Kultúra

Az orosz-ukrán háború újjáélesztette a Pink Floydot

Matthew Eisman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Matthew Eisman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Új dallal jelentkezett a Pink Floyd, pontosabban az életben lévő három tagjából az a kettő, amelyik még tagja a már nem aktív zenekarnak. David Gilmour és Nick Mason most egy ukrán énekessel, a Gilmourral korábban együtt is turnézó Andrij Hlivnyukkal állt össze, a dal pedig egy kozák induló volt eredetileg.

A Szics-gárdának nevezett egység az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia seregében harcolt az oroszok ellen. A dal címe Hey Hey, Rise Up, a most megjelent dal bevételei pedig az ukrán humanitárius alapot gazdagítják.

Felhívtam Nicket, és azt mondtam: »Figyelj, szeretném ezt a dolgot Ukrajnáért csinálni. Nagyon örülnék, ha játszanál rajta, és annak is nagyon örülnék, ha beleegyeznél, hogy Pink Floyd néven adjuk ki.« És ő abszolút ráállt erre

– mondta a Guardiannek David Gilmour (a képünkön).

A Pink Floyd utoljára 28 éve adott ki új hanganyagot, noha 2014-ben Gilmour és Mason megemlékezett billentyűsük, Rick Wright haláláról egy korábbi, addig ismeretlen felvétellel. Roger Waters 1985 óta nem tagja a zenekarnak. A felvételen játszik még a basszusgitáros Guy Pratt, valamint Nitin Sawhney billentyűs hangszereken, akik zenéjüket Hlivnyuk hangmintáival egészítették ki; továbbá Rick Wright lánya, Gala is részt vett a sessionön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik