Élő Belföld

Orbán: Közel sem lefutott a választás

MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Utolsó interjúját adta Orbán Viktor a Kossuth rádióban a vasárnapi országgyűlési választás előtt.

  • Szóba került Zelenszkij ukrán elnök, aki az elmúlt hetekben az Európai Tanácsban és a dán parlamentben is élesen kritizálta Magyarországot, amiért kvázi neutrális álláspontot képvisel a háborúval kapcsolatban. Erre reagálva Orbán elmondta, hogy elítélik a háborút, és megértéssel fogadja az ukrán elnök szavait, hiszen ő az ukrán érdekeket nézi. Orbán arra továbbra sem tért ki, hogy ki az ukrajnai háború felelőse, és Putyin orosz elnök neve sem hangzott el.
  • Ezzel szemben a baloldalnak Orbán szerint felelőssége van abban, hogy veszélyezteti az ország békéjét. A miniszterelnök válaszul rég lemondott arról, hogy kövesse Márki-Zay Péter kijelentéseit, akinek természetesen szintén nem hangzott el a neve. Orbán megismételte azon állításait, hogy a Fidesz képviseli a békét, az ellenzék pedig háborúba sodorná az országot, ami minden eddiginél nagyobb tét a közelgő választásokon. Kiemeli, hogy közel sem lefutott a választás, és az embereknek 13 órájuk lesz vasárnap arra, hogy megmentsék az ország jövőjét.
  • Orbán arról is beszélt, hogy a magyar energiafüggőségnek az orosz gáztól földrajzi és történelmi okai vannak, hiszen úgy alakult, hogy elveszítettük a tengereinket, így vezetéken érkezik hazánkba a gáz. Így felelőtlenség volna az olcsó orosz gázt drága amerikaira cserélni.
  • Szóba került a súlyosbodó gazdasági válság. Az amúgy is magas energiaárakat csak súlyosbítják a szankciók, ráadásul az ukrajnai háború miatt élelmiszer válság közeleg, ami Magyarországra is begyűrűzhet. Orbán szerint előfordulhat, hogy alapvető élelmiszerekből lép fel hiány. Hozzáteszi, hogy a baloldal módszere válságkezeléskor a megszorítás, de ők továbbra is munkaalapú társadalomban és a családtámogatásban hisznek.
  • A Fidesz törvénytelen kampányakcióval, tömeges telefonos üzenetküldéssel vádolja a baloldalt, amit Orbán az elmúlt harminc év legnagyobb választási csalásának nevez. Szerinte a jogászoknak ki kell vizsgálni. Hozzáteszi, hogy annyi az EBESZ-képviselő Magyarországon, hogy háborút lehetne nyerni velük, ami nem csoda, hiszen az ellenzék külső segítséget vár, hogy megnyerje a választást.
  • Orbán emlékeztet, hogy a gyermekvédelmi népszavazást nem szabad hagyni, hogy leesen az asztalról. Egyszerűen arról van szó, hogy a háború mindent zárójelbe tett, de arra figyelmeztet, hogy a gender őrületnek gátat kell szabni itthon, hiszen kezdetben nyugaton is múló hóbortnak hitték, mára pedig kiterjedt intézményhálózat védi az érdekeit.

Végezetül: háború vagy béke

Mindig fontosak voltak a választások. De egy háborúba való besodródás, valamint a gazdaság esetleges összeomlása minden eddiginél nagyobb tét

– zárja gondolatait a miniszterelnök.

Orbán: Ilyen csalást 30 év alatt még nem láttam

Ez egy súlyos ügy. Már az 1990-es első parlamenti választáson is részt vettem. De ilyet még nem láttam. Ilyet harminc éves pályám alatt még nem láttam. Amikor emberek százezreinek küldenek kampányüzeneteket, anélkül, hogy beleegyeztek volna… Ez egy orbitális választási csalás, amit a jogászoknak ki kell vizsgálni

– mondja Orbán.

Annyi az EBESZ képviselő, hogy egy háborút meg lehetne nyerni velük

– mondja Orbán. Szerinte a vereséget vereségre halmozó baloldal csak külföldről remélhet segítséget, így nem csoda a jelenlétük.

A miniszterelnök arról beszél, hogy az összefogás kizárólag azért jött létre, melynek egyetlen célja, hogy hatalomra kerüljenek, ahol fasiszták és kommunisták szerepelnek együtt, ami kifejezi mennyire életszerütlen ez a szövetség.

Orbán: nem szabad hagyni, hogy a népszavazás leessen az asztalról

A nemzeti oldal a béke garanciája, a baloldal kockázat. Másodlagossá vált, hogy a bukott múlt visszatérjen-e. Vasárnap lesz 13 óránk, hogy eldöntsük Magyarország jövőjét. Ha jól döntünk megmentjük a következő négy évünket. Ha nem ebben a helyzetben kerülne sor rá fontos lenne a népszavazás, mellyel a gyerekeink jövőjéről kell dönteni. Nyugaton azt gondolták, hogy a gender őrület ez egy életmódbeli divat. Elmúlik. De nyugaton már nem tudják megszabni a szülők, hogy milyen tartalmak kerülnek a gyerekeik elé

– mondja Orbán a népszavazásról, melyet szerinte nem szabad hagyni, hogy leessen az asztalról.

Munkanélküliség, családtámogatás

2010 előtt tömeges munkanélküliség volt, ma több állás van, mint amennyi ember dolgozni tud. Ha van munka, van pénz. Így lehet válságot kezelni

– mondja Orbán, majd hozzáteszi, hogy nem számít az EU segítségére.

Szóba kerül a családtámogatás, melyet a miniszterelnök szerint Európa szerte példaként szoktak emlegetni, de Orbán szerint van még munka vele.

Orbán szerint gyülekeznek a fellegek

Meg kell úsznunk az európai magas energiaárakból származó gazdasági válságot. Egy csapdában vagyunk. Szankciókat rendelünk el Oroszország ellen, miközben mennek fel világszerte az árak. Itt vagyunk a mezőgazdasági munkák kellős közepén. Kérdéses a világ gabona ellátása is, az ukrajnai háború élelmiszer válságot robbanthat ki, első sorban Afrikában, de Európába is elérhet. Alapvető élelmiszerekből léphet fel hiány

– mondja Orbán a következő kormány előtt álló gazdasági nehézségekről. Azt is hozzáteszi, hogy a baloldal megszorításokkal kezelné ezeket a problémákat.

A megszorítás egy baloldali válságkezelési eszköz

– jelenti ki Orbán.

Orbán szerint nem lefutott a választás

Az elején próbálkoztam, hogy megértsem ezeket az egymásnak ellentmondó mondatokat

– mondja Orbán Márki-Zayról. A miniszterelnök szerint közel sem lefutott a választás.

Szóba kerül a függőség orosz gáztól

Magyarország nem döntötte el, hogy ne legyen tengere. Úgy alakult a történelem, hogy elvesztettük a tengerünket, így csövön jön a gáz

– mondta az ország energiapolitikai kitettségéről Orbán. A miniszterelnök szerint gazdaság működése vagy nem működése a kérdés.

Van egy olcsó energia gáz. Kapcsoljuk le és legyen drága amerikai, melyet nem is tudjuk, hogyan jut el Magyarországra

– mondja Orbán, ami szerinte egy életképtelen elképzelés.

Zelenszkijről beszélt Orbán

Megértéssel kell fogadnunk az ukrán elnök erőfeszítéseit, hiszen bajban van a hazája

– mondja Orbán Viktor. Szerinte érthető, hogy az ukrán érdekeket nézi Zelenszkij, amit nem is kíván felróni neki. Ellenben a baloldalnak felelőssége van abban, hogy bele akarja sodorni Magyarországot a háborúba.

Fél nyolckor kezdődik az interjú

Jön Orbán szokásos reggeli interjúja a Kossuthon. Egyelőre a szexuális érzékenyítés veszélyeiről diskurálnak a közrádió médiamunkásai.

Olvasói sztorik