Belföld

Nincs kormányváltó hangulat

Nem lehet megjósolni az elmúlt két nap eseményeinek hatását, a FigyelőNet által megkérdezett szakértők azonban nevetségesnek tartják, hogy a demonstrálók 1956-os tüntetőkhöz hasonlítják magukat. Az adatok szerint nincs kormányváltó hangulat, még az önkormányzati választást sem fogja nagyon elbukni az MSZP.

Szemtanúja volt az eseményeknek? Küldje be fotóit, videófelvételeit: fn@sanomabp.hu

A FigyelőNet által megkérdezett politológusok közül senki sem mert jóslásokba bocsátkozni arról, mi fog történni az elkövetkező napokban. Mint a Political Capital igazgatója elmondta: a politikai nyilatkozatok függvényében félóránként változik. A Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója formált csak véleményt: az egyetlen lehetséges forgatókönyvnek azt tartja, hogy lassan eljön a nyugalom és a rend ideje. Azt azonban mindannyian kiemelték, hogy a közvéleményt sokkolta a rendőrség katasztrofális teljesítménye. „A rendőrség képtelen volt megvédeni egy középületet, a többi állampolgárt. Ez olyan kormányzati hiba, mint amikor augusztus 20-án a tornádóval szemben voltak cselekvőképtelenek” – mondta Somogyi Zoltán a FigyelőNetnek. A Political Capital igazgatója hozzátette: a társadalom többsége számára nem szimpatikusak a tüntetők. A politológus hangsúlyozta: nincs rendszerváltó hangulat, de igazán még kormányváltó sem. „Az emberek leginkább meghökkentek a miniszterelnök beszédén” – véli Somogyi Zoltán.

Debreczeni József politológus szerint a rendőrség a következőkben el fogja tudni látni feladatát, viszont a hétfő éjszakai sokk miatt a politológus nem számít újabb tüntetésekre. „Azt viszont nagyon sajnálom, hogy az ellenzéki pártok, a Fidesz és az MDF egyetért a vandálokkal, és ugyanúgy a kormány lemondását követeli. Nem szabadna precedenst teremteni azzal, hogy pár száz ember az utcára vonul, és lemond a parlament” – véli Debreczeni.

Ostoba majmok, nem ’56-os hősök

Lapunk kérdésére a szakértők hangsúlyozták: nevetséges, hogy a tüntetők az 1956-os hősökkel állítják magukat párhuzamba. „1956-ban nem egy futballcsapat szurkolói mentek az utcára” – véli Somogyi Zoltán. Debreczeni József erősebben fogalmazott. „Ostoba majmok, akik a totális Rákosi-terror, a pártállami diktatúra ellen küzdőkkel azonosítják magukat. Csak hogy egy különbséget említsek, 1956-ban nem voltak rablók, a forradalmárok nem nyúltak az értéktárgyakhoz” – hangsúlyozta a politológus. Hozzátette: a politikai felelősség a Fideszt és Orbán Viktort terheli, aki játszott az 1956-os párhuzammal. „Ez hozzájárult ahhoz, hogy a történelemről mit sem tudó emberek megvaduljanak és forradalmároknak képzeljék magukat” – véli Debreczeni József.

Az MSZP nem bukik nagyot

„A tüntetés hatásairól készített hétfői kutatásunk szerint 53 százalék nem mondatná le a kormányt, de a felmérést egy nap alatt átírta az idő” – mondta Závecz Tibor a FigyelőNetnek. Ezzel együtt a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója elmondta, az MSZP támogatottsága eljutott egy olyan mélypontra – az összes megkérdezett 23 százaléka – amelyen eddig nem sokat volt. „Ez már az az elkötelezett mag, amely kitart a párt mellett, ennyi támogató mindig volt, van és lesz” – véli Závecz Tibor. Lapunk kérdésére hozzátette, a nem egészen két hét múlva megtartandó önkormányzati választáson alacsony részvételre számít, hiszen az események a bizonytalanokat, az egyik párthoz sem tartozókat inkább elriasztja a szavazástól, semmint mozgósítaná.


„A választás eredményeit tekintve úgy gondolom, mindkét fél meg tudja majd magyarázni sikerét és sikertelenségét. Az önkormányzati voksolásnak ugyanis nincs egy olyan összesített eredménye, mint például az országgyűlésinek. A pártlistákon például az MSZP feltételezhetően nem fog túl jól szerepelni, a megyei és fővárosi közgyűlésbe nem tud majd sok képviselőt bejuttatni. Csak azokat a megyéket fogja valószínűleg megtartani, ahol nagy a baloldal előnye” – mondta a Sonda Ipsos szakértője. Hangsúlyozta: a városoknál más a helyzet, az egyéni képviselőknél ugyanis rendszerint nem számít annyira a pártállás, ha valaki négy évig jól végezte a dolgát, újra fogják választani. „Ez vonatkozik a polgármesterekre is: ha sikeres, nyerni fog, függetlenül attól, hogy az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ vagy az MDF indítja. Egyedül akkor számíthat a pártpreferencia, ha új személyt jelölnek” – jelezte Závecz Tibor. Véleménye szerint Budapesten szoros verseny lesz, szorosabb, mint eddig bármikor. „A kutatásaink szerint Demszky Gábor vezet, és nekem az a tippem, hogy Budapestet megtartja a kormányoldal” – emelte ki a szakértő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik