Élő Belföld

Orbán Viktor: 13 óránk lesz, hogy győzzünk, az ellenfél is a számunkra kedvező állapotban van

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Orbán Viktor miniszterelnök részvételével tartották meg Székesfehérváron a Fidesz-KDNP kampányzáró eseményét, ami a miniszterelnök szerint valójában csak a kampányhajrá nyitója volt.

A kormányfő a zsúfolásig megtelt Városház téren elmondott beszédét azzal kezdte, Fehérvár a kormánypártok szerencsehozó talizmánja, hiszen négy éve is nagy győzelem lett a vége.

Azért érkezett, hogy Törő Gábor és Vargha Tamás képviselőtársait támogassa meg. Mint magyarázta, előbbi dolga az egyszerűbb, mint mondta, mert a móriakban mindig meg lehet bízni, Fehérvár viszont bonyolultabb hely.

Régóta követem a választási statisztikákat, és ha Fehérvár belső részében nyerünk, akkor az egész országban nyerünk. Segítsenek, hogy Vargha Tamás mandátuma meghosszabbodjon

– mondta.

Úgy folytatta,

13 óránk lesz, hogy győzzünk. Mindent előkészítettünk, több millió ajtón bekopogtattunk, elengedtünk sok telefonhívást és a klasszikus online kampányt is elvégeztük. Az ellenfél is a számunkra kedvező állapotban van, megbillent állapotban.

Marjai János / 24.hu

Szerinte jól állnak a csillagok, fűzte hozzá, de ez nem ér semmit, ha azt a 13 órát, amikor szavazni lehet, nem használják ki. Volt már olyan választás szerinte, amikor szombaton és hétfőn nyertek, de vasárnap veszítettek. Itt jegyezte meg, hogy erősek, szervezettek, nagyok és elszántak.

Arról is beszélt, a kampány dinamikája időközben megváltozott, mert háború robbant ki a szomszédban. Elismételte sokadjára is, hogy ebből a konfliktusból ki kell maradni. Azt hitte, mindenki a béke oldalán lesz majd, de szerinte a baloldal más álláspontra helyezkedett.

Ha a baloldal nyer, másnap megindulnak a fegyverszállítmányok és támogatni fogják azokat a kezdeményezéseket, hogy zárják el az orosz gázcsapokat

– magyarázta.

Orbán Viktor úgy véli, a népszavazás legalább olyan fontos, mint a parlamenti választás, mert az egy fontos kérdés, hosszú időre elrendezhet dolgokat Magyarországon.

Nem vagyunk már mai gyerekek, rólunk már lemaradtak, de van egy vörös vonal, amit nem szabad megengedni hogy átlépjenek. Ez nem a felnőttekről szól, hanem a gyerekekről. Azt nem szabad megengedni, hogy a gyerekek neveléséhez való jogunkat bárki elvegye tőlünk. Ezért világosan ki kell mondanunk vasárnap is, az anya nő, az apa férfi, a gyerekeinket pedig hagyják béké

– mondta az általa genderlobbinak nevezett jelenségről.

Végezetül megköszönte a támogatást mindenkinek, mert bár az ember igyekszik magabiztosan viselkedni, mint akinek semmi sem kottyan meg, neki is nehéz helytállni az életben, támogatás nélkül nem menne.

Még két nap van hátra, és aztán partraszállás. Három napnyi kemény munkával nyerhetünk magunknak négy békés, nyugodt és biztonságos évet. 39 óra múlva el kell mennünk és nemcsak mi magunk, el kell vigyünk a barátainkat, családtagjainkat. A munkát becsületesen elvégeztük, lelkiekben, fizikailag felkészültünk. Tegyük fel az i-re a pontot. Ha mindannyian eljönnek, nem lesz baj

– zárta szavait.

Beszédét követően Orbán Viktor Tóth Gabival az oldalán énekelte el a Kossuth-nótát, aki a rendezvény elején a Himnuszt is elénekelte.

Marjai János / 24.hu

Az eseményről percről percre tudósítottunk, ezt alább tudja visszaolvasni.

Vége az Orbán-beszédnek

A miniszterelnök még Tóth Gabival az oldalán elénekelte a Kossuth-nótát, ezzel nemcsak a Fidesz kampányzáró eseményének lett vége, hanem a percről percre közvetítésünknek is. Köszönjük a figyelmet.

Ha mindannyian eljönnek, nem lesz baj.

Megnyerhetjük a népszavazást, megnyerhetjük a parlamenti választást és megőrizhetjük a vékét. Köszönetet mondott az elmúlt négy évben nyújtott támogatásért.

Az ember igyekszik magabiztosan viselkedni, mint akinek semmi sem kottyan meg. De nehéz körülmények közt kellett helytállni az életben. Ha nem kaptam volna személyes támogatást, kézfogást, hátba veregetést, akkor nem tudtuk volna megcsinálni ezt a négy évet

– magyarázta.

Még két nap van hátra, és aztán partraszállás. Három napnyi kemény munkával nyerhetünk magunknak négy békés, nyugodt és biztonságos évet. 39 óra múlva el kell mennünk és nemcsak mi magunk, el kell vigyünk a barátainkat, családtagjainkat. A munkát becsületesen elvégeztük, lelkiekben, fizikailag felkészültünk. Tegyük fel az i-re a pontot. Ha mindannyian eljönnek, nem lesz baj.

A világnak elment az esze

A népszavazás legalább olyan fontos, mint a parlamenti választás, mert az egy fontos kérdés, hosszú időre elrendezhet dolgokat Magyarországon.

Orbán Viktor szerint a világnak elment az esze, olyan divatok ütik fel a fejüket, hogy az ember csak néz. Nem hitte volna, hogy az alkotmányba egyszer bele kell írni, hogy az apa férfi, az anya nő.

De valahogy a barátaink Nyugat-Európában elaludtak. Ott is úgy kezdődött, mint ahogy itt Magyarországon egy-két évvel ezelőtt. Egy furcsa divat, mikor minden összekeveredik mindennel. Nem vagyunk már mai gyerekek, rólunk már lemaradtak, de van egy vörös vonal, amit nem szabad megengedni hogy átlépjenek. Ez nem a felnőttekről szól, hanem a gyerekekről. Azt nem szabad megengedni, hogy a gyerekek neveléséhez való jogunkat bárki elvegye tőlünk. Ezért világosan ki kell mondanunk vasárnap is, az anya nő, az apa férfi, a gyerekeinket pedig hagyják békén

– hívta fel rá a figyelmet.

Mindig támogatta a kezdőket

Amikor mögöttünk van egy világjárvány, mellettünk pedig egy háború, a nyugalom, a tapasztalat és a kiszámíthatóság aranyat ér, mondta Orbán. 2010 óta mindegyik kormány időszakában komoly erőpróbákat kellett kiállniuk a vörösiszap-katasztrófától a migrációs válságon át a koronavírus-járványig.

Mindig is támogattam a kezdőket, szeretem ha valaki hátulról fut előre, magam is egy kis faluból származom. De ma nem könnyű, hanem veszélyes időket élünk. Kovács Ferenc mesteredző, amikor edzőt kerestek és egy fiatal edzőt ajánlottak be, azt mondta, ne nálunk álljon fel a mérlegre. És milyen igaza van

– mondta.

Ha a baloldal nyer, másnap megindulnak a fegyverszállítmányok

Orbán azt mondta, a kampány elején azt hitte, hogy elmondja az embereknek, hogy amit a baloldal elvett, azt aztán ők visszaadtak az elmúlt 12 évben. Úgy érezte, ha ezt jól elmondják, meg tudják nyerni a választást, csakhogy beütött a ménkű, a háború megváltoztatta a kampányt.

Más kérdések magasodnak most Magyarország előtt, mint a háború előtt. Nem először látunk háborút a szomszédban. 1999-ben éppen csak hogy beléptünk a NATO-ba, az már másnap úgy döntött, hogy beavatkozik a második jugoszláv háborúba. Akkor is előkerült a kérdés, hogy tudunk kimaradni a háborúból. Az egy másik háború volt, nálunk kisebb népek vívták egymással a küzdelmet. Most két hatalmas ország vívja a küzdelmet, az egyik közülük atomnagyhatalom. Ennek kockázata összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint a jugoszláv háborúé volt

– mondta. A kérdés szerinte az: háború vagy béke?

Azt gondolta, mindenki a béke oldalán lesz majd, ez egy orosz-ukrán háború, mi pedig magyarok vagyunk, ebből ki kell maradni. A baloldal más álláspontra helyezkedett, mert

az ellenfél vezetője azt mondta: Ukrajna a mi háborúnkat vívja. Ez nem a mi háborúnk.

Katonát, fegyvert nem küld hazánk Ukrajnába, de mostanáig már csaknem 600 ezer menekült érkezett Magyarországra, és mindenkinek segítettek.

Kormányfő szerint nem igaz, ami Gyurcsány mond, hogy pocsék ország lennénk. Orbán szerint nagyszerű ország vagyunk, minden segítséget megadunk azoknak, akik futnak a baj elől.

Megértjük az ukrán elnököt is, aki mindent megtesz, hogy minél több európai országot bevon a háborúba. Ez egy ukrán szempont, azt megértéssel fogadja. A kormánynak nem is velük van baja, hanem a baloldallal.

Ha a baloldal nyer, másnap megindulnak a fegyverszállítmányok és támogatni fogják azokat a kezdeményezéseket, hogy zárják el az orosz gázcsapokat

– magyarázta.

Erősek, szervezettek, nagyok és elszántak vagyunk

Orbán emlékeztetett, a kampány velük szemben évek óta kezdték el. Itt van némi hátrányuk, mert nekik kormányozniuk kell, ami olyan, mint a biciklizés, ha nem tekerik, eldől.

A kampányba október 23-án álltak bele a Békemeneten, ott mondták ki, hogy harcolni fog, nincs annyi dollár, euró, Gyuri bácsi összes aktivistája és a brüsszeli bürokraták, a legvastagabb falon is át fognak menni.

Erősek, szervezettek, nagyok és elszántak vagyunk

– jelentette ki.

Az ellenfél a Fidesz számára kedvező állapotban van

13 óránk lesz, hogy győzzünk. Mindent előkészítettünk, több millió ajtón bekopogtattunk, elengedtünk sok telefonhívást és a klasszikus online kampányt is elvégeztük. Az ellenfél is a számunkra kedvező állapotban van, megbillent állapotban

– magyarázta.

Jól állnak a csillagok, fűzte hozzá, de ez nem ér semmit, ha azt a 13 órát, amikor szavazni lehet, nem használják ki.

Volt már olyan választás szerinte, amikor szombaton és hétfőn nyertek, de vasárnap veszítettek.

Orbán Viktor: Fehérvár a mi szerencsehozó talizmánunk

Vastaps fogadta a miniszterelnököt, aki megköszönte mindenkinek a részvételt.

Fehérvár a mi szerencsehozó talizmánunk. Négy éve is nagy győzelem lett a vége. Szent István városában vagyunk, egy olyan városban, amelyre büszkék vagyunk

– mondta, majd külön köszöntötte Cser-Palkovicsot, hozzáfűzte, hálásak a püspök atyának, hogy beengedte őket a térre.

Törő Gábor és Vargha Tamás képviselőtársait szeretné megtámogatni Orbán. Előbbi dolga az egyszerűbb, mint mondta, mert a móriakban mindig meg lehet bízni, Fehérvár viszont bonyolultabb hely.

Régóta követem a választási statisztikákat, és ha Fehérvár belső részében nyerünk, akkor az egész országban nyerünk. Segítsenek, hogy Vargha Tamás mandátuma meghosszabbodjon

– mondta.

Ez nem kampányzáró, hanem a kampányhajrá nyitója, magyarázta.

Az Ismerős Arcok a színpadon

A Nélküled című dalt adják elő, aztán minden bizonnyal érkezik Orbán Viktor, hogy megtartsa utolsó beszédét a választást megelőzően.

Cser-Palkovics András is szót kapott

Székesfehérvár polgármestere mindenekelőtt tudatta mindenkivel, ide mindenki hazatér, akár itt élnek, akár távoli országból érkeztek, mert ez minden magyar bölcsője, így kicsit minden magyar otthona is.

Cser-Palkovics megköszönte Orbánnak, hogy elfogadta a meghívást, és így Fehérvár lehet az utolsó nagy seregszemle helyszíne.

Két alkalom már-már hagyomány

– tette hozzá, utalva arra, hogy 2018-ban is itt tartotta kampányzáróját a miniszterelnök.

Városvezetőként megköszönte a sok fejlesztési forrást, amit a Fidesz kormányzása alatt kaptak, majd fel is sorolt belőle néhányat. Megjegyezte, ahhoz, hogy a még folyamatban lévő fejlesztések be is fejeződjenek, a Fidesznek kell kormányon maradnia.

Szólt azokhoz is, akik még nem döntötték el, kire szavazzanak. Ők tegyék fel a kérdést maguknak: ki tudja jobban kormányozni az ország hajóját a viharos tengeren? Azok, akik 2010-ben kijelöltek egy jó irányt és azóta is tartják azt vagy azok, akik hatan hatfelé húznának és most is vitatkoznak, ki a kapitány, vázolta az opciókat.

Végezetül egy tanárát idézte: a politikában két dolog nem létezik, a biztos és a soha.

Nincs tehát olyan, hogy biztos választókörzet és nyerhetetlen kerület sincs, csak a közös akaratunk van. Mindannyiunknak el kell mennie szavazni április 3-án, rajtunk múlik a jövő

– zárta a beszédét.

Vargha Tamás vezette fel az Orbán-beszédet

A térség országgyűlési képviselője arról beszélt, felemelő érzés a kampány utolsó napjaiban itt állni a tömeg előtt, a nemzet történelmi fővárosának szívében. Arra buzdította a megjelenteket, döntsenek jól vasárnap és szavazzanak a Fideszre.

Megtelt a Városház tér

A helyszínen tartózkodó kollégáink szerint megtelt Székesfehérvár főtere Orbán Viktor beszédének kezdete előtt. Egyelőre zene szól, rengetegen érkeztek magyar és fideszes zászlókkal, de azoknak sem kell aggódnia, akik nem vittek magukkal semmit, mert néhány fiatal táblákat oszt, melyeken arra buzdítanak, szavazzon mindenki a kormánypártra.

Marjai János / 24.hu

Marjai János / 24.hu

Megmenteni az ország jövőjét

A kormányfő reggel adta utolsó rádióinterjúját a választás előtt. Többek közt beszélt arról is, hogy közel sem lefutott a választás, és az embereknek 13 órájuk lesz vasárnap arra, hogy megmentsék az ország jövőjét.

Kapcsolódó
Orbán: Közel sem lefutott a választás
Utolsó interjúját adja Orbán Viktor a Kossuth rádióban a vasárnapi választások előtt.

Kezdés háromkor

Orbán Viktor pénteken délután háromkor tartja meg utolsó nagyobb kampányeseményét Székesfehérváron. A miniszterelnök a város főterén mondja el beszédét az eredeti tervek szerint. A 24.hu újságírói már a helyszínen vannak.

Ezt leszámítva egyébként az elmúlt hetekben nem tájékoztatták a sajtót a miniszterelnök kampányának állomásairól, azokról leginkább a Facebookon vagy az MTI-ben közzétett beszámolókból lehetett értesülni utólag.

Olvasói sztorik