Belföld

Brutális Fidesz-fölényt mért a Závecz Research is

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A Fidesz–KDNP egy változatlan felállásban lebonyolított választáson 60 százalékot kapna, az ellenzéki közös lista rosszabbul szerepelne.

A Závecz Research friss kutatása szerint a Fidesz-KDNP egy mostani, változatlan felállásban lebonyolított választáson 60 százalékot érne el, az ellenzéki közös lista rosszabbul szerepelne, mint a választáson, 31 százalékon áll a biztos választók körében.

A pártokat külön mérve hatalmas a Fidesz fölénye, az ellenzéki pártok közül a DK a legerősebb (11%), második a Mi Hazánk (8%). A Jobbik, az MSZP és a Momentum önálló indulásnál a parlamenti bejutásért küzdene, mindhárman 5 százalékon állnak. Az LMP 3, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd 1-1 százalékos.

A ZRI Závecz Research Intézet közvélemény-kutatása szerint a Fidesz a választókorú népesség 46 százalékának támogatását élvezi.

A kormánypárti tábor beágyazottsága minden települési kategóriában jelentős, érzékelhető a növekvő szavazati arány a fővárostól a falvak felé haladva. A Fideszt preferálók aránya a teljes népességen bel

  • Budapesten 35%,
  • a megyeszékhelyeken 39%,
  • a vidéki városokban 50%,
  • a falvakban 54%.

Iskolázottság szerint az alapfokú végzettségűek és a szakmunkás képzettségűek 50, az érettségizettek 43, a diplomások 40 százaléka a Fidesz támogatója. A kormánypárt az életkor emelkedésével erősödik, a húszas-harmincas korosztályban 43, a negyvenes-ötveneseknél 47, a náluk idősebbeknél 49 százalék áll mögöttük.

A Demokratikus Koalíció a fővárosban a legerősebb (14%), de a negyvenes-ötvenes korosztályban és a diplomások körében is az országosan mért 9%-os átlagát meghaladó arányban támogatják (13-14%).

A Mi Hazánk a teljes népességben mért 5%-os átlagánál jóval erősebb a falvakban (9%) és a középkorúak csoportjában (8%). A párt mindegyik iskolázottsági csoportban azonos méretű táborral rendelkezik, beágyazottsága e tekintetben egyenletes.

Kapcsolódó
Medián: Már többségben, akik szerint az országban „jó irányba mennek a dolgok”
A „győzteshez húzás” nemcsak Fidesz–KDNP, hanem a Mi Hazánk esetében is érvényesült.
Kapcsolódó
A Republikonnál is szárnyal a Fidesz
Az ellenzék tovább gyengült, több lett a bizonytalan.

 

Módszertan

Az adatfelvétel ideje: 2022. április 25-május 4. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együtt az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A kutatásnál kapott adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorút megkérdeznek. Minden hónapban más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik