Belföld

Rétvári Bence elmagyarázta, miért kell több pénz hitoktaktókra

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI
Az államtitkár válaszolt arra is, ellopták-e Balatont. Mindkét ügyben Vadai Ágnes kérdezett.

Vadai Ágnes nem értette, miért duplázta meg a kormány a hittan- és erkölcstanoktatásra költhető pénzt. A DK politikusa idézte azt a  Magyar Közlönyt, amelyben feltűnt az Orbán Viktor kormányfő által aláírt határozat arról, hogy a hit- és erkölcstanoktatás, a hittanoktatás és a tankönyvtámogatás újabb 6,5 milliárd forintot kap. Az elfogadott büdzsében eredetileg 6,58 milliárd szerepelt.  Indoklás a határozatban nem volt, a DK politikusa ezért rákérdezett.  

Miért volt szükség a hit- és erkölcstanoktatást, hittanoktatást és tankönyvtámogatást további
6.465.900.000 forint összeggel támogatni?

Az egyenlő hozzáférés elve

A belügyminisztérium államtitkára, Rétvári Bence válaszában jelezte, hogy az állami fenntartású iskolákban nagy igény van a felekezetenkénti hit- és erkölcstanoktatás megszervezésére, aminek korábbi minimális csoportlétszáma 8 fő volt.

Tekintettel arra, hogy különösen a kis létszámú intézményekben előfordult, hogy az adott felekezetbe tartozó gyermekek számára így nem lehetett megszervezni a hitoktatást, a kormány

az egyenlő hozzáférés elvének érvényesítése érdekében a 10/2022. (I. 14.) Korm. rendeletével a hit- és erkölcstanoktatásban részt vevő tanulók minimális csoportonkénti létszámát 8 főről 6 főre módosította.

Az államtitkár szerint az általa hivatkozott januári rendelet alapján értelemszerű, hogy a kisebb létszámú csoportok több hitoktatói kapacitást igényelnek, aminek a fedezetét biztosítja a megemelt keret.

Jóléti vízfelület vagy a Balaton ellopása?

Vadai Ágnes a 24.hu cikke alapján eredetileg Lázár Jánost kérdezte arról, mi a véleménye arról, hogy bevezették a Balatont az MNB konferenciaközpontjához. A szövevényes ügyről lapunk írta meg, hogy a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adott engedélyt egy „jóléti vízfelület” kialakítására.

Jóléti vízfelület kialakítása vagy a Balaton ellopása történt a balatonakarattyai jegybanki konferenciaközpontnál?

Rétvári államtitkár ebben az ügyben arról tájékoztatta az ellenzéki képviselőt, hogy

az engedélyezési eljárásokat érintően jogorvoslati eljárás lefolytatására irányuló beadvány nem érkezett.

Kapcsolódó
Nem volt elég a part, bevezették a Balatont az MNB konferenciaközpontjához
„Jóléti vízfelület” kialakítására kaptak engedélyt a volt balatonakarattyai MÁV-üdülő területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik