Belföld

Visszaköltözik Oroszországba a Nemzetközi Beruházási Bank

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Közlemény jelent meg a Nemzetközi Beruházási Bank oldalán, melyben az üzemeltetők közlik, hogy az utóbbi napokban az érdeklődés középpontjába kerülő, orosz kémbanknak is gyakran nevezett pénzintézet kivonul Magyarországról.

Amint a bejelentésben írják, azok után, hogy az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta az orosz alapítású, budapesti központú Nemzetközi Beruházási Bankot, valamint annak több vezetőjét  – köztük a Bank magyar alelnökét, Laszlóczki Imrét – a Bankot jelen pillanatban „megfosztják” a pénzügyi műveletek végzésének lehetőségétől. Azok után pedig, hogy végül Magyarország is kilépett belőle, a Beruházási Banknak gyakorlatilag céltalanná vált a budapesti tartózkodása, így a döntés is megszületett, hogy a pénzintézet átteszi a székhelyét Magyarországról Oroszországba.

A közleményben a magyar kormányt is megszólítják, jelezve nekik, hogy mielőbb kezdjék meg a Bank magyarországi székhelyéről szóló 2019-ben kötött megállapodás felmondását. Jelezték egyúttal, hogy minden rájuk háruló kötelességüknek eleget tesznek, adott esetben ugyanakkor minden rendelkezésükre álló erőforrást fel fognak használni a jogosnak vélt érdekeik védelmére.

A magyar kormány múlt héten, az amerikai szankciók kihirdetése után határozott úgy, hogy kilépteti Magyarországot a konstrukcióból. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium az ügyet úgy kommentálta, hogy bár a Nemzetközi Beruházási Bank Kelet-Közép Európában fontos fejlesztési szerepet játszott, a kivetett amerikai szankciók következtében a bank működése értelmét vesztette. Ennek tükrében a kormány visszahívta a Nemzetközi Beruházási Bankban tisztséget betöltő, a magyar állam által delegált személyeket, nem sokkal később pedig Orbán Viktor szignója is rákerült a kilépési határozatot.

Kapcsolódó
Amerikai szankciók: Orbánék falazhattak eddig az orosz banknak
A magyar részesedés folyamatosan növekedett a "kémbankban."

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik