Belföld

A Republikonnál is szárnyal a Fidesz

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Az ellenzék tovább gyengült, több lett a bizonytalan.

A Medián után a Republikon is a azt mérte, hogy a választás után jelentősen megerősödött a Fidesz, gyengült az ellenzéki összefogás
– írja a Telex. A teljes népesség körében a Fidesz–KDNP 43, a DK 10, a Momentum 7, a Jobbik 5, az MSZP 4 százalékon állt. A Párbeszéd, a Mi Hazánk támogatottsága 3-3, az LMP-é 2, az MKKP-é 1 százalékos.

A pártválasztóknál 55 százalék a Fidesz–KDNP támogatottsága, azaz jelentősen (6 százalékponttal) nőtt az előző hónaphoz képest.Márciusban 46 százalékon állt az Egységben Magyarországért, az ellenzék tovább gyengül: a DK 12, a Momentum 9, a Jobbik 6, az MSZP 5, a Párbeszéd és Mi Hazánk 4-4 százalékon állt. Az LMP-nek 3, az MKKP-nek 2 százalékos a támogatottsága.

A Republikon elemzése szerint a bizonytalanok aránya magasabb, mint a választások előtt, jelenleg 22 százalék. Az adatok nagyjából megfelelnek a választási eredményeknek, a bizonytalanok arányának növekedése arra utal, hogy a csalódott ellenzéki szavazók egy része a választás után nem állt be a pártok mögé.

A válaszadók most könnyebben felvállalják pártpreferenciájukat, és a Mediánhoz hasonlóan a Republikon szerint is megfigyelhető a győzteshez húzás.

Kapcsolódó
Medián: Már többségben, akik szerint az országban „jó irányba mennek a dolgok”
A „győzteshez húzás” nemcsak Fidesz–KDNP, hanem a Mi Hazánk esetében is érvényesült.

Módszertan 

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült április 20-24. között, és nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik