Élő Nagyvilág

EU: Elfogadhatatlan a lengyel és a magyar kormány egyoldalú döntése a gabonaimport ügyében

Sergi MUKAIELIANTS / AFP
Sergi MUKAIELIANTS / AFP
Élő hírfolyam a háborúról.

A tegnap főbb hírei a háborúról:

  • Lengyelország után Magyarország is betiljta az ukrán agrárimportot.
  • Oroszország drónokkal támadt rendőrökre Herszonban.
  • Cáfolja a honvédelmi tárca, hogy helikoptereket engedtek át Ukrajna felé.
  • A brazil elnök a háború bátorításával vádolja az Egyesült Államokat.

Putyin a Kremlben tárgyalt a kínai védelmi miniszterrel

Munkamegbeszélésen fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben Li Sang-fut, a kínai államtanács tagját, védelmi minisztert – közölte vasárnap Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint Putyin a találkozón, amelyen jelen volt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is, sikeresnek és sokrétűnek minősítette a Moszkva és Peking közötti katonai együttműködést.

Úgy gondolom, hogy ez feltétlenül egyike azoknak a kulcsfontosságú irányoknak, amelyek erősíti kapcsolataink, az Oroszországi Föderáció és a Kínai Népköztársaság közötti viszony rendkívül bizalomteljes, stratégiai jellegét. Aktívan együttműködünk a katonai tárcákon keresztül, rendszeresen végzünk számunkra hasznos információcserét, haditechnikai együttműködést folytatunk, közös hadgyakorlatokat tartunk, méghozzá különböző színtereken: a távol-keleti régióban, Európában, a tengeren, a szárazföldön és a levegőben

– mondta

Az orosz államfő kitért rá, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök márciusban Moszkvában tett látogatása idején is szó esett a katonai együttműködésről. Megjegyezte, hogy a kínai védelmi miniszter “meglehetősen nagy, jó munkaprogrammal” érkezett Oroszországba.

Örülünk, hogy itt láthatjuk önt. Biztos vagyok benne, hogy az ön látogatása a legmagasabb szinten fog zajlani. Üdvözöljük Oroszországban!

– mondta Vlagyimir Putyin Li Sang-funak. (MTI)

Európai Bizottság: Elfogadhatatlan a lengyel és a magyar kormány egyoldalú döntése a gabonaimport ügyében

Elfogadhatatlan az Európai Unió tagállamainak egyoldalú fellépése – mondta az Európai Bizottság szóvivője vasárnap a Reuters jelentése szerint, miután Lengyelország után Magyarország is bejelentette, hogy megtiltja az Ukrajnából származó gabona és más mezőgazdasági termékek imporját a helyi termelők védelme érdekében.

A kereskedelempolitika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik, ezért az egyoldalú fellépések nem fogadhatók el

– áll a közleményben, amely szerint ilyen, kihívásokkal teli időkben kulcsfontosságú az összes döntés összehangolása az unión  belül

Az ukrán agrár- és élelmiszerügyi minisztérium szombaton azt közölte, hogy a lengyel tilalom ellentmond a kétoldalú exportegyezményeknek, és tárgyalásokat kezdeményezett a kérdés rendezésére. Az ukrán állami hírügynökség szerint az ukrán és a lengyel miniszterek hétfőn találkoznak, és a tárgyalások során a tranzit-megállapodásra fognak összpontosítani, mivel a lengyel döntés az országon keresztüli szállításra is vonatkozik.

Kirill pátriárka szembeszáll „a haladás, a tudomány és a technológia imádatával”

„Oroszország és az orosz ortodox egyház szembeszáll a globális új pogánysággal.”

Ezt Kirill orosz pátriárka jelentette ki a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban bemutatott húsvéti liturgiát követő beszédében.

Idézzük az egyházfőt:

Ma globális léptékben alakul ki egy új pogányság, amely emberi származékok imádatán alapul – a haladás, a tudomány, a technológia imádatán. Nem az egyik, a másik és a harmadik dolog tiszteletéről beszélek, hanem az istenítésükről (…) Mi legyen az Orosz Ortodox Egyház válasza és Oroszország válasza? Az, amit már most is adunk: nem értünk egyet az emberi civilizációnak ezzel az irányával!

Kirill úgy látja, Oroszországnak minden joga megvan az egyet nem értéshez, mert „abban az országban éltünk, amely a történelemben elsőként deklarálta, hogy az ateizmus az ideológiája… és tudjuk, mi lett a vége”.

Kirill szava szent Oroszországban, maga Putyin elnök méltatta az orosz lakossághoz intézett húsvéti üzenetében a pátriárkának „az orosz ortodox egyház és más keresztény felekezetek által a történelmi és kulturális örökség megőrzése, a kulcsfontosságú társadalmi problémák megoldása, a család intézményének megerősítése, a fiatalok nevelése, a vallások és nemzetek közötti kapcsolatok harmonizálása érdekében tett erőfeszítéseit”.

Putyint is idézzük:

Az egyház mindig is együtt élt a néppel, osztozott vele örömben-nehézségben. És ma, a súlyos kihívások körülményei között aktívan részt vesz az irgalmasság és a szeretet ügyeiben, segít az embereknek abban, hogy szilárd lelki alapokra találjanak.

AFP

130 ukrán fogoly szabadult

A húsvétnak köszönhetően egyetlen hét leforgása alatt két fogolycsere is zajlott a háborúzó felek között.

Hétfőn 100 ukrán katonáért 106 orosz hadifoglyot engedtek el, most Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij elnök kabinetfőnöke azt közölte, hogy:

A nagy húsvéti csereprogramban 130 emberünket hoztuk vissza. A folyamat több szakaszban zajlott az elmúlt napokban.

A hazatérők között katona, határőr, nemzetőr és tengerész is van.

Az viszont nem derült ki, értük hány orosz foglyot adott Kijev.

(The Guardian)

Több mint tízezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 4779-en léptek be Magyarországra szombaton, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5439-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-t. A beléptetettek közül a rendőrség mindössze 69 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 66 ember, köztük 29 gyerek, érkezett Budapestre szombaton az ukrajnai háború elől menekülve.

Példátlanul véres harcok folynak Bahmutban

Az ukrán és az orosz fegyveres erők példátlanul véres harcot vívnak Bahmutban, de a város védői kitartanak – közölte az ukrán hadsereg.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy a Wagner csoport zsoldosai újabb két területet foglaltak el a Moszkva kelet-ukrajnai offenzívájának fő célpontját jelentő városban. Az Egyesült Királyság hírszerzésének egyik jelentése szintén arról szólt, hogy az ukrán katonák kénytelenek voltak átadni bizonyos területeket Bahmutban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati videóüzenetében ugyanakkor nem tett említést Bahmutról, ellenben megismételte Kijev azon szándékát, hogy mielőbb csatlakozzon a NATO-hoz.

Muhammed Enes Yildirim / AFP

Putyin állva, égő vörös gyertyával a kezében imádkozott

Vlagyimir Putyin is megjelent a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban, ahol húsvéti istentiszteletekre gyűltek össze a hívek az ukrajnai katonai akcióit támogató Kirill pátriárka vezetésével.

A szertartások szombat este kezdődtek és egészen vasárnapig tartottak.

A legtöbb nyugati egyház április 9-én ünnepelte a húsvétot, ám az orosz ortodox egyház más naptárt követ.

Kirill azért imádkozott, hogy: „A béke és a közös jó élet, a testvéri kapcsolatok újra egyesítsék népeinket, akik egykor az egyesült Oroszország egyetlen népe voltak.”

Putyin az álló imádkozók között talált magának helyet, a kezében vékony vörös gyertyát tartott.

Az istentiszteletek előtt Kirill az állami televízióban sugárzott videóüzenetében az „orosz történelmi földünkön zajló súlyos eseményként” beszélt a háborúról, és megismételte Putyin azon állítását, miszerint a független Ukrajna lényegében fikció.

Húsvéti Putyin és Kirill
Oleg Varov / AFP

(The Guardian)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik