Élő Nagyvilág

Orosz háborús bűnt videózhattak le; kizárták Oroszországot az Európa Tanácsból

Andrea Filigheddu / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Andrea Filigheddu / NurPhoto / NurPhoto via AFP
  • Már több mint 3 millióan menekültek el Ukrajnából, másfél millióan gyerekek.
  • Éjjel Kijevet és Harkivot is bombázták, halálos áldozatok is vannak. Csernyihivben tízen haltak meg egy orosz támadás közben, mialatt kenyérért álltak sorban.
  • Mariupolban bombatalálat ért egy színházat, akár több mint ezer ember is a romok alatt rekedhetett, ők itt kerestek pont menedéket. Eközben 3000, mariupoli menekülteket szállító autó érte el Zaporizzsja városát.
  • Az ukránok azt állítják, hogy néhol már visszatámadnak. Az orosz külügyminiszter lát esélyt a kompromisszumra, főleg ha Ukrajna semleges országgá válna.
  • Az amerikai szenátusban háborús bűnösnek nyilvánították Putyint, Volodimir Zelenszkij lemondásra szólította fel az orosz vezetőket. Kína azt állítja, előzetesen nem tudott a háború megindításáról.
  • Zelenszkij az amerikai Kongresszus előtt is beszédet mondott videós kapcsolaton keresztül: légtérzárat vagy eszközöket kért, miközben a képviselők nemzeti érzelmeire igyekezett hatni. Tapsvihart kapott.
  • Négy egykori és jelenlegi európai miniszterelnök látogatott el kedden Kijevbe, hogy támogatásáról biztosítsa az ukrán elnököt.
  • Az Európa Tanács kizárta tagjai közül Oroszországot.

Kamuvideón téteti le Zelenszij a fegyvert az ukránokkal

Egy első blikkre is nagyon darabos és gyanús videó kering az internet keleti szláv végein, amin Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a megadásra szólítja fel az ukrán egységeket. Azonban hamar észrevenni, hogy ún. deepfake, azaz kamuvideóval van dolgunk. A Facebook, Instagram és Whatsapp üzemeltetője, a Meta is közölte, ez bizony hamis, manipulált felvétel. Szakértők szerint a háború előrehaladtával egyre több ilyen videóra lehet számítani, amik egyre profibbak lesznek. (Guardian)

Kiszabadult az oroszok elrabolta melitopoli polgármester

Nagy örömmel számolt be róla az ukrán titkosszolgálat Twittere, hogy kiszabadult valahogy az orosz fogságból az oroszok által már elfoglalt Melitopol polgármestere. A BBC News arról ír, Ivan Fedorovot öt napja rabolták el, felvétel is készült róla, ahogy bekötözött szemekkel elvezetik (a város élére a megszálló oroszok új polgármestert helyeztek). Azóta más polgármesterek is e sorsra jutottak, pl. Dnyiprorudne vezetője.

Nem tudni, az oroszok miért engedték el Fedorovot, mindenesetre már Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is sikerült telefonon beszélnie, erről videó is készült. Az elnök elmondja ezen, boldog, hogy hallhatja „egy élő ember hangját”. Fedorov pedig azon hálálkodik, hogy Zelenszkij nem hagyta annyiban az ügyét. Azt is mondta, hogy

kell nekem egy-két nap felépülni, aztán a parancsnokságod alatt hozzá fogok járulni a győzelmünkhöz.

Nagyon mozgolódnak az orosz hadihajók az odesszai partoknál

„Fokozott haditengerészeti aktivitást” észleltek az amerikaiak a Fekete-tenger északi partvidéke közelében a CNN szerint. Egy magasrangú amerikai védelmi tisztviselő szerint az oroszok mocorognak. Hadihajókról lövik a szárazföldet Odessza környékén. Azt nem fejtette ki a tisztviselő, ez mit jelent, de régóta gyűlnek a jelei egy készülő orosz partraszállásnak a környéken.

Megjött az ukáz a bíróságtól, meg kell állniuk az orosz csapatoknak

A Nemzetközi Bíróság bírái arra utasították Oroszországot, hogy függessze fel katonai műveleteit Ukrajnában – írja a BBC News. Emellett azt követelik Moszkvától, hogy a katonai alakulataik semmilyen lépést ne tegyenek már. Mindkét hadviselő félnek tartózkodnia kell emellett az olyan akcióktól, amik újabb viszályt szíthatnak vagy gerjeszthetik a konfliktust. A nemzetközi jogi kötelezettségei miatt Oroszországnak elvileg be kéne tartani a bíróság határozatát, bár azt nem követelték meg most a bírák, jelentse le Moszkva, hogy eleget tett-e a követelésnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „teljes győzelemnek” minősítette a döntést, hozzátéve, hogy ha Oroszország nem veszi figyelembe a döntést, még jobban el fog szigetelődni. Hozzá kell azért tenni, Vlagyimir Putyin Oroszországa a háború kezdete óta inkább elhagyott mindenféle nemzetközi fórumot, minthogy leálljon a támadásokkal. Valószínűleg ez most sem lesz másképp.

Biden először nevezte háborús bűnösnek Putyint

Joe Biden amerikai elnök először nevezte „háborús bűnösnek” Vlagyimir Putyin orosz elnököt Ukrajna orosz inváziója óta – jelentette a Reuters.

Korábban a Fehér Ház kerülte a „háborús bűnös” kifejezést, hivatkozva egy folyamatban lévő nyomozásra Oroszország ukrajnai inváziójával kapcsolatban.

Ukrán katonákat sejtve bombázták le az oroszok a civilekkel teli színházat

Szerhij Orlov, Mariupol alpolgármestere újabb információkat közölt Mariupol lebombázótt színházáról, ahol sok lakos húzta meg magát a folyamatos orosz ágyútűz és rakétázás elől. Orlov szerint 1000-1200 fő tartózkodhatott a Dráma Színházban a csapásmérés idején. A BBC News jelezte, nem tudja megerősíteni ezt az információt.

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye vezetője azt mondta a CNN-nek, ő sem tudja, mennyien ragadhattak a színház romjai alatt, az óvóhely bejáratát is eltorlaszolta a törmelék. Szerinte az oroszok arra hivatkozva lőtték a színházat, hogy a szélsőjobbosként indult, de az ukrán hadseregbe integrált Azov Zászlóalj (cikkünket róluk itt találja) bevette magát a színházba. Kirilenko szerint ez hazugság:

Most terhes nők és gyerekes nők vannak a romok alatt. Ez tisztán terrorizmus!

A 300 ezres Mariupol hosszú napok óta tartja ostromzár alatt az orosz hadsereg, a város kvázi kifutott az élelmiszerből, vízből, orvosi ellátmányból, a közszolgáltatások, közüzemek nem működnek, a civilek evakuálását a folyamatos orosz terrorbombázás akadályozza. A város lassan romhalmazra hasonlít, az oroszok már egy kórházat is kilőttek. Nemrég egy-két civil konvoj el tudta hagyni a várost, de épp szerdán érte orosz rakétatalálat az egyiket. Halálos áldozatok is lehetnek, de öt sérültről biztosan tudni (köztük egy gyerekről, aki kritikus állapotban van).

A Deutsche Welle szerint az orosz védelmi minisztérium közölte, ők bizony nem mértek csapást a színházra.

Állig felfegyverzi az ukrán hadsereget az Egyesült Államok

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy Amerika egymilliárd dollárt fordít az ukrán haderő közvetlen fegyverellátására – írja a BBC. Biden szerint folyamatos támogatásul arról szól, hogy „Ukrajna ne legyen Putyin győzelme.” A támogatás mértéke azért is jelentős, mert az Egyesült Államok az elmúlt évben 650 millió dollár értékben fegyvert, és 350 millió dollár kiegészítő segélyt küldött, most ezt meghaladó támogatást indítanak.

Az újonnan bejelentett támogatás

  • drónokat,
  • légvédelmi rendszereket
  • 9000 páncélelhárító rendszert,
  • géppuskákat, sörétes puskákat, gránátvetőket
  • és 20 millió lőszert tartalmaz.

A szövetségesek is soha nem látott szintre növelték támogatásukat – tette hozzá Biden.

Tartjuk az irányt, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy véget vessünk ennek a tragikus, szükségtelen háborúnak

– mondta.

Ennyien folyamodtak menekültstátusért az Ukrajnából jöttek

Megküldte a sajtónak szokásos napi adatát az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság. A szerda déli adataik szerint eddig 2655 fő „menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált”.

Azt írják, külön ügyfélszolgálatot is működtetnek a menekülők részére, aminek segítségével ellátják őket a szükséges okmányokkal. Az érkezők ráadásul itt tudják benyújtani menedékeskénti elismerés iránti kérelmüket és humanitárius tartózkodási engedély, illetve ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolás kiállítását kérhetik. Az iroda változatlanul a budapesti Harmat utca 131. alatt működik, minden egyes nap.

Ukrajna maga zárná le a légterét, ehhez kért fegyvereket Zelenszkij az Egyesült Államoktól

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök légvédelmi rendszereket kért az Egyesült Államoktól szerdán az amerikai kongresszushoz videóhívásban intézett beszédében.

Megfogalmazása szerint ezt alternatív megoldásként kéri Ukrajna, hogy maga zárhassa le légterét az orosz rakétacsapások elől. Eddig Ukrajna nyugati szövetségeseitől követelte az ukrán légtér lezárását.

Önök tudják, milyen védelmi rendszerekre van szükségünk. SZ-300-as és hasonló rendszerekre. Tudják, mennyi múlik a harcban a légtérhasználaton

– hangoztatta Zelenszkij. Emellett repülőgépeket is kért, amelyek – szavai szerint – segíthetnek a védekezésben „Ukrajnának, és egyben Európának is”.

Az elnök kijelentette, hogy Oroszország több ezer ember számára a „halál forrásává” változtatta az ukrán égboltot. „Az orosz csapatok már mintegy ezer rakétát lőttek ki Ukrajnára. Számtalan bombát. Drónokat használnak a pontosabb célzáshoz. Ez olyan terror, amelyet Európa nyolcvan éve nem élt meg” – mondta.

Van egy álmom. Ezek a szavak mindenki számára ismertek

– mondta Zelenszkij, utalva Martin Luther King amerikai polgárjogi harcos híres, 1963-ban tartott beszédére. „Én ma azt mondom: szükségem van (a segítségükre). Égboltunk védelmére van szükségünk, az önök döntésére és segítségére” – folytatta.

Az elnök amerikai híradások szerint „érzelmekkel túlfűtött” beszédében arra kérte az amerikaiakat, hogy képzeljék bele magukat az ukránok helyzetébe. Felidézte a második világháborúban a Pearl Harbor-i amerikai támaszpont ellen végrehajtott japán támadást, amikor – mint fogalmazott äaz amerikaiak feje fölött lett fekete az ég”, valamint a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyait elpusztító, 2001-es terrorcselekményt. Hangsúlyozta: most, az elmúlt három hétben, minden nap ukránok haltak meg.

Zelenszkij ezenfelül azt javasolta az Egyesült Államoknak, hogy hozzon létre új szövetséget a békéért, olyat, amely 24 órán belül minden szükséges segítséget képes megadni „Február 24-én kezdődött az Ukrajna elleni teljes körű orosz támadás. Az lett volna igazságos, ha egyetlen nap alatt véget ért volna. 24 óra alatt. Úgy, hogy a gonoszt azonnal megbüntetik. Ma a világnak nincsenek ilyen eszközei” – mutatott rá az ukrán államfő.

Hangsúlyozta, hogy a múlt háborúi arra ösztönözték az elődöket, hogy olyan intézményeket hozzanak létre, amelyeknek meg kell védeniük az embereket a háborútól. Szavai szerint viszont ezek az intézmények nem működnek. „Ezért új intézményekre, új szövetségekre van szükség. És mi ilyet kínálunk” – mondta.

Kifejtette, hogy olyan egyesülés létrehozását javasolja, amelynek elnevezése lehetne: U-24, Egyesülés a békéért. Ez szerinte „olyan felelős államok uniója lenne, amelyek rendelkeznek erővel és lelkiismerettel a konfliktusok azonnali megállításához”. Hozzátette, hogy az egyesülésnek minden szükséges segítséget 24 órán belül biztosítania kellene egy megtámadott országnak, beleértve fegyvereket, szankciókat és humanitárius, politikai és pénzügyi támogatást. Megjegyezte, hogy egy ilyen szövetség segítséget nyújthatna a szenvedőknek természeti vagy ember okozta katasztrófák, humanitárius válság, illetve járványok esetén is.

Közben a Jevropejszka Pravda című ukrán hírportál a CNN amerikai hírtelevízióra hivatkozva arról számolt be, hogy az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei több légvédelmi rakétarendszert küldenek Ukrajnába az orosz támadás elleni védekezés érdekében. A hírtelevízió idézett egy, neve elhallgatását kérő, magasrangú amerikai tisztségviselőt, aki szerint a szállítandó légvédelmi rendszerek között lesz Osza típusú automatizált légvédelmi rakétarendszer, SZ-300-as rendszerek (SA-10), és Sztrela hordozható légvédelmi rendszer is. A név nélkül idézett amerikai tisztségviselő csak annyit árult el, hogy a rendszereket a partnerországoktól kapta az Egyesült Államok, és már „úton vannak”. Szavaiból nem derült ki, hogy még az Egyesült Államok felé vagy már Ukrajnába.

Lebombáztak az oroszok egy színházat, ahol több száz civil bujkált

A mariupoli tanács szerint orosz bombatalálat érte a belvárosi Dráma Színházat, ahol több száz civil húzta meg magát. Képeket is közöltek, amiken látszik az épületet beborító tűz. Az épület központi része is megsemmisült, ahogy betemette a törmelék az óvóhely bejáratát is. Nem tudni, mennyi áldozata van a támadásnak. Petro Andrjuscsenkó polgármesteri tanácsadó szerint ezer ember tartózkodhatott az épületben. Mivel folyamatosan lövik a várost, állítása szerint meg se lehet épségben közelíteni a színházat. A városi tanács közleménye így fogalmazott:

Lehetetlen szavakat találni, amik leírhatnák a kegyetlenség és cinizmus azon szintjét, amivel az orosz megszállók elpusztítják a tengerparti ukrajnai város civil lakosságát. Nők, gyerekek és idősek maradtak az ellenség látókörében. Ezek teljesen fegyvertelen, békés emberek.

(CNN)

Pápa és pópa beszélt a háborúról

Kirill orosz ortodox pátriárka és Ferenc pápa (vélhetően telefonon) elbeszélgettek az ukrajnai háborúról szerdán – közölte az orosz ortodox egyház. A diplomatikus lózungokon kívül annyit írtak erről, hogy a humanitárius oldalról cseréltek eszmét, valamint a tárgyalási folyamatokról. Szóba került a kétoldalú kapcsolatok pár kérdése is.

A CNN megjegyzi, a katolikus pápa már többször békekötésre szólította fel a hadban álló feleket, még az orosz nagykövettel is találkozott Rómában és külön imanapot hirdetett a jövő hétre a konfliktus miatt. Kirill pátriárka sokkal radikálisabb és háborúpártibb: a múlt héten még az orosz világ és a nyugati liberális kultúra közti összecsapás részének nevezte a háborút. Egyes szakértők szerint a putyini orosz rendszerben, ami a cári időkhöz térne vissza, fontos szerepe van az egyháznak.

Így nézhet ki az orosz-ukrán békeegyezmény

Max Seddon, a Financial Times moszkvai tudósítója rakott ki szerdán a Twitter-oldalára pár sort arról, mik lehetnek a tárgyalás alatt lévő orosz-ukrán békemegállapodás sarokpontjai:

  • Orosz részről tűzszünet és visszavonulás,
  • ukrán semlegesség NATO-csatlakozás nélkül,
  • Ukrajna megtarthatja hadseregét, de nem lehet területén idegen ország katonai bázisa,
  • az ukrajnai oroszok léte jogi keretet kap.

Putyin még mindig atomfegyverkezéssel vádolja Ukrajnát

Valódi volt a fenyegetés, hogy Ukrajna atomfegyverhez akar jutni – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai videókonferencián az MTI szerint:

Kijelentések hangzottak el a kijevi hatóságok részéről, miszerint saját nukleáris fegyvereket és hordozóeszközöket szándékoznak létrehozni. Ez valódi fenyegetés volt.

Putyin megismételte a korábban magas rangú orosz katonai vezetők által hangoztatott, egyszer sem bizonyított vádat, miszerint Ukrajnában biológiai fegyverek összetevőit állították elő:

Több tucat laboratóriumból álló hálózat is működött Ukrajnában, ahol katonai és biológiai programokat, többek között koronavírus, lépfene, kolera, afrikai sertéspestis és más halálos betegségek mintáival végzett kísérleteket végeztek a Pentagon irányításával és pénzügyi támogatásával.

Magas szintű amerikai-orosz megbeszélés

Mióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, még nem került sor olyan magas szintű amerikai-orosz tárgyalásokra, mint most. A CNN arról ír, Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Nyikolaj Patrusev, az Orosz Biztonsági Tanács titkára beszéltek pár szót. Sullivan megerősítette az amerikai álláspontot, miszerint ki nem provokált és igazolhatatlan az orosz támadás, hogy megerősítik a NATO keleti tagjainak védelmét, hogy támogatni fogják Ukrajna szuverenitását és területi egységét és hogy a háború sokba fog kerülni Moszkvának.

Sullivan azt is elmondta, ha Oroszországnak valóban fontos a krízis tárgyalásos rendezése, akkor hagyja abba az ukrán városok és falvak lövését. Végül közölte, következményei lesznek, ha Oroszország vegyi vagy biológiai fegyvereket vet be Ukrajnában.

Vlagyimir Putyin megszólalt az Oroszországot sújtó szankciókról

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kijelentette, hogy a Nyugatnak „nem fog sikerülni” a globális dominancia elérésére és Oroszország feldarabolására tett kísérlete – írja a The Guardian a Reuters alapján.

Ha a Nyugat azt gondolja, hogy Oroszország visszalép, akkor nem érti Oroszországot

– mondta az orosz elnök a háború 21. napján.

Putyin azt is állította, hogy Oroszország kordában tartása a Nyugat hosszú távú politikája, ám szerinte az Oroszország elleni gazdasági szankciók „rövidlátóak”. Hozzátette: a nyugati országok minden orosz családot akarnak sújtani a szankciókkal.

Beszélt arról is, hogy Oroszország kész megvitatni Ukrajna helyzetét a tárgyalásokon, de Moszkvának továbbra is az az álláspontja, hogy hadművelete révén éri el céljait. Mint mondta, a nyugat számára csak ürügy volt a katonai konfliktus a szankciók bevezetésére az oroszokkal szemben.

MÚOSZ állásfoglalás a háborús uszítás ellen

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szerint az Európai Unió gyorsan döntött az orosz-ukrán háború miatt kezdeményezett szankciókról, az orosz propagandaadók betiltásáról, de a sietség miatt a RTR Planeta átment a szűrőn, amit sürgősen orvosolni kell. A MÚOSZ vérfagyasztónak tartja, hogy a nagy kábelszolgáltatóknál még elérhető az álhírcsatorna, amelyen különleges katonai műveletként beszélhetnek Ukrajna megtámadásáról, mert az adó szolgalelkűen követi a putyini narratívát, érzéketlen a háború okozta emberiség ellenes cselekedetekkel kapcsolatban. A szövetség szerint a hazai kábelszolgáltatók gyorsabban levehetnek egy programot a kínálatból, ha arra uniós szankció vonatkozik, de feltételezi, addig sem lesznek tétlenek a háborús uszítás terjesztésének mielőbbi megszüntetése érdekében.

Hatalmas ováció fogadta az amerikai Kongresszusban Zelenszkij beszédét

Álló ovációval fogadta az amerikai törvényhozás, a Kongresszus, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök távkapcsolatban bejelentkezett beszédet mondani (miután ezt a kanadai és a brit parlamentben is megtette már). A szokásos khakiszínű pólóját viselő, egyre borostásabb elnök először a népét dicsérte, majd Kijev orosz lövetéséről beszélt, hozzátéve, hogy a második világháború utáni legszörnyűbb háborún mennek át. Rátért arra, hogy „Oroszország nemcsak minket, nemcsak a mi földünket, nemcsak a mi városainkat támadta meg, hanem brutális offenzívába lendült az értékeink, az alapvető emberi értékeink ellen”. Ukrajna a demokráciáért küzd szerinte.

Zelenszkij ismét jelezte, egy Ukrajna feletti repüléstilalmi övezetet szeretne amerikai segítséggel. Ez ugyebár azt jelenti, hogy az orosz gépeket meggátolnák a támadásban, ami összecsapásokat eredményezne az amerikai és orosz gépek között, tehát gyakorlatilag a harmadik világháborút. Ezt az amerikai kormány és a Kongresszus többsége ezért változatlanul elutasítja. Zelenszkij egy videóösszeállítást is bemutatott a képviselőknek és szenátoroknak az orosz támadás kegyetlen részleteivel, amit néma csendben néztek végig, sokan nagyon érzelmesen.

J. Scott Applewhite / POOL / AFP

Utána az ukrán elnök az amerikai nemzeti érzelmekre igyekezett hatni, felelevenítve emlékeit a Rushmore-hegyi emlékműről, ahova egykori amerikai elnökök arcait vésték. Aztán rátért arra, hogy emlékezzenek az amerikaiak a Pearl Harbor elleni japán támadásra a II. világháborúban, illetve a 2001. szeptember 11-i merényletekre: „Senki sem számított ezekre, nem tudták megállítani őket. A mi országunk minden nap ezt éli át” – mondta Zelenszkij. Martin Luther King polgárjogi harcos „Van egy álmom” beszédét idézte, fordította át arra, hogy „szükségem van” a légtérzárra. Hozzátette, ha ez nem is lehetséges, olyan repülők és légvédelmi eszközök kellenek, amikkel megvédhetik Ukrajna egét.

Az elnök arra is kérte az amerikai képviselőket, vizsgálják át választókerületüket, és minden ott székelő cég vonuljon ki az orosz piacról, illetve legyenek még súlyosabb szankciók, amíg le nem áll az orosz hadigépezet. Eddig ukránul, tolmáccsal beszélt Zelenszkij, itt átváltott angolra, és Joe Bidennek, az USA elnökének címezve azt mondta: nem elég egy nemzet vezetőjének lenni, a világ vezetőjének is szükséges, ami a béke biztosítását jelenti nem gyengeséggel, hanem erővel:

Az erős bátor is és készen áll, hogy harcoljon a saját polgárai és a világ polgárai életéért. Az emberi jogokért, a szabadságért, a tisztességes életért és hogy akkor halj meg, amikor eljön az időd, nem akkor, amikor valaki más, amikor a szomszédod akarja.

Zelenszkij beszédét álló ováció fogadta, ismét.

Kenyérért sorban álló embereket öltek meg Csernyihivben

Kenyérért sorban álló emberekre nyitottak tüzet az orosz csapatok szerdán Csernyihivben – közölte a kijevi amerikai nagykövetség. A támadás során legalább tíz ember életét vesztette. A CNN szerint a támadók lövedéket vagy rakétát használhattak.

A nagykövetség hozzáfűzte: minden rendelkezésre álló lehetőséget mérlegelnek, annak érdekében, hogy biztosítsák az Ukrajnában elkövetett atrocitások elszámoltathatóságát.

A Nexta hírügynökség közzétett egy videót is az oldalán a helyszínről:

Szijjártó megint elmondta, hogy nem hagyjuk magunkat belesodorni a háborúba

A szerdai kormányülés előtt ülésezett a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs, amelynek eredményéről a Facebookon számolt be Szijjártó Péter. A külügyminiszter különösebb újdonságot nem mondott: elismételte, hogy Magyarország nem küld sem katonákat, sem fegyvereket Ukrajnába, és nem engedi, hogy az országon halált okozó fegyvert szállítsanak át, és hogy nem szabad belesodródnunk a háborúba.

Kijelentette, hogy ugyan a menekültek száma nem csillapodik, de Magyarország készen áll a fogadásukra, tudnak szállást és álláslehetőséget is biztosítani. Szijjártó és a kormány bízik benne, hogy a diplomáciai lépések hamarosan eredményre jutnak és a mostani heves harcok csillapodnak. Nekünk az a feladatunk, kötelességünk, hogy a magyar emberek biztonságát szavatoljuk – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik