Tudomány

Titokzatos objektumok rejtőzhetnek a világűrben

Értetlenül állnak a szakértők egy új, fekete lyukakra emlékeztető objektumcsoport lehetséges felfedezése előtt – írja az Independent. A rejtélyes típus egyelőre csak egy elméleti konstrukció, számítógépes szimulációval mutatták ki.

Az eredmények arra utalnak, hogy az űrben még a legjobb földi teleszkópok elől is rejtőzködő égitestek lehetnek.

„Az objektum úgy néz ki, mint egy fekete lyuk, de a sötét foltjából fény jön ki” – mondta Pierre Heidmann, a vizsgálat vezetője és a Johns Hopkins Egyetem munkatársa. A felfedezésről beszámoló tanulmányban topológiai szolitonként hivatkoznak az objektumra.

Sarote Impheng / EyeEm / Getty Images

A szakértők azt elemezték, hogy létezhetnek-e olyan objektumok az űrben, amelyek ultraérzékeny földi műszerekkel megfigyelve fekete lyukaknak tűnnek hasonló gravitációs hatásuk miatt. A fekete lyukak eseményhorizontja mögül a fény sem képes kiszökni. A kutatók szerint a topológiai szoliton egy fekete lyukhoz hasonlóan hajlíthatja meg a teret, de egészen másként viselkedhet, a szimuláció alapján ezen objektumoktól képesek lehetnek a sugarak elszökni.

Az elemzésben a fekete lyuk és a topológiai szoliton hasonló képet mutatott, ám utóbbi esetében a fény nem nyelődött el, csak kaotikusan szóródott. Heidmann szerint az adatok arra utalnak, hogy egy ilyen objektum körül a sugárzás őrült módon kering.

Fontos kiemelni, hogy a topológiai szoliton egyelőre csak hipotetikusan létezik. A valódi észlelést megnehezítheti, hogy könnyedén fekete lyuknak nézhetik az ilyen objektumokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik