Belföld

Bejut a Jobbik

Az exitpoll eredmények szerint a Jobbik ott lesz az Európai Parlamentben, míg az SZDSZ és az MDF nem.

Szonda-Ipsos mandátum előrejelzése szerint a Fidesz-KDNP 16 mandátumot szerez, míg MSZP 4 és a Jobbik 2 mandátumhoz jut. A Századvég Forsense némileg más eredményt jelez ők 17 Fideszes, 4 MSZP-s és 1 Jobbikos mandátumot vár.

A Szonda előrejelzései szerint a teljes támogatottságot vizsgálva a kimaradó pártok közül az SZDSZ 2 százalékos támogatottságot, az LMP (Lehet Más a Politika) 1 százalékos, míg az MDF 3 százalékost szerez.

A Szonda-Ipsos szerint a Fidesz jelöltje, Schmitt Pál a legnépszerűbb 49 ponttal. Az MSZP listavezetője, Göncz Kinga 39, a jobbikos Morvai Krisztina 38, a liberálisoktól Szent-Iványi István 32, Bokros Lajos az MDF részéről 31 pontot kapott.

A Századvég Forsense és a Szonda Ipsos mandátum-előrejelzése szerint a pártok következő jelöltjei képviselhetik hazánkat a következő öt évben. A Fidesz-KDNP részéről: Schmitt Pál, Szájer József , Gál Kinga, Áder János, Surján László, Deutsch Tamás, Járóka Lívia, Schöpflin György, Gyürk András, Őry Csaba, Glattfelder Béla, Kósa Ádám, Hankiss Ágnes, Győri Enikő, Bagó Zoltán, Hölvényi György és Szemerkényi Réka.

A Magyar Szocialista Párt színeiben: Göncz Kinga, Herczog Edit, Gurmai Zita, Tabajdi Csaba.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom mandátumszerzői pedig Morvai Krisztina és Balczó Zoltán.

A kormánypártokat “büntették”

Az európai parlamenti választásokon több országban a kormánypártokat büntették a világgazdasági válság leküzdésének elégtelensége miatt – a Reuters brit hírügynökség elemzése szerint ez derült ki az utolsó, vasárnapi exit pollok eredményéből.

Még a választások előtt végzett közvélemény-kutatások a brit, spanyol, bolgár és magyar kormánypártok vereséget jelezték és néhány tagállamban a szélsőjobb előretörésével is lehet számolni abban az esetben, ha a választási részvétel alacsony lesz. Bár az EP-választáson lesújtóan szereplő kormányoknak nem kell szembesülniük egyenes következményekkel, az valószínűsíthető, hogy nagy nyomás lesz rajtuk, hogy változtassanak programjukon vagy a kormány személyi összetételén – írja a Reuters.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik