Gazdaság

500 milliárd forintot veszítünk

Ma Magyarországnak több mint 500 milliárd forintos veszteséget okoz az, hogy rengeteg fiatal van munka nélkül.A fiatal munkanélküliek problémájára hívják fel a figyelmet a munkaadók, és megoldást is javasolnak.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) nemzetközi kampánnyal hívja fel a figyelmet a fiatal munkanélküliek problémájára. Statisztikai adatok szerint az Európai Unióban közel 40 százalékkal, 5,5 millió főre emelkedett a 25 év alatti munkanélküli fiatalok száma. Ha viszont az összes sem oktatásban, sem képzésben, sem foglalkoztatásban nem lévő fiatalt vesszük, már 7,5 millió főről beszélünk. A 30 év alatti korosztálynál pedig 14 millióra duzzad ez a szám.

Becslések szerint ez mintegy 153 milliárd eurós bevételkiesést jelent az EU-nak. Ez a konzervatív becslés az európai GDP 1,2 százalékának felel meg. Noha a tagállamok között jelentős eltérés mutatkozik, egyes országok (köztük Magyarország) különösen magas, akár GDP-jük 2 százalékát meghaladó árat fizetnek. Vagyis ez nálunk több mint 500 milliárd forintnyi veszteséget jelenthet.

Az NFSZ legfrissebb adatai szerint a pályakezdő állástalanok létszáma is jelentősen, jó negyedével nőtt tavaly február óta. Több mint 105 ezer 25 évnél fiatalabbnak és 77 ezernél is több pályakezdőnek nem volt idén februárban állása Magyarországon.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az Európai Bizottság is érzékelte a problémát, és pályázatot írt ki a fiatalok foglalkoztatásának elősegítésére. Az átfogó tájékoztató kampányt hét ország munkaadói szervezetei, szakszervezetei és munkaügyi hivatalai közösen valósítják meg, amit az MGYOSZ koordinál.

A szövetség a kampány keretében felhívná a figyelmet arra, mennyire fontos lenne, hogy a fiatalok készségeit igazítsák a munkaerő-piaci igényekhez. Így különösen fontosnak tartják, hogy a szakképzés feleljen meg a vállalati igényeknek. Határozott álláspontjuk, hogy a munkahelyi gyakorlati képzésnek a közép- és felső szintű oktatás részévé kell válnia, mert ezzel szerintük mindenki nyer.

A fiatalok szakmai gyakorlatot és valós munkatapasztalatot kapnak, ezzel javítva jövőbeni karrierlehetőségeiket. A munkaadók számára pedig előnyös a fiatalok által hozott lendület, naprakész tudás és az általuk generált plusz teljesítmény. Így a vállalkozások potenciális, a céget már megfelelően ismerő, új munkaerőhöz is juthatnak. S ha a munkaadók jobban bevonódnak a duális képzési rendszerekbe, ezáltal csökkentik a fiatalokra fordítandó oktatási és képzési költségeket, megosztják az azzal járó feladatokat.

Az MGYOSZ szerint komolyan javíthatja a fiatalok jövőbeni foglalkoztathatóságát vagy egy sikeres vállalkozás megalapozását az is, ha a közép és felső szintű oktatás keretében lehetőségük nyílhat a vállalkozói gondolkodásmód és készségek elsajátítására. Úgy vélik, lényeges előnyt jelenthet a külföldi munkatapasztalat is: hiszen itt a nyelvtudás elmélyítésén kívül más nemzetek munkakultúrájába, eltérő munkamódszereibe is bepillantást nyerhet a fiatal munkavállaló.

A fiatalok sajátos helyzetben vannak, mivel teljesen hiányzó vagy csak korlátozott munkatapasztalattal bírnak, amikor belépnek a munkaerőpiacra. Ezért a fentieken túl a szövetség szerint a munkaadókat pénzügyi kedvezményekkel és speciális munkahelyi megállapodásokkal is segíteni kell abban, hogy minél több fiatalt foglalkoztassanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik