Belföld

Véget értek a megemlékezések

Pár bekiabálást leszámítva rendbontás nélkül ért véget október 23-a. A legtöbben a Jobbik Deák téri rendezvényén voltak, de sokan látogattak ki Orbán beszédére is. Képgaléria és videó!

23.39

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó külön közleményben üdvözölte a magyarokat október 23-án a Magyar Köztársaság kikiáltásának huszadik évfordulója alkalmából.

22.31

A rendőrség nemzeti ünnepünk alkalmából bejelentett rendezvényeken biztosította a közbiztonság, a közterület rendjének fenntartását, valamint a megemlékezések zavartalan lefolyását – olvasható az ORFK honlapján péntek este megjelent közleményben.

Országosan péntekre 492 olyan rendezvényt jelentettek be, amelyek mindegyike a gyülekezési törvény hatálya alá tartozott. Valamennyi rendezvény megőrizte békés jellegét, és 22 órakor az utolsó megemlékezés is befejeződött. A biztosításokat a rendőrség a polgárőrséggel közösen hajtotta végre, közel 3500 rendőr részvételével – áll a közleményben, amely tájékoztatott arról is: a rendőrség október 22-23-án 2 esetben indított büntetőeljárást, illetve 71 személy ellen tett szabálysértési feljelentést.


21.04

Hitről, erőről, a magyar nemzet megmaradásáról és ,56 szellemiségéről beszélt Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a zempléni Füzéren az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulóján péntek este tartott ünnepségen.

20.35

Nemzeti színű díszkivilágítást kapott a Parlament.

Díszkivilágírás az ünnep alkalmából (Fotó: MTI)

Díszkivilágírás az ünnep alkalmából (Fotó: MTI)


20.26

Eljárást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság, miután a Jobbik Deák téri rendezvényén a – jogerősen feloszlatott – Magyar Gárda egyenruháját, illetve a “Magyar Gárda Biztonsági Szolgálat” feliratú karszalagot viselők vettek részt – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

20.00

Az október 23-ai délelőtti hivatalos megemlékezésekhez hasonlóan a forradalom 53. és a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából rendezett lakossági programok is békésen, rendben, a biztonsági terveknek megfelelően lezajlottak – közölte az operatív törzs vezetője.



19.59

Erdély számos pontján emlékművek avatásával, ünnepi műsorokkal, kiállításokkal emlékeztek meg az 1956-os forradalomról.

Szili Katalin, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Állandó Bizottságának elnöke részt vett Kolozsváron az újonnan felállított 56-os emlékmű (a Temesváron élő Szakáts Béla alkotásának) avatási ünnepségén, szintúgy előző este a Kolozsvári Állami Magyar Operában rendezett ünnepi hangversenyen.

19.41

Mindegyik helyszínről hazamentek az emberek. Rendbontás sehol sem volt.

19.17

1956. október 23-án egy hazug rendszer ellen lázadt fel a nemzet – mondta Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője pénteken este Veszprémben, a Megyeház téren lévő, a forradalom után kivégzett Brusznyai Árpád emlékművénél rendezett ünnepségen. Annak a rendszernek már az alapja is hazug volt; szocialista demokráciának hívták azt, ami csak a nyilas diktatúrával összehasonlíthatóan “ocsmány, aljas diktatúra volt” – mondta több száz résztvevő előtt a vezető ellenzéki politikus. Hangsúlyozta: amely diktatúra programszerűen tűzte ki célul “társadalmi osztályok és csoportok, közösségek, egyének megsemmisítését, az egész társadalom szétzúzását”. “Hazug volt a rendszer, mert rendszerszerűvé tette a hazugságot”, s nem csak a politikai retorika és érvelés szintjén, hanem a hétköznapokban is – hangoztatta az ünnepség szónoka.

19.16

Tudósítónk szerint lassan hazaindulnak az emberek a Vértanúk teréről.

18.49

Körülbelül 250-en vannak a Corvin közben tudósítónk szerint. Egy rendőrségi teherautó biztosítja a területet, minden békés. Beszédeket mondanak, páran árpádsávos zászlókat lengetnek, sok a kopasz fiatal. Az út túloldalán, a hivatalos állami műsort még ennyien se nézik: összesen 30-an lehetnek csupán.

18.28

A tömeg egy másik része a Corvin közbe ment. Ide a Pax Hungarica hirdetett meg rendezvényt.

18.26

Morvai Krisztina Budaházyról beszél a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkán, szerinte ugyanis ártatlanul tartják fogva. Tudósítónk szerint három-ötszázan lehetnek.

18.15

Orbán Viktor megint nem arra használta fel az ünnepet, hogy emléket állítson a magyar nemzet legfontosabb dátumának, 1956. október 23-ának, hanem a nyilvános szereplés lehetősége megint csak egy eszköz maradt számára, hogy pártos rendezvényt, fideszes nagygyűlést rendezzen a közös megemlékezés napjából – reagált a Fidesz elnökének szavaira Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő.

18.14

Öt embert állítottak elő a rendőrök a pénteki nap folyamán Budapesten, de egyiküket sem a fővárosban zajló rendezvényekhez köthetően – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

18.06

Emlékoszlopot avattak az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére Sopron balfi városrészében.

18.03

A 40 évnyi kádárizmussal és 20 évnyi posztkádárizmussal szakítva létrejöhet a negyedik Magyar Köztársaság – jelentette ki Fricz Tamás, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője, politológus a szervezet 56-os ünnepségén a Hősök terén.

17.42

Helyszíni tudósítónk szerint a tömeg nagy része már az Alkotmány utca és a Kossuth tér sarkánál jár, köztük körülbelül 30 motorossal. A Parlamentet egyébként kordon veszi körül, és a környező utcákat is lezárták a rendőrök.

17.21

Az egymásra találás, az eszmélés és a nemzeti öntudat felébredésének napja volt 1956. október 23. – jelentette ki Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület-Kisgazda Polgári Szövetség országos elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese Nyírbogáton pénteken. Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke pedig arról szólt, hogy új nemzeti egység kell, amelynek jelszava: márciustól újra kezdjük.

17.14

A tömeg elindult a Vértanúk tere felé.

Több ezren voltak Jobbik megemlékezésén

17.00

A Szózattal és a Székely himnuszt követően lassan vége lesz a gyűlésnek. A tér fölött egyébként rendőrségi helikopter kőröz. Az egyenruhások azonban nem avatkoztak be, annak ellenére, hogy több százan jelentek meg gárdaegyenruhában.

16.58

Vona Gábor, a Jobbik elnöke ismertette pártja programját. Ennek főbb pontjai: a magyar föld megőrzése, a multinacionális cégekre adók kivetése, a politikai, gazdasági és a cigánybűnözés megállítása. Szerinte ezután is lehet majd plázákba járni, ám azokat átnevezik majd turulnak. Úgy véli: a “Draskovics féléket kalodába kell zárni a téren és leköpdösni, elsőként az influenzásoknak”. A Jobbik célja a választáson: az SZDSZ után az MSZP-t is lesöpörjék a politikai palettáról. Szerinte a jobbközép eddig teszetosza volt, ezért ők is ellenségek.

KÉPGALÉRIA a Jobbik rendezvényéről!

KÉPGALÉRIA a Jobbik rendezvényéről!

Vona Gábort egyébként úgy hívták fel a színpadra, mint Magyarország következő miniszterelnöke. Vona Gábor többször is kiemelte: a Jobbik kormányozni fog.

16.39

Az FN.hu helyszíni tudósítója elmondta: Morvai Krisztina – akit Európa magyar hangjaként mutattak be – beszédében a szokásos hasonlatokkal élt (mint “Néró”, vagy “szemkilövő hatalom”). Szerinte a mostani vezetés Marxból csak a tőkét tartotta meg, míg a Jobbik globalizmus helyett lokalizmust ígér. Hozzátette: a globális elnyomás elitjének ideje lejárt Magyarországon és Európában is.

Morvai Krisztina úgy fogalmazott: amikor a hatalom kilőtte az emberek szemét, azzal nem ért célt, sőt: épp ettől nyílt ki a szemük. A nemzeti radikalizmus erősödését a hatalom magának köszönheti.

16.17

Kárpátalján a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának munkatársai és a kárpátaljai magyar szervezetek vezetői tartottak emlékünnepséget és koszorúzást a város börtönének falán elhelyezett emléktáblánál, amelyet három éve avattak fel annak emlékére, hogy az épületben tartottak fogva Magyarországról deportált 840 forradalmárt és az akkori események kárpátaljai résztvevőit. Az Ungvárhoz közeli Gálocs temetőjében megkoszorúzták 1956 egyetlen kárpátaljai mártírjának, a szovjet politikai rendőrség, a KGB kihallgatótisztjei által 1959-ben agyonvert Gecse Endre református lelkésznek, és a magyar forradalomhoz kötődő kárpátaljai ellenállás – időközben elhunyt – másik helyi résztvevőjének, Pasztellák Istvánnak a sírját, valamint a falu polgármesteri hivatalán elhelyezett emléktáblát.

16.14

Morvai Krisztina lépett a színpadra a Deák téren.

16.12

Az 1956-ot borzasztó teherként megélő, az államot, a társadalmat és a gazdaságot irányító rabló elit felelőssége, hogy ma alig üljük meg nemzeti ünnepeinket – mondta Csurka István elnök a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) pénteki megemlékezésén.

16.10

Visszaállították és újraavatták Tildy Zoltán korábbi köztársasági elnök emléktábláját pénteken a főváros IX. kerületében. Tildy Zoltánnak, a Nagy Imre-kormány miniszterelnök-helyettesének az emléktáblája annak a Ráday utcai háznak a falán kapott helyet, amelyben a fasiszta terror idején menedéket talált 119 napon át. Emléktáblát először 1946 szeptemberében helyeztek el itt, de az ismeretlen körülmények között eltűnt a ház faláról – mondta el Rácz Tamás, a Tildy Zoltán Kulturális Örökség Alapítvány ügyvivője. Az újraavatáson részt vett és koszorút helyezett el Bácskai János (Fidesz), a kerület országgyűlési képviselője, Gegesy Ferenc (független) IX. kerületi polgármester és Horváth János (Fidesz) országgyűlési képviselő, az alapítvány elnöke.

16.08

Szabálysértési eljárást kezdeményez a rendőrség azok ellen, akik a – jogerősen feloszlatott – Magyar Gárda formaruháját viselték csütörtökön Debrecenben, a Jobbik megemlékezésén.

16.06

A HírTv információi szerint azért nem igazoltatják a rendőrök a gárdistákat a Deák téren, illetve azért nem oszlattak, mert megállapodtak: csak akkor intézkednek, ha egyenruhában nem csak felsorakoznak, de vezényszóra menetelnek is, valamint az “Adjon az isten – Szebb jövőt!” köszöntést is használják.

16.03

A Francia Nemzeti Front egyik vezetője is a Deák térre látogatott. Amikor színpadra lépett, a tömeg azt kiabálta, hogy “Vesszen Trianon!”, majd megtapsolták a francia politikust.

15.59

Miskolcon mintegy 150-en mentek el a Jobbik helyi rendezvényére. Lapunk helyszíni tudósítója szerint csupán páran érkeztek gárdaegyenruhában, de ők is elvegyülnek a nézők között. Látni pár jobbikos és árpádsávos zászlót. A résztvevők nagyrészt idősek vagy családosok. Összesen négy rendőr biztosítja a helyszínt.

15.56

Burányi Levente, a Jobbik alelnöke azt mondta: a Jobbik parlamenti frakciója tévedhetetlen lesz, csakúgy, mint a Magyar Gárda.

15.45

Felszólalt a Jobbik rendezvényén a svéd Nemzeti Demokrata párt elnöke, amely szintén bejutott az EP-be.

15.30

Tudósítónk szerint Balczó Zoltán Barrosót, az Európai Bizottság elnökét szidja, mondván ő a globális pénzügyi tőke megtestesítője. Jelenleg mintegy 5-6 ezren vannak a téren.

15.24

Feljelentést tettek egy székesfehérvári ünnepségen 37, a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda formaruhájában megjelenő ember ellen szabálysértés miatt – közölte a rendőrség honlapján a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken.

15.22

Balczó Zoltán EP-képviselő szólalt fel először a Jobbik rendezvényén.

15.17

Közben szintén háromkor kezdődött a Civil Összefogás Fórum (CÖF) rendezvénye a Hősök terén. Itt mintegy ezer ember gyűlt össze, páran árpádsávos zászlóval érkeztek.

15.14

A Walesi bárdok című verset szavalják a Deák téri színpadon. A gárdisták gázmaszkokkal is fel vannak szerelve.

15.09

Tudósítónk szerint mintegy négyezren vannak a téren. Az Új Magyar Gárda tagjait tapssal fogadták.

15.07

Megkezdődött a Jobbik rendezvénye a Deák téren. Tudósítónk szerint a gárdisták alakzatban álltak fel. Korábban Morvai Krisztina és Vona Gábor beszédeit idézték: “Magyarországot visszaszerezzük, ha nem megy másként, fegyverrel”.

14.56

A Deák Ferenc utcából mintegy 800 fő érkezett, “Budaházy, Budaházy!” felkiáltással.

14.53

Mintegy ezer gárdista vonult be a Deák térre, helyszíni tudósítónk szerint erődemonstrációs jelleggel. rendőrök vezették fel őket. A hangulat továbbra is nyugodt.

14.45

Bajnai Gordon szerint a Húszéves a Köztársaság Díjjal kitüntetettek cselekedeteikkel előrevitték az 1989-ben alakult harmadik köztársaságot és a nemzeti cél érdekében képesek voltak összefogni. Erről a miniszterelnök a díjátadó ünnepségen beszélt pénteken a Parlamentben.

A kitüntetést Ágh Attila filozófusnak, Chikán Attila volt miniszternek, Debreczeni József közírónak, Dornbach Alajosnak, az Országgyűlés volt alelnökének, Esterházy Péter írónak, Fábry Béla pedagógusnak, Ferge Zsuzsa szociológusnak, Göncz Árpád volt köztársasági elnöknek, Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyésznek, Jancsó Miklós filmrendezőnek, Kádár Béla közgazdásznak, Kéri László politológusnak, Kornai János közgazdásznak, Kósa Ferenc filmrendezőnek, Kósáné Kovács Magda volt EP-képviselőnek, Kozma Imrének, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökének, Kovács Lászlónak, az Európai Bizottság tagjának, Kupa Mihály volt miniszternek, Levendel Ádám szociológusnak, Nyers Rezső volt államminiszternek, Ormos Mária történésznek, Rajk László, illetve Tamás Gáspár Miklós volt országgyűlési képviselőnek ítélték oda.

14.44

Több százan vettek részt Kaposváron, Nagy Imre szülővárosában pénteken az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulóján tartott városi megemlékezésen pénteken a mártír miniszterelnökről elnevezett parkban felállított Nagy Imre-szobornál. Az 1956-os őszi eseményeket Balás-Piri László 56-os elítélt, a Történelmi Igazságtétel Bizottság (TIB) alelnöke idézte fel. A szónok szerint az idő távlatában elmosódnak, megfakulnak az egykor történtek, de akik megélték, esetleg résztvevői voltak, sohasem feledik ’56 őszét.

14.40

Lapunk helyszíni tudósítója szerint folyamatosan gyülekeznek az érdeklődők a Deák térre, a Jobbik rendezvényére. Fesztiválhangulat van. A rendőrség erőit a Madách térre csoportosította. Gárdistákat egyelőre nem látni, motorosokat viszont annál inkább: körülbelül 50 motorral vonultak föl.

Mindenki megemlékezett

14.29

A Nemzeti Érzelmű Motorosok a XII. kerületi turulszobornál tartották 56-os megemlékezésüket.

A Nemzeti Érzelmű Motorosok megemlékezése (Fotó: MTI)

A Nemzeti Érzelmű Motorosok megemlékezése (Fotó: MTI)


14.03

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a március 15-e téren emlékezik ’56-ra, és tüntet a “politikai foglyokért”. Nagy a rendőri készültség a helyszínen. Felszólalt a letartóztatott Budaházy György testvére is. Az összegyűltek hamarosan elindulnak a Jobbik nagygyűlésére.

13.46

1956 mindenki forradalma volt, aki hitt a független és demokratikus Magyarországban – mondta az SZDSZ ünnepi megemlékezésén a budapesti Új köztemető 301-es parcellájánál a párt elnöke. Retkes Attila kijelentette, amikor arról beszél, hogy az SZDSZ hogyan kötődik a forradalomhoz, nem akarja elvenni azt senkitől, aki ma távol áll tőlük, de fontos számukra 1956 emléke, és azonosulnak eszméivel. Hozzátette: mindenkit óvna attól, hogy azt gondolja, “1956 a miénk és csak a miénk”.
A politikus leszögezte, hogy 1956 “az akkori főszereplők közötti nézetkülönbségek ellenére a nemzeti összefogás forradalma volt”. A pártelnök úgy fogalmazott, hogy aki ki akarja rekeszteni a független és demokratikus Magyarország akár egyetlen hívét is a forradalom örökösei közül, az 1956 emlékét gyalázza meg.

13.45

Mint koszorúzási emlékbeszédében Tarlós István, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője emlékeztetett, 1956 októberére “a demagógia, a koncepciós perek, a szegénység, a terror minden fajtája (…) lelkileg is teljesen kivéreztette az országot”, Gerő Ernő és Kádár János azonban nem akartak változásokat.

A Magyar Írószövetség Bajza utcai épületén található emléktábla előtt az Oktatási és Kulturális Minisztérium Művészeti Főosztálya, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-képviselőcsoportja, a Magyar P.E.N. Klub, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Irodalmi Tagozata, a Magyar Írók Egyesülete, az Írók Szakszervezete, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület, a Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör és a Magyar Írószövetség képviselői helyeztek el koszorút.

Az esemény után adták át a székházban a szövetség Arany János-díjait, melyet idén Sarusi Mihály író és Tamás Menyhért költő, író vehettek át Vasy Gézától, a szervezet elnökétől.

13.40

A Hazatérés templománál Ifjabb hegedűs Lóránd beszélt.

13.32

Folyamatosan gyülekeznek a Jobbik rendezvényére a Deák térre. Jelenleg a rendőrök pár résztvevőt motoznak.


Képgaléria a Jobbik rendezvénye előtti készülődésről!

Képgaléria a Jobbik rendezvénye előtti készülődésről!


12.50

Ma nemcsak 1956. október 23-ára, hanem 1989. október 23-ára is emlékezni kell; akkor ugyanis, a forradalom után harminc évvel a nép, szabadságot kapott, és legitimálta ’56 eseményeit – mondta ünnepi beszédében pénteken Szentesen, Mécs Imre.

Az 1956 után halálra ítélt, majd kegyelmet kapó Mécs Imre, az MSZP országgyűlési képviselője hangsúlyozta: 1956-ban „reformokat, szabadságot és függetlenséget akartunk”, de a nép túljutott a fiatalok céljain, és egy nap alatt szabadságharc alakult ki. A magyarok nem ijedek meg, szembeszálltak a világ legnagyobb szárazföldi hadseregével. A küzdelem végül véres harcba torkollott november 4-én, amikor a szovjetek bevonultak.

12.44

Nagy Imre Érdemrendet adott át Sólyom László köztársasági elnök öt kitüntetettnek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján pénteken a budapesti Sándor-palotában; az elismerésekhez gratulált Bajnai Gordon miniszterelnök és Katona Béla, az Országgyűlés elnöke.

12.25

A Jobbik színpadját már elkezdték építeni a Deák téren, a tavalyi rendezvény helyszínén. Megérkezett az első gárdistákat szállító busz is, ám ők lapunk kérdésére nem nyilatkozhattak. Egy szimpatizáns viszont azt mondta, azért megy ki, hogy ünnepeljen.

Orbán Viktor Nagytétényben beszélt

12.18

Ez a zászló azt jelenti, hogy egy nagy, sorsfordító küzdelem kezdődik Magyarország számára – mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Budapest XXII. kerületében, az 1948-ban lerombolt, most újjáépített nagytétényi országzászló felavatásán.

“Nekünk, akik felelősséget érzünk Magyarország sorsáért, immár nem az a dolgunk, hogy a bajokon rágódjunk, hogy emésszük magunkat az elpazarolt évek miatt, hanem hogy végigvigyük, amivel a történelem megbíz bennünket”, hogy legkésőbb öt hónap múlva győzelemre vigyük Magyarország ügyét, aztán újjáépítsük Magyarországot – hangsúlyozta ünnepi beszédében.
Orbán Viktor szerint 1956 példája azt mutatta meg, hogy Magyarország igazi hangja a józan ész hangja, nem a szélsőség, nem a diktatúra, nem a pénz, nem a gyűlölet hangja, hanem a józanul cselekvő, gondolkodó magyar emberek hangja.
“Én ezt a hangot hallom ma is” – jegyezte meg.

Orbán Viktor beszédéről részleteket itt olvashat!

12.17

Hazugságban, az 56-os forradalom tagadásában született a Kádár-rendszer, és hazugságban született a demokráciánk, hiszen bölcsőjét az MSZMP ringatta 1989-ben, ennek következtében nem jutottunk előrébb az elmúlt húsz évben – mondta Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere a városban tartott október 23-i megemlékezésen pénteken.

A politikus úgy fogalmazott: “hazugsággal nem lehet demokráciát csinálni, márpedig ma Magyarországon az alapértékek eltorzítása, az igazság kimondhatóságának megkérdőjelezése folyik.” Kósa Lajos szerint mindenki érzi, hogy a magyar demokrácia ezen az úton, a hazugság és közömbösség útján nem mehet tovább. Az 56-os forradalom igazi örökségének útján kell elindulni, azonban “az erdőből kivezető út legalább olyan hosszú lesz, mint az oda bevezető, feltéve ha nem tévedünk el.”

12.16

A Szózat eléneklésével és a nagytétényi emlékmű megkoszorúzásával ért véget a Fidesz megemlékezése.

12.11

Orbán szerint a szélsőség elszakítja az embereket, de a józan ész egységbe foglal, ahogy ’56-ban is. Ezt Nagytétényben tartott beszédében mondta.



11.53

Balsai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Széna téri 56-os emlékműnél, a II. kerületi önkormányzat szervezésében tartott megemlékezésen mondott beszédet.

11.42

Az országzászló felvonását és megáldását követően Nagytétényben közösen mondtak el egy Miatyánkot a Fidesz rendezvényének résztvevői, majd meghallgatták az 56 csepp vér című musical egyik dalát Forgách Péter színművész tolmácsolásában. Végül Orbán Viktor lépett a pódiumra.

11.41

A Moszkva téren “élő bronzszobrokkal” emlékeztek ’56-ra. A rendezvény negyedik napja tart, színészek eljátsszák a forradalom egyes történeteit, egy teherautó platóján.


Élő bronzszobrokkal emlékeztek a Moszkva téren - KÉPGALÉRIA!

Élő bronzszobrokkal emlékeztek a Moszkva téren – KÉPGALÉRIA!


Elzárták az ünnepi műsort az Ötvenhatosok terén

11.36

Helyszíni tudósítónk szerint körülbelül 120-130 érdeklődő volt az Ötvenhatosok terén, körülük 40-50-en újságírók, illetve turisták. Nem volt sem fütyülés, sem bekiabálás. Az esemény végeztével mindenki hazaindult.

11.34

Véget ért a hivatalos megemlékezés az Ötvenhatosok terén.

11.32

Felcsendült a Himnusz az Ötvenhatosok terén.

11.27

A Lendvai Ildikó vezette MSZP-s küldöttség után a diplomáciai testületek tagjai is elhelyezték az emlékezés virágait.

11.23

A Nagy Imre Alapítvány és a Nagy Imre Társaság közös koszorút helyezett el. Ezt követően a többi vendég is elhelyezhette virágait.


Képgaléria az állami megemlékezésről!

Képgaléria az állami megemlékezésről!


11.21

Nagy Imre unokái is virágot helyeznek el és főhajtással tisztelegnek.

11.20

Az ’56-os szervezetek képviselői is elhelyezik az emlékezés virágait az Ötvenhatosok terén.

11.19

A legfőbb közjogi méltóságok – az államfő, a kormányfő, valamint az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság és a legelső bíróság elnöke – megkoszorúzzák az emlékművet.

11.16

Mintegy 70-80 ember figyeli az Ötvenhatosok terén az ünnepi műsort. Ám azt csak a kordonon belül állók – a diplomáciai testület tagjai, illetve a politikai elit – élvezheti, hiszen az út túloldalára rekedtek, bár kiválóan hallják, szinte egyáltalán nem látják a rendezvényt. Tudósítónk szerint mindez olyan, mint tavaly volt.

11.11

Fehér ruhába öltözött művészek ünnepi műsorba kezdtek az Ötvenhatosok terén. Zászlókkal táncműsort adnak elő, a forradalmat felidézve.

11.10

Az MDF politikusai és főbb tisztségviselői is elhelyezték koszorúikat pénteken Budapesten a Új köztemető 301-es parcellájában. A párt nevében Dávid Ibolya elnök, Herényi Károly elnökhelyettes, Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő és Pusztai Erzsébet országgyűlési képviselő koszorúzta meg a központi emlékművet, Tóth Ilona sírját, valamint a 298-as parcellában lévő emlékhelyet. A koszorúzáson mintegy negyven szimpatizáns is részt vett.

11.08

A történelmi zászlókat tartó katonák az Ötvenhatosok terén a műemlék előtt felsorakoztak, majd felhangzott a Szózat.

11.05

Nagytétényben Németh Zoltán alpolgármester beszéde nyitott meg a Fidesz rendezvényét.

11.00

Az Ötvenhatosok terén megkezdődött az ünnepélyes koszorúzás.

10.59

Nagytétényben egy Kormorán-dallal kezdődött el a Fidesz ünneplése. Tudósítónk szerint sokan mentek ki a rendezvényre, a 33-as buszon nagy tömeg volt, sokan panaszkodtak, hogy nem sűrítették a buszjáratokat. A helyszínen standosok is vannak, ahol Fidesz-kitűzőt és -pólót is lehet vásárolni.

10.56

A rendőrségi csapatszállítók tudósítónk szerint már megindultak a Deák tér felé, ahol 15 órától a Jobbik tart rendezvényt.

10.42

Az Ötvenhatosok terén már folynak az ünnepség előkészületei. Tudósítónk szerint a rendezvény helyszíne ugyanolyan hermetikusan el van zárva, mint tavaly: az érdeklődők csak a kétszer háromsávos Dózsa György út túlsó oldaláról figyelhetik a megemlékezést. Eddig körülbelül 30-40 fő gyűlt oda, és felbukkant az első árpádsávos zászló is.

Nagy Imre szobrát is megkoszorúzták

10.35

A közjogi méltóságok koszorúzása közben egy maréknyi tüntető azt kiabálta: “Hazaárulók! Hazaárulók!”

10.30

Nagy Imre szobránál tisztelegtek a közjogi méltóságok, kormánytagok és közéleti személyiségek, valamint a mártír miniszterelnök családjának tagjai a Kossuth téri zászlófelvonás után. A megemlékezők a tisztelet jelképeként egy-egy szál virágot helyeztek el Nagy Imre szobránál.

A Kossuth teret és a Vértanúk terét a rendőrség kötélkordonokkal már a zászlófelvonás előtt lezárta. A kordonon kívül, a Nádor utca és a Garibaldi utca kereszteződésénél miközben a Nagy Imre szobornál zajlott a megemlékezés, mintegy harminc ember „hazaáruló” „libatolvajok” , illetve „vesszen a kormány” mondatokat skandálta, majd a kötélkordonok mögött sorfalt álló rendőröket szidalmazta.

10.09

Péntek délelőttig 294 gépkocsit szállítottak el a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának munkatársai a fővárosban az ünnepségek miatt lezárt területekről – közölte a rendőrség.

A kocsikat az Andrássy útról és környékéről, a Dózsa György útról, a Városligeti körútról, az Alkotmány utcából, a Kossuth tér környékéről, a Hősök teréről és környékéről, valamint az Ötvenhatosok teréről és környékéről szállították el és a járműveket a környező utcákban helyezték el.

Képgaléria az állami megemlékezésről! (Fotó: Gáti András/FN)

Képgaléria az állami megemlékezésről! (Fotó: Gáti András/FN)


10.01

Teljesen kiürült a Kossuth tér, a közjogi méltóságok, illetve a 40 érdeklődő is elhagyta a helyszínt.

Felvonták a köztársaság lobogóját

9.47

A díszzászlóalj elvonul a Kossuth térről.

9.45

A díszzászlóalj alakzatba rendeződött.

9.41

Felcsendül a Himnusz. A zászlót lassan felvonják.

9.38

Tudósítónk szerint az Alkotmány utcánál kevesen, legfeljebb 30-40-en nézik távolról az ünnepséget. A zene kihallatszik, de nem sokat látni a rendőrsorfal mögül. A tömeget turistacsoportok duzzasztják fel olykor, a nézőktől az események iránt érdeklődve.


KÉPGALÉRIA! (Fotó: Gáti András/FN)

KÉPGALÉRIA! (Fotó: Gáti András/FN)


9.36

Az ünnepélyes zászlófelvonáson az elnök mellett részt vesz Bajnai Gordon miniszterelnök, Baka András, a legfelső bíróság, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság, valamint Katona Béla, az Országgyűlés elnöke is.

9.34

Felsorakozott a díszzászlóalj, majd a Kossuth induló alatt Sólyom László köztársasági elnök végigment a díszsorfal előtt.

9.30

Megkezdődött az október 23-i hivatalos állami ünnepség a Kossuth téren.

Koszorúzások a 301-es parcellánál

9.29

Az FN.hu helyszíni tudósítója szerint enyhébbek a biztonsági intézkedések a Kossuth téren, mint az előző években. Bár a tér ismét körbe van zárva, ám nem kordonnal csupán kötéllel. Két-három méterenként viszont rendőrök állnak sorfalat. Körülbelül 50 néző lehet a helyszínen.

9.23

A Fidesz és a KDNP politikusai elhelyezték az emlékezés koszorúit pénteken Budapesten a Új köztemető 301-es parcellájában. A Fidesz nevében Pokorni Zoltán alelnök, Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke és Iván László országgyűlési képviselő koszorúzott a központi emlékműnél, Nagy Imre miniszterelnök sírjánál és a 298-as parcellában is. A KDNP politikusai közül Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke és Halász Zsuzsa, a párt szóvivője rótta le kegyeletét az emlékhelyeken.

A Fidesz is koszorút helyezett el a 301-es parcellánál (Fotó: MTI)

A Fidesz is koszorút helyezett el a 301-es parcellánál (Fotó: MTI)

9.03

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke nyitotta a hivatalos megemlékezők sorát péntek reggel Budapesten a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulóján.

Lendvai Ildikó koszorút helyez el (Fotó: MTI)

Lendvai Ildikó koszorút helyez el (Fotó: MTI)

A pártelnök Nagy Imre miniszterelnök és két mártírtársa, Losonczy Géza és Gimes Miklós sírjánál, valamint a 298-as és 301-es parcellában koszorúzott. A megemlékezők között volt Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke és Tóbiás József frakcióigazgató is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik