Gazdaság

Euróövezet: 2024-ig is csúszhat a magyar csatlakozás

Akár további másfél évtizedig, a 2020-as évek közepéig is elhúzódhat a közép-kelet-európai tagjelöltek euróövezeti felvétele - állítják elemzők.

A piac már nem is foglalkozik ennek az országcsoportnak a csatlakozásával – áll londoni felzárkózó piaci elemzők legfrissebb helyzetértékelésében.

A BNP Paribas bankcsoport londoni elemző és befektetési részlegének szakelemzői kedden ismertetett új európai feltörekvő piaci előrejelzésükben közölték: jelenleg a 2019-2024-es idősávra valószínűsítik Magyarország, Lengyelország, Csehország, Bulgária és Románia euróövezeti belépését, bár azt nem zárják ki, hogy Észtország csatlakozása után a két további balti köztársaság “valamivel előbb” eurótaggá válik.

Az utóbbi időben gyakorlatilag konszenzussá vált a citybeli elemzői közösségben az az előrejelzés, hogy a térségi tagjelöltek a 2010-es évek végén, vagy csak a 2020-as évtizedben csatlakozhatnak az euróhoz. Nemrégiben a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési elemzői közölték: új prognózisuk szerint Magyarország legkorábban 2019-ben csatlakozhat az euróövezethez, valószínűleg Lengyelországgal együtt, a cseh euró pedig akár 2020-as évekig is késhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik