Belföld

Már három gyanúsítottja van a késelésnek

A korábbi kettő mellett újabb személyt gyanúsított meg a rendőrség azzal, hogy részt vett a vasárnap hajnali veszprémi gyilkosságban - az érintettet osztrák rendőrök fogták el. A sportolók túl vannak az életveszélyen, a szerb Sesum édesapja veteránokat toboroz.

A rendőrség N. Győző ellen még az éjszaka elfogatóparancsot adott ki, mert azzal gyanúsítják, hogy részt vett a vasárnap hajnali tragikus végű eseményekben – közölte Váradi Piroska. Hozzátette: őt is az osztrák rendőrök fogták el az éjszaka a magyar határ közelében, hasonlóan, mint a gyilkosság másik gyanúsítottját, Raffael Sándort.

MTI

MTI

A harmadik gyanúsítottat, Sztojka Ivánt még keresik – közölte a szóvivő. Veszprémben, a Patrióta Bárban szórakozott az MKB Veszprém kézilabdacsapatának több játékosa vasárnap hajnalban, amikor szóváltásba keveredtek egy másik, a lokálban tartózkodó társasággal.

Túl vannak az életveszélyen

A két társaság között dulakodás kezdődött, de a verekedők időközben a szórakozóhelyen kívülre kerültek. Így már az utcán szúrták szíven Marian Cozmát, a veszprémi kézilabdacsapat 26 éves román beállósát. Az összetűzésben két másik csapattársa is megsérült. A szerb Zarko Sesumot fejbe rúgták, akit emiatt arccsonttöréssel kellett megműteni, a horvát Ivan Pesicet pedig vesén szúrták.

Az életveszélyen túl vannak a fiatal sportolók, de ennél részletesebb információkkal egyelőre nem szolgálhatunk – tájékoztatta Rácz Jenő, a veszprémi megyei kórház főigazgatója. Ivan Pesicnek, az MKB Veszprém KC horvát válogatott kapusának kivették az egyik veséjét, Zarko Sesum, a csapat szerb válogatott irányító játékosa pedig súlyos fej- és szemsérüléseket szenvedett, s vasárnap őt is megműtötték.

Jön a bosszú?

A főigazgató közölte: szó nincs arról, hogy a fiatal játékos megvakulna az egyik szemére. Egyelőre látási zavarai vannak, amelyek az arccsonttöréséből származnak, de a szeme világát nem fogja elveszíteni – mondta. Egy korrekciós műtétet követően a szeme “maradéktalanul gyógyulni fog” – tette hozzá.

Román lapértesülés szerint a szerbek körében nagy felháborodást keltett a veszprémi eset. Sesum apja, aki Szerbia egyik legnagyobb őrző-védő cégét tartja kezében, az egykori balkáni harcokban félkatonai szervezetet irányító, néhai Arkan parancsnok volt. Harcosaiból már fel is fogadott háromszázat. Velük akar Magyarországra utazni, hogy “felelősségre vonja” a veszprémi incidens kirobbantóit – véli tudni a hírportál, ami azonban nem ad bizonyítékokat állításaira.

Gyászol a Cigány Önkormányzat

A Veszprém Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat (VMCKÖ) osztozik a súlyos bűncselekmény miatt elhunyt Marian Cozma, veszprémi kézilabdázó, román válogatott családjának fájdalmában, gyászában – közölte ifj. Kozák János, a megyei cigány önkormányzat elnöke hétfőn reggel.

A neves sportolót nemcsak mi, magyarok veszítettük el, hanem a nemzetközi sport, és különösen hazája, Románia – tudatta közleményben a VMCKÖ elnöke, rámutatva, hogy együttéreznek azokkal a hozzátartozókkal, sportolókkal, akik a sebesültekért aggódnak.

Felszólítjuk a bűncselekmény elkövetőit, hogy azonnali hatállyal adják fel magukat a rendőrségen, származásuktól függetlenül vállalják aljas tettükért a felelősséget és annak következményeit – olvasható a közleményben. Ifj. Kozák János utalt arra is, hogy a Veszprém Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat fontosnak tartja a békés társadalmi együttélést, s felhívja az üggyel kapcsolatban nyilatkozók figyelmét, miszerint a bűnösöket „tetteik alapján, és ne származásuk szerint ítéljék meg”.

“Mi, cigány vezetők elítéljük a bűnelkövetőket, és mint tisztességes cigány emberek, kitaszítjuk magunk közül azokat, akik a becsületesen, tisztességesen élőket járatják le” – hangsúlyozta a VMCKÖ elnöke, hozzátéve: „egyúttal határozottan visszautasítjuk a kollektív bűnösségre vonatkozó általánosító megfogalmazásokat”.

Hogyan tovább?

Az MKB Veszprém vezetősége és Sinka László, a magyar szövetség (MKSZ) főtitkára hétfőn délben tárgyal arról, hogy miként tudja folytatni a férfi kézilabdacsapat a hazai és nemzetközi szereplését a vasárnap hajnali tragédia után.

“A Veszprém a magyar bajnokság és kupa mellett a Bajnokok Ligájában is érdekelt, már vasárnap mérkőzése lenne. Ezen kívül sok játékost ad a válogatottnak” – mondta Sinka László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik