Élő Nagyvilág

Határozott üzenetet küldött Magyarországnak az amerikai védelmi miniszter

Chen Mengtong/China News Service via Getty Images
Chen Mengtong/China News Service via Getty Images

Nagy István Brüsszelben: Fenntartható az ukrán termékek importtilalma

Az Európai Bizottság illetékeseivel folytatott tárgyalásokon sikerült elérni, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek importtilalmával kapcsolatos intézkedéseket Magyarország fenn tudja tartani, jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben az MTI-nek. Közölte: Magyarország továbbra is biztosítja az ukrán gabona tranzitját, azt, hogy a termények ellenőrzött körülmények között hagyják el az ország területét. Hozzátette, egyeztetések folynak arról, hogy milyen további termékköröket érinthet a behozatali tilalom.

Az Európai Bizottság szóvivője a hétvégén még elfogadhatatlannak nevezte a lengyel és a magyar kormány egyoldalú döntését a gabonaimport tilalma ügyében.

Rendőrök lepték el Ukrajna legendás kolostorát

Rendőrök hatoltak be a kijevi barlangkolostor, a Pecserszka Lavra területére, és akadályozzák a belépést annak helyiségeibe – írja az MTI az Ortodox Újságírók Szövetségének információi alapján. A hírek szerint a kijevi Pecserszk kerület bírósága engedélyezte a rendőrségnek a kolostor több létesítményébe történő bejutást.

A történelmi Kijevi Rusz egyik legősibb, és a modern Ukrajna területén található legrégibb kolostora körül március végén éleződött ki a helyzet. A kijevi kulturális minisztérium ugyanis felmondta a Moszkva által kánoninak tartott Ukrán Ortodox Egyházhoz (UPC) tartozó szerzetesekkel a bérleti szerződést, és felszólította őket, hogy március 29-ig hagyják el a kolostort. Olekszandr Tkacsenko kulturális miniszter kijelentette, hogy a szerzetesek akkor maradhatnak a barlangkolostorban, ha átlépnek a konstantinápolyi pátriárka által elismert Ukrajna Ortodox Egyházába (PCU).

A szerzetesek elutasították az épületegyüttes elhagyását, sőt, a következő napon istentiszteletet tartottak orosz nyelven. Március 30-án akarta ugyanis megkezdeni munkáját a barlangkolostor tulajdonában lévő ingatlanok átvételével és átadásával foglalkozó bizottság, de az UPC hívei nem engedték be a testület tagjait a Lavra területére.

Volt ukrán parlamenti képviselő esett el a kelet-ukrajnai fronton

Egy nappal az 56. születésnapja előtt életét vesztette a fronton Oleg Barna, korábbi ukrán országgyűlési képviselő – számolt be róla a karpathir.com.

Barna már a Krím 2014-es orosz megszállásakor is fegyvert fogott a hazája védelméért, de amikor bejutott a parlamentbe leszerelt. Napokkal azután jelentkezett újra katonai szolgálatra, hogy Oroszoroszág tavaly februárban megtámadta Ukrajnát.

Oleg Barna az orosz megszállókkal vívott harcok során esett el április 17-én, halálhírét a délkelet-ukrajnai védelmi erők sajtóközpontja is megerősítette.

STR / NurPhoto / AFP Oleg Barna még 2015-ben Kijevben.

Az Egyesült Államok alig várja, hogy Svédország is a NATO tagja legyen

Svédországba utazott Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere, hogy kollégájával, Pal Jonsonnal elemezzék, milyen hatások érik a skandináv országot a háború által, illetve hogy egyeztessenek Svédország NATO-csatlakozásának kérdéséről. Austin utóbbi kapcsán a Reuters szerint azt mondta, az Egyesült Államokban már alig várják, hogy Svédországot is a NATO tagjaként üdvözölhessék. Szavainak aztán úgy adott nyomatékot, hogy kijelentette:

Hogy világos legyek, reméljük, hogy erre még a júliusi NATO-csúcs előtt sor kerül.

Ezzel a mondattal Magyarországnak és Törökországnak üzent az amerikai politikus, tekintve, hogy egyedül e két ország nem ratifikálta még Svédország NATO-csatlakozását. Austin külön meg is említette, hogy arra buzdítja a magyar és a török szövetségeseit, hogy ne késlekedjenek.

A fehérorosz határhoz látogatott Zelenszkij

Szerdán a Lengyelországgal és Fehéroroszországgal határos volinyi régióba látogatott az ukrán elnök, ahol elsősorban a határőrök munkáját méltatta, egy Telegramra posztolt videó tanúsága szerint azt mondta, egyenesen megtiszteltetés számára, hogy a köreikben lehet, és megköszönheti nekik azt a szolgálatot, amit Ukrajáért tesznek.

UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / Handout/ AFP PHOTO At ukrán elnök a fehérorosz határon.

Zelenszkij elmondta, hogy a volinyi régió kapcsán is rengeteg a megoldandó probléma: a határvédelem mellett az utánpótlás megszervezése, a térség gazdasági és biztonsági helyzetének szavatolása valamint az itt található erődítmények biztosítása is is folyamatosan napirenden van. Szavai szerint az ukrán vezetés igyekszik minden tőle telhetőt megtenni ezeknek az ügyeknek a megoldására.

Ukrajna hadrendbe állította a Patriot légvédelmi rendszereket

Ezt a rendszert nagyon sokáig kérte az ország az amerikaiaktól, miután ez a modernebb légvédelmi rendszerek egyike. Az ukrán kormány szerint most állították őket hadrendbe. Olekszij Reznikov védelmi miniszter szerint Ukrajna ege mostantól még biztonságosabb lett.

A rendszerből az Egyesült Államok, Németország és Hollandia is adott át Ukrajnának. Majdnem egy éve lobbiznak a megszerzéséért.

Leszavazta a Fidesz a javaslatot, ami lehetővé tenné Putyin magyarországi letartóztatását

A fideszes képviselők leszavazták a DK határozati javaslatát, amely lehetővé tette volna a háborús bűnökkel vádolt Vlagyimir Putyin letartóztatását és kiadatását a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, ha újra Magyarországra látogatna – írja a DK-s Vadai Ágnes közleményében. Az Orbán-kormány jelenleg arra hivatkozva adna menedéket az ukrán gyerekek deportálásával vádolt orosz elnöknek, hogy még mindig nem hirdették ki a Nemzetközi Büntetőbíróság a magyar parlament által már ratifikált statútumát.

Háborús bűncselekményekért viselt felelőssége miatt a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen március közepén. Az elfogatóparancs minden ICC-tagállamot kötelez, így Magyarországot is, hazánk mégis nagy bajban lenne, ha ide jönne Putyin.

Kapcsolódó
Nagy bajban lenne Magyarország, ha ide jönne Putyin
A nemzetközi jog alapján le kellene tartóztatni, a magyar szabályok szerint viszont nem.

Bulgária is korlátozza az ukrán gabona behozatalát

Magyarország, Lengyelország és Szlovákia után Bulgária is bejelentette, hogy korlátozza az ukrán gabona behozatalát, közölte a Radio Bulgaria.

Galab Donev ügyvivő miniszterelnök szerint az elmúlt évben annyi ukrán gabona maradt az országban, ami már árt az ellátási láncoknak. Szerinte azért kellett lépniük, mert nem született európai válasz az ukrán gabona kérdésére. A bolgárok átengedik majd a máshova szánt gabonát, csak az országban nem lehet venni belőle. Lengyelország két nap után ma hagyta jóvá, hogy mégis használhassanak ukrán gabonát.

Szabotázst állítottak le a Krímben az oroszok

A Tassz hírügynökség szerint az orosz hatóságok meghiúsítottak egy szabotázsakciót. Az FSZB szerint Kercsben az egész félsziget energiaellátását akarták tönkretenni, de megakadályozták. Egy 1971-ben született ukrán-orosz állampolgárt tartóztattak le az ügyben.

A Tass szerint egy házilag készített robbanószerkezetet és kommunikációs berendezést találtak a férfi lakásán, valamint a korábbi kommunikációját az ukrán titkosszolgálatokkal.

Újraindult az ukrán gabona szállítása Lengyelországba és a Fekete-tengeren is

A Reuters szerint újra elkezdték átvizsgálni a Fekete-tengeri hajókat, amelyek ukrán gabonát szállítanak, így az ENSZ biztosítása mellett elindulhatott a tengeri szállítás is.

Közben Ukrajna megerősítette, hogy ismét szállítanak ukrán gabonát Lengyelországba. A lengyelek Magyarországgal együtt jelentették be, hogy leállítják az ukrán gabona exportját, amihez később a szlovákok is csatlakoztak, de más okkal. A lengyelek és magyarok problémája az volt, hogy az olcsó ukrán gabona árt a helyi termelőknek. Az Európai Bizottság később közölte, hogy ezt nem tehették volna meg.

Az ukrán agrárminiszter Varsóba utazott tárgyalni, és már meg is erősítették, hogy ismét áthaladhat Lengyelországon az ukrán gabona. Ez azért volt sürgős, mert Ukrajna nagy gabonaexportőr, de egyszerre tiltotta ki a területéről az ukrán gabonát a legtöbb szomszédos ország, és állt le a Fekete-tengeri szállítás is.

Elismerte egy volt Wagner-zsoldos, hogy gránátot dobtak a sérült ukrán hadifoglyok közé

Beismerte több ukrán hadifogoly megkínzását és megölését a Wagner zsoldoscsapat volt katonája Ukrajnában. A 49 éves Alekszej Szavicsevet tavaly szeptemberben sorozta be a Wagner. A férfi a Guardiannak telefonos interjút is adott, ahol elmondta, hogy tömeges kivégzéseken vett részt a hat hónap alatt, amikor Ukrajnában harcolt.

Azt mondták, ne ejtsünk foglyokat, a helyszínen lőjük agyon őket.

– mondta.

Szavicsev elismerte, hogy Soledarban tavaly ősszel egyszer húsz ukrán katonát kerítettek be, majd egyszerűen szétlőtték őket. Szavicsev elmondta, hogy háború van, nem bánt semmit abból, amit tett. Egyébként Oroszországban önmagában azért börtönt kaphatna, hogy azt mondta, háború van.

Arról is beszélt, hogy egyszer gránátot dobtak egy gödörbe, amelyben sérült ukrán hadifoglyokat tartottak, így tucatnyi embert végeztek ki.

Katonákat is kínoztunk, nem voltak szabályok.

– mondta.

Dél-Korea fegyvereket adhat el Ukrajnának

Lehetséges, hogy Dél-Korea az eddigieknél jobban fogja támogatni Ukrajnát a jövőben. Az ország eddig is adott gazdasági és humanitárius segítséget az ukránoknak, de Yoon Suk Yeol elnök arról beszélt, hogy változik a hozzáállásuk.

Philip FONG / POOL / AFP

Az elnök a Reutersnek adott interjút, jövő héten pedig Amerikába utazik. Yoon azt mondta, keresik az új lehetőségeket a támogatásra, mert Dél-Korea is kapott nemzetközi segítséget az 1950-53 közötti koreai háborúban.

Most először hangzott el olyan, hogy Dél-Korea esetleg fegyvereket is adhat el Ukrajnának, eddig ezt kizárták. Dél-Korea jelentős lőszergyártó.

Lula elítélte Ukrajna területének megsértését

Az európai közösség sokáig aggódva nézte, hogy Luiz Inácio Lula da Silva, Brazília új elnöke többnyire Oroszországgal megengedő álláspontot képvisel az ukrajnai háborúval kapcsolatban, miközben alapvető változást vártak attól, hogy a választáson legyőzte Jair Bolsonaro volt elnököt.

Ton Molina / ANADOLU AGENCY / AFP

Lula most valamennyit finomított ezen a retorikán. Kedden a román elnökkel, Klaus Iohannisszal ebédelt, ahol azt mondta, elítéli Ukrajna területének megsértését. Azt is mondta viszont, hogy több országnak össze kellene fognia, hogy kiharcolják a békét Ukrajnában. Korábban arról is beszélt, hogy a fegyverszállítások csak elnyújtják a háborút. Ezeket Ukrajna kormánya keményen kritizálta.

Dróntámadás érte az odesszai közműveket

Oroszország drónokkal támadta az éjjel a dél-ukrajnai Odessza közműberendezéseit, amelyekben emiatt tűz ütött ki. Egyelőre sebesültekről nem tudni, a tűzoltók dolgoznak az oltáson.

Ötezer ember lépte át a határt Ukrajnából tegnap

Magyarország területére 2023. április 18-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5280 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5934 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 87 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

(MTI)

Olvasói sztorik