Belföld

Polt Péter elismerte, offshore-számla ügyben sehogy sem áll a nyomozás

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
Az eltelt csaknem öt év alatt még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

A független Hadházy Ákos kérdezte arról a legfőbb ügyészt, hogy áll a még 2018-ban indult nyomozás Szabó Zsolt fideszes parlamenti  képviselő állítólagos offshore számlája ügyében, Polt Péter korábbi tájékoztatása szerint ugyanis különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) korábban jogsegélykérelemmel fordult a belize-i hatóságokhoz.

Hadházy Ákos arról érdeklődött, a csaknem öt év alatt, mi lett a büntetőüggyel, kértek-e jogsegélyt más országtól is, a KNYF által beszerzett bizonyítékok alapján milyen eredményre jutottak, folyamatban van-e még a büntetőeljárás, van-e gyanúsított, hány tanút hallgattak meg.

Polt Péter válaszában jelezte, hiába telt el az ügy kirobbanása óta öt év, gyakorlatilag semmilyen előrelépés nem történt.

A nyomozás még mindig felderítési szakban van, gyanúsítottat nem hallgattak ki, az eljárás még minidig felfüggesztés alatt áll. 

Ennek oka, hogy bár a Központi Nyomozó Főügyészség 2021 novemberében ismételt jogsegélykérelemmel fordult a belize-i igazságügyi hatóságokhoz, az ügyben

érdemi válasz ez idáig nem érkezett.

Más külföldi igazságügyi hatóságot nem kerestek meg. Polt Péter szerint az eddig beszerzett okirati bizonyítékok alapján a feljelentésben

 — lényegében a sajtócikkekben foglaltak — valóságtartalmára nézve megalapozott következtetést nem lehet levonni, ahhoz a belize-i hatóságoktól kért okirati bizonyítékok rendelkezésre bocsátása szükséges.

Noha az eljárást felfüggesztették, Polt Péter közölte, egyéb információt a nyomozás érdekeire figyelemmel nem árulhatott el. A Magyar Nemzet 2018 márciusában arról írt, hogy a képviselő 1,2 milliárd forintot tart egy belize-i offshore számlán, Szabó Zsolt közölte, hamisan vádolják azzal, hogy egy offshore cég tulajdonosa vagy igazgatója lenne, szerinte Simicska Lajos és a Jobbik lejárató akciójáról van szó, és helyreigazítást is kért amiatt, hogy a Magyar Nemzet cikkében megnevezett céggel őt és feleségét kapcsolatba hozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik