Belföld

Vértesszőlősi tragédia: Nem ismerte be bűnösségét a helikopterparancsnok

Getty Images
Getty Images

Csütörtökön a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa előtt megkezdődött annak a főtisztnek a pere, aki vezette a katonai helikoptert a 2020 nyarán történt vértesszőlősi tragédia során. A balesetben egy 46 éves rutinos siklóernyős, Oroszi Zsolt vesztette életét.

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint a légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel vádolt parancsnok nem ismerte be a bűnösségét a mai előkészítő ülésen. Ezt követően a vád és a védelem képviselői is előterjesztették a bizonyítási indítványaikat, s a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet.

A férfi helikopteres kutató-mentő szolgálatot látott el parancsnokként. Ennek során Vértesszőlős közelébe riasztották az egységet egy a fák közé zuhant siklóernyős légi mentésére. Mivel a katasztrófavédelmi egységnek nem sikerült lehozni a férfit a fáról, a mentés koordinátora „csőrlőzéses” mentésre utasította az egységet.

A főtiszt jelezte, hogy ez a fák lombkoronája miatt veszélyes, s nem hajtható végre. Ezt követően a koordinátor javaslatára alpin kötél leengedésével próbálkoztak, azonban a parancsnok anélkül kezdte meg a helyszín megközelítését a helikopterrel, hogy a mentési körülményekről, így különösen a forgószárny keltette légáram mértékéről tájékozódott volna.

A helikopterrel a függeszkedési magasságot folyamatosan csökkentve egyre közelebb repült Oroszihoz, azonban a rotorlapátok olyan mértékű turbulens légáramlatot keltettek, hogy a faágak letörtek és a fán lévő siklóernyő belobbant. Az a faág is letört, amelyiken a rutinos siklóernyős tartózkodott, aki emiatt lezuhant a földre.

Oroszi életveszélyes sérüléseket szenvedett, majd egy hónappal később a kórházban meghalt. A lehulló faágak miatt megsérült egy mentésben részt vevő mentőtiszt is.

Az ügyészség próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést kért vádiratában a pilótára júliusba azzal, hogy határozott időre tiltsák el a légi járművek vezetésétől is. A mai előkészítő ülésen a parancsnok nem ismerte be a bűnösségét, ezért a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet.  Az eljárás november 15-én a vádlott kihallgatásával folytatódik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik