Belföld

„Mondjon le!” – kiabálták a kölcseys diákok Pintér Sándornak

Csütörtök óta 93 iskola összesen 929 tanára kezdett munkabeszüntetésbe válaszul a jogszerűtlen elbocsátásokra, olvasható a Tanárok a Tanárokért Facebook-oldalán.

A fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban hétfőn csak 11 óráig volt tanítás, ezt követően a diákok és a tanárok a Belügyminisztérium elé vonultak, ahová egy Maruzsa Zoltánnak és Pintér Sándornak címzett levelet is magukkal vittek.

Amikor Pintér kilépett az épületből és beült az autójába, pfujolták őt a jelenlévők, akik megközelítőleg kétszázan lehettek. Azt skandálták:

Mondjon le!

A levélben egyébként arra szólították fel a belügyminisztert, hogy még karácsony előtt látogassanak el az iskolákba. A levelet ha nem is könnyen, de az egyik tanár végül bevihette az épületbe, ahol leadta azt. Ezt a kint várakozó tiltakozók tapssal ünnepelték, majd nem sokkal később távoztak a helyszínről.

Országszerte több helyen is tiltakozás kezdődött az oktatási intézményekben. Az Óbudai Gimnázium diákjai szintén ülősztrájkot szerveztek 11 óra és 11 óra 45 perc között.

24.hu / olvasó

A Telex összefoglalójában azt írja, a pécsi Janus Pannonius Gimnázium diákjai például egész napos ülősztrájkba kezdtek, a veszprémi és Veszprém környéki oktatási intézményekben pedig legalább 100 pedagógus tervezett polgári engedetlenséggel tiltakozni a párbeszéd hiánya, a közoktatás egyre romló állapota és kollégáik elbocsátása miatt.

A budapesti Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium Keveháza utcai tagiskolájában hétfőn hat pedagógus folytatott polgári engedetlenséget, a szülők pedig aláírásokat gyűjtenek a támogatásukra, amelynek az első részét át is adták. Olvasónk azt írta, hogy szöveges üzenetek is érkeztek, amelyeket kifüggesztettek az iskola elé. Úgy tervezik, hogy a héten a szülők minden nap kiállnak majd buzdító feliratokkal, hogy minél több pedagógus merje vállalni a tiltakozást.

A II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban hétfőn 51 tanár kezdett gördülő sztrájkba, amely december 14-ig tart. Követeléseik között szerepel, hogy azonnal helyezzék vissza állásába a polgári engedetlenséget vállaló és emiatt kirúgott 13 fővárosi kollégájukat, valamint azt is, hogy a tankerületek a fenyegető levelek küldése helyett legyenek nyitottak a párbeszédre. Követelik a sztrájktörvény megváltoztatását, az érdemi sztrájkjog visszaállítását is, mert jelenleg csak úgy tudnak sztrájkolni, ha az óráink legalább felét megtartják.

Totyik Tamás a Pedagógus Szakszervezet alelnöke az ATV-nek korábban arról beszélt, figyelemmel kíséri a polgári engedetlenségi akciók miatt kirúgott tanárok történetét az Európai Bizottság is.

Mások is szolidaritottak a tanárokkal – a pécsi Janus Pannonius Gimnázium egykori diákjainak egy része ott ült le, ahol éppen volt: ki Kispesten, ki Aucklandben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik