Belföld

Kárász Róbert a tévézésről: Fárasztónak éreztem, hogy valami jobb, jó arcomat mutassam

Mohai Balázs / MTI
Mohai Balázs / MTI

Távozásának friss híréről beszélt új, 16 perces Facebook-bejelentkezésében Kárász Róbert, akiről hétfőn derült ki, hogy közös megegyezéssel elhagyja az ATV-t.

Kárász jelenleg a hétköznap reggelenként jelentkező Start egyik műsorvezetője, november végéig el is látja ezt a feladatát, azt követően távozik majd. A tévés a Mandinernek nyilatkozott elsőként az okokról: „Több mint hat éve dolgozom az ATV Start politikai és közéleti műsorában és tízéves alapítványi munka áll a hátam mögött. Számomra a fogyatékkal élők ügye és foglalkoztatása a legfontosabb. A Premier Kultcafé egy olyan kávézó, amely európai modell értékű es ahol évek óta közel 30 fogyatékossággal élő embernek tudtunk munkát adni, jelenleg pedig tizenkét megváltozott munkaképességű személy dolgozik a Fogadj Örökbe Egy Macit alapítvány alkalmazásában.”

Mostani videójában sok minden kiderül Kárász önképéről, sőt jellegzetes stílusának elemzésébe is belemegy az ATV műsorvezetője.

Hozzászoktam az elmúlt hat évben, amióta az ATV-nél dolgozom, hogy a kommentelők egy része, nem feltétlen az én oldalamon, de más oldalakon, iszonyatosan szeretett velem kapcsolatban véleményeket kifejteni. Azok közé tartoztam, akik ha nem is minden esetben trollkodásból, de mégis örömmel válaszoltam ezekre a kérdésekre, megjegyzésekre, sőt elismerem, hogy néha kellemesen provokáltam ezeket az embereket. Az alpáriságot soha nem szerettem, én sem ilyen vagyok

– kezdi, majd később arról beszél, hogy

a környezetemben felhívták a figyelmemet, hogy te egy olyan megosztó pali vagy, hogy egy valamit ne csinálj: ne nézz kommenteket! Ezt meg is fogadtam.

Azt is mondja Kárász, hogy „higgyétek el, én már megszoktam, hogy az embereket beskatulyázzák, valamilyen oldalhoz sorolják őket. Ezzel alapvetően soha semmilyen problémám volt.” A műsorvezető tisztában volt vele, hogy miután politikai műsornál dolgozott annak „a kockázata benne volt, hogy a Robira mondanak kígyót-békát.”

Aztán felteszi magának a kérdést, hogy ezután mit fog csinálni.

Még nem tudom

– hangzik a válasz.

Ennél a pontnál megy bele Kárász abba a kérdésbe, hogy ő mint ATV-s műsorvezető alapítványi emberként (akihez a lobbitevékenység kapcsolódik) hogyan került többször ellentmondásos helyzetbe.

A televíziós politikai műsor és az alapítvánnyal együttjáró egyeztetés, az néha adott olyan helyzetet és szituációt, amit nehezen tudtunk megértettetni, elfogadtatni egymással úgy, hogy a munkaadónak is van egy szempontja, amit én tiszteletben tartok, és van egy civil szervezetnek is szempontja, aminek én vagyok az elnöke. Az ötletadója, mondhatom: a motorja. (…) És ezek a feloldhatatlan helyzetek, ha nem is gyakran, de néha-néha előkerültek.

Itt sajnos Kárász nem tér ki konkrétumokra, hogy pontosan mely helyzetek voltak ezek, de akár ezek közül is kikerülhettek ilyenek:

  • tavasszal abból lett hír, hogy egy fideszes vezetésű önkormányzat bízta meg az ATV-s műsorvezető alapítványát egy több száz milliós munkával,
  • idén a 444.hu írta meg, hogy Kárász együtt pózolt a Megafon rendezvényén a kormányoldal ismert propagandistáival,
  • az is emlékezetes, hogy Kárász pár éve úgy kezdte el védeni az ATV műsorában a kormány egészségpolitikáját, hogy épp akkoriban kapott alapítványa milliókat az Emmitől.

Ezután tér rá Kárász saját stílusának elemzésére: „Ha valaki úgy gondolja, hogy a hátralévő néhány hetet valamilyen másfajta stílusban kéne megoldanom, arra azt mondom, hogy én ilyen vagyok, mindig is ilyen voltam.

Megszoktam azt, hogy soha nem voltam az, akit mindenki szeret.

„Nekem az mindig gyanús volt, hogy vannak olyan emberek, akiket állítólag mindenki nagyon szeret. Nem, én mindig egy megosztó ember voltam, függetlenül attól, hogy akik a környezetemben vannak azok, mindig nem értik, hogy Robi te miért vagy megosztó, annyian szeretünk, kedvelünk téged.”

Arról is beszélt, hogy szerinte „sokszor van, hogy az emberek a tévéből, a dobozból valamilyen megítélés alá esnek, hogy fú, nem szeretik, nagyképű, pökhendi, beképzelt. De ha tudunk velük beszélni, akkor egészen más álláspontunk lesz.” Erre hangzik el példaként az az eset, amikor a fogyatékkal élőket foglalkoztató kávézójában meglátogatta egy ismerőse, akitől Kárász meg is kérdezte:

Te figyelj Zsuzsi, te kinézted volna belőlem, hogy fogyatékkal élőkkel töltöm a napom nagy részét?

A válaszból az derült ki, hogy az illető nem gondolta volna.

Kárász aztán arról is beszélt, hogy a tévében azért volt olyan, amilyen,

mert nem szeretettem volna másmilyennek mutatni magam. Fárasztónak éreztem, hogy valami jobb arcomat, jó arcomat, simulékony arcomat mutassam. Skorpió vagyok.

A bejelentkezést így zárja:

Jó csapatjátékos voltam. Legalábbis így érzem, hogy a tévénél az voltam.

Korábban a 24.hu tárta fel, hogy Kárász hogyan tolt a saját cégébe pénzt abból a jótékonysági alapítványából, amelybe ömlöttek a közpénz-milliók. Ezzel kapcsolatban pár hónapja a műsorvezető jogerősen pert vesztett a 24.hu munkatársával szemben.

Kapcsolódó
Jótékonykodásból megrendelés: Kárász Róbert alapítványa saját cégébe is tolt a csellengő gyerekekért kapott közpénzből
Hallgatott róla, de MNB-s dokumentum bizonyítja, hogy az ATV-s műsorvezető megtalálta a módját annak, hogyan profitáljon az eltűnt gyerekek miatt kapott állami támogatásból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik