Gazdaság

Az állam és a bankok küzdenek a pénzünkért

pénz-egérfogó (pénz, egérfogó)
pénz-egérfogó (pénz, egérfogó)

Az utóbbi hónapokban erősödött a verseny a bankok és az állam között a lakossági megtakarításokért - írja a Világgazdaság.

A kormány azt szeretné, hogy az állampapírok minél nagyobb hányada magyar magánszemélyek tulajdonában legyen és a piac kevésbé függjön a külföldi intézményi befektetőktől. Király Júlia, a jegybank alelnöke szerint viszont a hazai megtakarításoknak nem állampapírokba, hanem a gazdaságba kell áramolniuk, hogy tartós legyen a gazdasági növekedés – írta a Világgazdaság.

Lényeges kérdés, hogy mennyi időre szeretnénk pénzünket befektetni. A legfeljebb egy évre lekötött bankbetétek között ugyanis könnyen találhatunk az ugyanolyan futamidejű állampapíroknál magasabb hozamúakat. Ha viszont egy évnél távolabbi befektetésben gondolkodunk, jobban járunk az államkötvényekkel.

Az értékesítési hálózat nagyságát illetően a kereskedelmi bankok – kiterjedt fiókhálózatuk miatt – előnyben vannak. Habár kincstári takarékjegyhez akár a postahivatalokban is hozzájuthatunk, a legkedvezőbb hozamú Prémium Magyar Államkötvényeket csak a kincstár megyei irodáiban vagy az interneten keresztül lehet vásárolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik