délelőtt. A támadásban szerda és csütörtök között legalább hét civil meghalt, és 33 megsérült.

A halottak között egy gyerek is van. A térség kormányzója szerint egy 22 emeletes épületet, 12 lakóházat és több más civil épületet találtak el az oroszok, írja az AP.

OPERATIONAL COMMAND 'SOUTH' HANDOUT / EPA Egy égő lakóházat oltanak a tűzoltók a támadás után a Fekete-tenger partján található Mikolajiv városában.

„Kissé túlfűtöttnek” tartja az ukrán ellentámadással kapcsolatos várakozásokat az ukrán védelmi miniszter

„Kissé túlfűtöttek” az orosz erők elleni ukrán ellentámadással kapcsolatos várakozások az ukrán lakosság, a politikusok, illetve a Nyugat részéről – vélekedett Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter az RBK-Ukrajina hírportálnak adott, csütörtökön megjelent interjújában.

Korábban nem hittek a győzelemben. Korábban azt akarták, hogy Ukrajnának legalább egy része megmaradjon. Amikor azonban az ukrán fegyveres erők sikereket mutattak, a Kígyó-szigeten, a kijevi régióban, Csernyihiv, Szumi, majd Harkiv és Herszon megyékben, mindenki hinni kezdett a győzelemben. Most a következő sikert várják, ami normális,

fejtette ki a miniszter.

BO AMSTRUP / Ritzau Scanpix / AFP

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Oroszországnak megvannak a forrásai lőszerek vásárlására, és a készletei sem fogytak ki annak ellenére, hogy „gondolkodás nélkül” zúdítanak olykor-olykor tűzzáport az ukrán oldalra. Szavai szerint Oroszország – miközben a saját termeléséből származó készletei jelentősen fogynak – vásárlási lehetőségeket keres Iránban és Észak-Koreában.

Reznyikov az interjúban arról is beszélt, hogy a légvédelem változatlanul elsődleges fontosságú az ország számára.

Szovjet légvédelmi rendszerünk van, amihez a rakétakészletek kimerültek. Ha nem nálunk gyártják, és csak olyan országokban kaphatók, ahonnan nem tudjuk beszerezni, akkor valami mással kell pótolni, méghozzá nyugati légvédelmi rendszerekkel. Elvileg már eldőlt, hogy milyen rendszerekről van szó, most pedig a számukat, és a hozzájuk tartozó rakéták számát kell növelni. És ráadásul ne felejtsük el, hogy a légierő is a légvédelem része. Vagyis a modern, új generációs repülőgépek, minthogy azok képesek teljesen lezárni azokat réseket a légvédelemben, amelyeknél a szovjet típusú rendszerek kudarcot vallanak,

jelentette ki. Hozzátette, bizonyos abban, hogy csak idő kérdése, és Ukrajna kap korszerű nyugati vadászgépeket.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a honlapján csütörtökön közzétett egy újabb lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyben egy orosz katona arról beszél ismerősének, hogy ukrán hadifoglyokat végeznek ki a kihallgatásuk után. A felvétel állítólag a kelet-ukrajnai fronton készült. Az SZBU közölte, hogy megállapították az orosz katona személyazonosságát. A férfit Jevgenyij Szucskónak hívják, 1995-ben született, Oroszország novgorodi területéről származik és tavaly ősszel mozgósították, jelenleg pedig Harkiv megyében teljesít szolgálatot. A felvételen a férfi egyebek mellett azt mondja, hogy nincs értelme foglyokat tartaniuk. Elmondja, hogyan vágta el egy fogoly torkát, majd hozzáteszi, hogy „van elég ilyen esete, és ezt éjszaka kell csinálnia”.

Az SZBU azon dolgozik, hogy Szucsko és minden oroszországi háborús bűnös megkapja méltó büntetését az ilyen atrocitásokért. Az ukrán különleges szolgálat több mint 35 ezer büntetőeljárást vizsgál a háborús törvények és szokások megsértése miatt – fűzte hozzá közleményében az Ukrán Biztonsági Szolgálat.

Mikola Ursalovics, az ukrán nemzeti gárda tervezési részlegének helyettes vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy az orosz erők Herszon és Zaporizzsja megyékben védekezésbe mentek át. Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében pedig azt írta, hogy folytatódnak a heves harcok Donyeck megyében Bahmut és Marjinka településekért. A beszámoló szerint az ukrán védelmi erők tartják magukat, az említett frontszakaszon előző nap 54 orosz támadást vertek vissza.

(MTI)

Nem látogathatják meg az amerikaiak a Wall Street Journal letartóztatott újságíróját

Az orosz külügyminisztérium megtiltotta, hogy a moszkvai amerikai nagykövetség munkatársai meglátogassák a Wall Street Journal letartóztatott újságíróját, Evan Gershkovichot május 11-én.

Az oroszok szerint ez válasz arra, hogy az Egyesült Államok nem biztosított vízumot több orosz újságírónak, akik Szergej Lavrov külügyminisztert kísérték volna New Yorkba, az ENSZ New York-i ülésére hétfőn.

Gershkovichot egyszer már meglátogatta Lynne Tracy, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete.

NATALIA KOLESNIKOVA / AFP Evan Gershkovich a fellebezésével kapcsolatos bírósági meghallgatáson Moszkvában 2023. április 18-án.

Ferenc pápa fogadta az ukrán miniszterelnököt

Szerdán hivatalában fogadta Ferenc pápa Denisz Smihál ukrán miniszterelnököt. A Smihál Twitter-oldalán közzétett bejegyzés szerint a kormányfő elmondta, hogy az ukránok a háború kezdete óta minden nap az életükért harcolnak és hozzátette, hálásak Ferenc pápának a háború befejezéséért tett erőfeszítéseiért.

A Guardian beszámolója szerint Smihál a Volodimir Zelenszkij által összeállított béketervet is megvitatta a katolikus egyházfővel, továbbá meghívta őt Kijevbe is. Smihál római útja során találkozott Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel, illetve olyan üzletemberekkel, akik segíthetnek Ukrajna újjáépítésében is.

NATO-főtitkár: Az Ukrajnának ígért harcjárművek több mint 98 százalékát leszállítottuk

A NATO-szövetségesek szinte az összes beígért harcjárművet leszállították Ukrajnának – erősítette meg a NATO főtitkára.

Jens Stoltenberg a luxemburgi miniszterelnökkel, Xavier Bettellel közösen tartott sajtótájékoztatót, melyen elmondta:

Az Ukrajnának ígért harcjárművek több mint 98 százalékát leszállítottuk.

Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Üdvözölte továbbá Hszi Csin-ping kínai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdai telefonbeszélgetését. A kínai vezető először egyeztetett az ukrán államfővel azóta, hogy tavaly februárban Oroszország megtámadta nyugati szomszédját. Stoltenberg ezzel együtt hangsúlyozta, hogy mindez nem változtat azon a tényen, hogy Kína továbbra sem ítélte el az orosz agressziót.

Az Ukrajnának szánt nyugati harcjárművekről, és azok lehetséges szerepéről a közelgő ukrán ellentámadásban az alábbi cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó
Nem a védekezéshez, hanem újabb területek visszafoglalásához kellenek a nyugati tankok Ukrajnának
Szenes Zoltán volt vezérkari főnököt kérdeztük a fegyverszállítások fontosságáról.

(SkyNews)

Kreml: Minden olyan fejleményt üdvözlünk, amely közelebb hozhatja az ukrajnai konfliktus végét

Hszi Csin-ping az orosz-ukrán háború kitörése óta többször is személyesen tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akit még Moszkvában is meglátogatott, de ukrán kollégájával egészen tegnapig nem egyeztetett.

A Kremlt arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij a kínai elnökkel.

Minden fejleményt üdvözlünk, amely közelebb hozhatja az ukrajnai konfliktus végét

– közölte a Kreml.

A beszélgetésről az Európai Bizottság szóvivője elmondta, hogy ez „egy régóta esedékes első lépés Kína részéről, hogy gyakorolja az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként rá háruló felelősséget”. A Fehér Ház szóvivője is üdvözölte a hírt, de szerinte még túl korai lenne megmondani, hogy az egyeztetés közelebb visz-e a békemegállapodáshoz.

(The Guardian)

Azonosítatlan katonai eszköz maradványaira bukkantak Észak-Lengyelországban

Egy azonosítatlan katonai eszköz darabjait fedezték fel az észak-lengyelországi Bydgoszcz város közelében – közölte csütörtökön a nemzetvédelmi minisztérium.

Zamosc település mellett, Bydgoszcztól 15 kilométerre egy azonosítatlan katonai eszköz maradványaira bukkantak. A lakosság nincs veszélyben. A helyszínt a rendőrség, a katonai csendőrség és tűzszerészek vizsgálják

– közölte a tárca a Twitteren.

Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, főállamügyész korábban azt írta a Twitteren, hogy az ügyészség vizsgálatot folytat egy katonai légi eszköz maradványainak ügyében, amelyet a Bydgoszcz környéki erdőben találtak.

Az RMF FM lengyel rádió úgy értesült, hogy egy levegő-föld rakétáról van szó.

Brit hírszerzés: lőállásokat telepített az orosz haderő a zaporizzsjai atomerőmű épületeinek tetejére

Közzétette szokásos, reggeli hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium.

A mai jelentés pontjai az alábbiak:

  • Képek igazolják, hogy 2023 márciusáig a zaprozzsjai atomerőmű több reaktorának tetejére is homokzsákokkal megerősített lőállásokat telepített az orosz haderő.
  • Az orosz hadsereg még tavaly márciusban foglalta el Európa legnagyobb atomerőművét. Mostanra azonban bizonyítható, hogy az oroszok beemelték a taktikai védelmi tervbe az atomerőmű épületét. Vélhetően azért hozták létre ezeket az állásokat, mert tartanak a közelgő ukrán ellentámadástól.
  • Amennyiben megindul az ukrán haderő, az atomerőmű körüli harcok várhatóan ismét megnövelik a baleset kockázatát.Ugyanakkor annak a veszélye, hogy megsérülnek a reaktorok továbbra is alacsony. A reaktor épületeket jelentősen megerősítették az építői, így azokban gyalogsági fegyverekkel szinte lehetetlen kárt tenni.

Rakétatámadás érte Mikolajiv városát

Az éjjel orosz rakéták csapódtak be Mikolajiv városában. A dél-ukrajnai régió kormányzója a hajnali órákban a Telegramján arról írt, hogy a békeidőben félmilliós lélekszámú városban több lakóépületet is eltaláltak az orosz csapások.

Ma reggel Volodimir Zelenszkij osztott meg videót az orosz támadás által okozott károkról.

A megszállók egy pillanatra sem hagynak kétséget afelől, hogy ennek a háborúnak a célja a terror, minden ukrán elpusztítása. Az éjszaka Oroszország a Fekete-tengerről négy Kalibr rakétát lőtt Mikolajivra. Műemléki épületet, lakóházakat és társasházakat vettek célba

– írta az ukrán államfő.

A sebesültek száma mostanra 23-ra emelkedett, egy ember pedig életét vesztette. A sebesültek között egy gyerek is van.

(The Guardian)

Újságírókra lőttek az orosz mesterlövészek Herszonban

A La Repubblica című újság munkatársaira nyitottak tüzet orosz mesterlövészek a dél-ukrajnai Herszonban. Az olasz lap munkatársa megsebesült, az ukrán fixere pedig életét vesztette – közölte az olasz lap szerdán.

Április 26-án a dél-ukrajnai Herszon külvárosában, egy híd közelében orosz mesterlövészek támadtak Corrado Zuninóra, ukrajnai tudósítónkra és fixerére, Bogdan Bitikre. Bitik sajnos nem élte túl a támadást: feleségét és fiát hagyta határa. Corrado a vállán sérült meg, jelenleg a herszoni polgári kórházban ápolják

– írta a La Repubblica.

Zunino elmondta, hogy PRESS-feliratú golyóálló mellényt viselt, amikor lőni kezdtek rájuk.

Bitik holttestét nagyon nehéz elszállítani a helyszínéről, a mesterlövészek állandó jelenléte miatt.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter elmondta, hogy minisztériuma és a kijevi olasz nagykövetség együttműködik az ukrán hatóságokkal, hogy mihamarabb hazaszállítsák Zuninót.

(The Guardian)

Olvasói sztorik