Belföld

Nyilvános Gyurcsány másik őszödi beszéde

A miniszterelnök nyilvánosságra hozta másik, balatonőszödi beszédét. Ez gyökeresen eltér a két hete nyilvánosságra került záróbeszédtől: szépen fogalmaz, és a választási kampányban ismertetett MSZP-programot foglalta össze párttársainak. Már itt is keményen beszélt azonban a gazdasági kiigazítás szükségességéről.


„Tegnap több újságíró kérte a stábomat, hogy hozzuk nyilvánosságra a májusban Balatonőszödön elmondott első beszédemet. Mert két beszéd volt, valóban, egy nyitó és egy záró előadás. Eddig csak a záró előadást ismerhette meg az, aki akarta. Most nyilvánosságra hozzuk a nyitó beszédet” – írja internetes naplójában Gyurcsány Ferenc. Hozzáteszi: nincs benne semmi titkolnivaló, minden sorát vállalja.

„Magunkon kezdjük”

Gyurcsány Ferenc nyitóbeszédében először megköszönte párttársainak a kitartást. Arra készítette fel az MSZP-tagokat, hogy először saját magukon kell meghúzni a nadrágszíjat. „Olyan dolgokat próbálok veletek elfogadtatni, ami hát, ha világosan beszélünk, akkor egyénileg, egzisztenciálisan nem túl könnyű. Kezdve attól, hogy azt mondjuk, hogy érjétek be egy csipettel kevesebb jövedelemmel és költségtérítéssel”. Minderre azért van szükség, hogy – mint Gyurcsány fogalmazott – „erősebb legyen az az erkölcsi talapzat, amin hát az érvelésünket megtehetjük”.

Be kell rendezni a rendszerváltás kereteit

A koalíciós tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta: „Azt fogom keresni, hogy milyen módon lehet minél többek számára egyéni, személyes bekapcsolódásra több lehetőséget teremteni, ugyanakkor hogyan lehet megtartani mindazt, amit ígértünk. (…) Miről szól a koalíció politikai értelemben? Nagyjából arról, hogy a Magyar Szocialista Párt vezetésével, a rendszerváltást követő 16 év tapasztalatait is feldolgozva kiigazítjuk közjogi értelemben a rendszerváltás örökségét, és ebben a kiigazításban döntő helyen az áll, hogy a korábbinál intenzívebben próbáljuk meg összekapcsolni az egyéni, közösségi szabadságot az ahhoz tartozó felelősséggel” – írja beszéde alapján a kormányfő blogjában. Kitért a kistérségi integráció fontosságára és arra is, hogy terveik szerint az önkormányzati képviselők és a parlamenti honatyák számát is meg kéne vágni. „Választási ügyekben kisebb települési önkormányzati képviselőtestületek, már úgy, hogy ez figyelembe vehető legyen a mostani őszi önkormányzati választásnál. (…) Ezzel egy időben kisebb parlament, ez 300 fő alatti parlamentet jelent”.

Hiller és Lendvai osztotta a minisztériumokat

A miniszterelnök beszélt a később valóban megkötött Budapest szerződésről, sőt arról is, hogy 11 plusz egy minisztériumot tervez, mégpedig tárca nélküli miniszterek nélküli, pártmegosztást tekintve „tiszta” minisztériumokat. A tárcák elosztásával elégedett volt Gyurcsány. „Én a megállapodások megkötésében, vagy megkötésének időszakában folyamatosan Hiller Istvánnal és Lendvai Ildikóval konzultáltam, hogy mit igen és mit nem. Ez a megállapodás megkötöttnek tekinthető”. Ezt követően pedig a minisztériumok – azóta már megvalósított – belső átalakításáról beszélt. Hangsúlyozta például, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség élére azért nem politikust nevez ki, „mert ez az évi ezermilliárd forint elköltése a legnagyobb hatalom ebben a kormányzási időszakban. (…) Távol kell tartani attól, hogy ebből a hatalomból közvetlen, nem ellenőrzött politikai hatalom származzék”.

Nem védik tovább a közalkalmazottakat

„Összességében azzal számolunk, hogy a központi igazgatás létszáma a következő másfél évben 20-25 százalékkal csökkenni fog. Ezen túlmenően, ami a legfontosabb lépés talán, és ami 50 százalékkal eldönthető: gyökeresen át kívánjuk alakítani a közalkalmazotti és köztisztviselői jogviszonyt. Azt az évszázados védettséget, amelyet itt fenntartottunk, ezt érdemben kívánjuk megváltoztatni” – mondta a kormányfő 2006 májusában. A felsorolt intézkedések nagy részét szintén kezdeményezte már azóta a kormány.

Az egészségügy a legizgalmasabb

A nagy reformok közül a miniszterelnök szerint „az egyik legizgalmasabb kérdés az egészségügynek a dolga”. Mint mondta, a koalíciós tárgyalások során azt látta, hogy ahhoz képest, ahogy sokszor nyilatkoztak az egészségügy jövőjéről, „a rendszer működéséről meglévő tudásunk hát időnként mondjuk hiányosnak tekinthető”. Ezt követően a szlovák szisztémával vont párhuzamot.

Ezt sem a nyilvánosságnak szánta

Gyurcsány Ferenc beszéde végéhez közeledve felhívta párttársai figyelmét arra, hogy a most közöltek nem publikus információk. Mint írja: „Nagyon kérek mindenkit, hogy amit most mondok, amit eddig mondtam, azt is tartsa meg magának, amit mostantól mondok, azt még inkább. Sokat lehet ártani az országnak, nagyon sokat”. Később pedig ezt mondta: „Ma ti tudtok legtöbbet a dologról, de arra kérem, hogy arra kérem, hogy engedjétek, hogy az egészet magyarázzuk el az embereknek. Ha az jön ki, ha nem a politikája jön ki arról, amiről beszélünk, hanem hogy ezt fölemelik, meg ezt csökkentik, akkor az a hír. Azért csináljuk már ezt egy hónapja, hogy érjen az a hangulat, amit a végén el lehet mondani”.

Érdemi jövedelempozíció-romlás lesz

A miniszterelnök már nyitóbeszédében is kiemelte a költségvetés rossz állapotát. „Igen-igen sok bajt okoz nekünk, hogyha elkezdődik az emberek megfélemlítése. Nem kicsike kihívás, amivel szembenézünk. A magyar költségvetés állapotáról és beavatkozás nélkül az év végi várható hiányra vonatkozó pesszimista elemzői becslések reálisnak tekinthetők. (…) Százmilliárdos nagyságrendű kiigazításra van szükség idén” – mondta májusban Gyurcsány Ferenc. Ezt követően az azóta már a nyilvánosság előtt is ismertetett tervezetéről beszélt. Többek között kifejtette: 2007-ben egészen biztosan lesz reálbércsökkenés, 5 százalékos infláció mellett. Jelezte: újra meg fog lódulni az infláció egy évre. „Ennél valamivel kisebb a reáljövedelem-csökkenés, mert a társadalmi jövedelmek: nyugdíj, családi pótlék az infláció vagy a fölött növekszik. De érdemi jövedelempozíció-romlás lesz. 2008-ban, 2007 közepe után már nincsen brutális lépés egy sem” – emelte ki akkor a kormányfő.

A vérható népszerűség-zuhanásról pedig ezt mondta: „A Magyar Szocialista Párt vezető politikusainak, köztük a miniszterelnöknek és a párt egészének a népszerűségét ezek a lépések meg fogják viselni. De voltunk mi már ennél nagyobb gondban is és kiderült mindig, hogyha az ember teszi a dolgát, akkor a végén megvan az, csak nem szabad megijedni az ügytől. (…) Azt gondolom, ismerve a méréseket, kutatásokat, hogy az önkormányzati választásokat meg fogjuk nyerni. Ha őszinte vagyok veletek, akkor azt hiszem, nem annyira, mint 2002-ben, de érdemben, érdemben meg fogjuk nyerni. A választók nem fognak bennünket büntetni, nincsen nagyon hova menjenek, nincsen ma versenyképes jobboldal és nagyon benne van a levegőben, hogy meg kell csinálni, amit csinálunk. Nagyon benne van”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik