Kultúra

Jövőre bezár a világ legjobb étterme, a Noma

Francis Dean / Corbis / Getty Images
Francis Dean / Corbis / Getty Images
Azért, mert fenntarthatatlan: nemcsak anyagilag, de lelkileg is.

2024 végére bezárnak a koppenhágai Noma kapui a döntés hátteréről az alapító séf, René Redzepi mesélt a New York Times-nak.

Az éppen húsz éve alapított, októbreben harmadik Michelin-csillagját is megszerző, ötödik alkalommal a világ legjobbjává hely – ahol jelenleg épp grillezett rénszarvasszívet kóstolhatunk friss fenyőágyon, méhviaszból formázott tálban érkező sáfrányfagylalttal kísérve – teljesen átformálta a fine dining világát, sőt, gasztroturisták tömegei tervezik a nyaralásukat egy itt elfogyasztott menü köré, Redzpi azonban úgy érzi, hogy ez a helyzet mostanra több okból is fenntarthatatlanná vált, így

bezárják a kapuikat, majd laboratóriummá alakulnak át, ahol új ételeken, illetve termékeken dolgoznak majd, a vendégteret pedig csak alkalmanként, rövid időre fogják megnyitni.

A hirtelen változás hátterében a világ topéttermeivel szemben az elmúlt években felmerült aggályok is feltűnnek, hiszen számos hely, így a Noma esetében is szóba került:

azok alulfizetik, vagy ingyen dolgoztatják túl a munkatársaikat – a gyakornokok csak október óta kapnak bért, közel 20 millió forinttal emelve a havi kiadásokat –,

a legfontosabb érv azonban a háttérben folyó óriási munka mennyiségében, illetve az alapanyagok árában keresendő, hiszen száz embert egyre inkább képtelenség úgy alkalmazni, hogy a menük ára ne lépjen át a megfizethetőség küszöbét.

A hírt a korábban tucatnyi volt dolgozó által kizsákmányolónak tartó, a tizenhat órás munkanapokat rutinná emelő étteremben korábban négy évet töltő finn séf, Kim Mikkola is kommentálta: szerinte a fine dining épp olyan, mint a balett, vagy bármilyen, a felső tízezer számára örömet nyújtó szórakozás, hiszen

sokszor valamilyen abúzus kötődik hozzá – a luxusszínvonalhoz vezető útért, illetve annak fenntartásáért valakinek ugyanis mindig fizetnie kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik