Kultúra

Levetkőztetik Artemisia Gentileschi híres aktfestményének cenzúrázott nőalakját

A több mint négyszáz éves festményre a cenzúra miatt festettek fátylakat, most digitálisan távolítják el őket.

Megkezdődött Artemisia Gentileschi festményének restaurálása Firenzében: az Allegoria dell’Inclinazione (Az inklináció allegóriája) felújítása hat hónapot vesz majd igénybe, amely során a restaurálás mellett a cenzúra miatt ráfestett festékrétegtől is megszabadítják a képet – igaz az utóbbit csak virtuálisan.

Gentileschi 1615 és 1617 közt festette meg a képet a firenzei Casa Buonarroti mennyezete számára. A művészettörténészek szerint a képen látható meztelen alakot a festőnő saját magáról mintázta. Majdnem hetven évvel később azonban az eredeti megrendelő egyik leszármazottja a korabeli szokásoknak megfelelően polgárpukkasztónak vélte a pucér nőalakot, ezért Baldassare Franceschini festőművészt kérte meg, hogy kendőkkel takarja el a nő testét.

A több mint 400 éves festés resaulását a napokban kezdték el, ám az Elizabeth Wicks által vezetett restaurátorcsoport más célt is kitűzött: szeretnék a cenzúrázás előtti állapotában látni a festményt. A ráfestett réteg eltávolítása fizikailag nem lehetséges anélkül, hogy roncsolnák az eredetit, mivel túl kevés idő telt el a festmény megfestése és átfestése között. A képet különféle módszerekkel – például röntgensugarakkal és UV fénnyel – vizsgálják meg, hogy lássák a korábbi ecsetvonásokat, majd digitális formában alkotják újra a képet. A tervek szerint 2023 szeptemberében a restaurálást követően kiállítják mindkét változatot a múzeumban.

Gentileschi volt az olasz festőművészet legjelentősebb festőnője, az első nő, aki a firenzei művészeti akadémia tagja lett. Művészetére nagy hatást gyakorolt fiatalkori traumája, tinédzserkorában ugyanis megerőszakolta a festőmestere. A férfit később nyolc hónap börtönre ítélték, ám a fiatal festőnőt a tárgyalás alatt megalázó események egész sorának tették ki, sőt, meg is kínozták. Wicks szerint Gentileschi ereje az, amit éltetni kell a művészete mellett:

Mást teljesen összetört volna egy ilyen élmény. De Artemisia visszatért, eljött Firenzébe, kapott egy ígéretes megrendelést, hogy aktképet készítsen a Casa Buonarratti mennyezetére. Azt hiszem ezzel mutatta meg az embereknek, mire képes

– nyilatkozta a Guardiannek a vezető restaurátor. Ugyanezt hangsúlyozta Linda Falcone, a projekt koordinátora, aki szerint fontos előtérbe állítani a nők történetét. A festményt eltávolításáról a múzeum videót tett közzé:

Kapcsolódó
A bíró megkínozta a nemi erőszak áldozatát
A festő Artemisia Gentileschit mestere többször is megerőszakolta, a XVII. század elején viszont neki kellett kín alatt vallania a férfire. Tehetséges művészként később brutális őszinteséggel festette ki magából fájdalmát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik