Belföld

Nem pénzkérdés az oltás

A veszprémi kórház oltópontja nem kérne pénzt az oltás beadásáért, bár Rácz Jenő főigazgató szerint nem a háromezer forint miatt oltatták eddig kevesen magukat. Az egykori egészségügyi miniszter úgy véli: a szakmai tudatlanság, és nem a pártpolitika tántorította el az embereket a vakcinától.

Péntektől a Veszprém Megyei Cholnoky Ferenc Kórházban is üzemel majd oltópont. A főigazgató, Rácz Jenő egykori egészségügyi miniszter tervei szerint azonban itt nem kérnének pénzt az oltás beadásáért.

„Az oltóanyagot 1670 forintért kapjuk, az oltás beadása körülbelül 1300-ba kerül, azaz összesen 3000 forintot kell fizetni az oltópontokban. A kormánytól egymillió forintot kaptunk a célra, ám ha jogilag megoldható, csak a vakcináért kérnénk pénzt, a szúrásért nem. Egy négytagú család esetében, ahol senki sem jogosult ingyenesen a vakcinára, ez komoly megtakarítás lehetne” – mondta Rácz Jenő az FN.hu-nak.

Hozzátette: mivel már járvány van, és így kell oltani, ha valaki az oltás után megbetegszik, azt ki kell vizsgálni. Ez pedig komoly pénzbe kerül, egy laborvizsgálatot tízezer forintos nagyságrendért végeznek el.

A főigazgató szerint ezzel is az oltásra lehetne ösztönözni az embereket, igaz, szerinte nem a vakcina ára miatt nem oltatták eddig magukat az emberek, hanem a szakmai tudatlanság miatt. „Azoknál is nagyon alacsony – 30 százalék körüli – az oltottság, akiknek ingyenes a vakcina. Az lenne az ideális, ha a lakosság 60 százaléka védett lenne, ez meg tudná akadályozni a járvány szétterjedését. Ehhez képest eddig csak 14-15 százalék oltatta be magát. Ez azért aggasztó, mert az utolsó pillanatban vagyunk” – hangsúlyozta az egykori egészségügyi miniszter.

Lapunk kérdésére, hogy ebben mekkora szerepe lehet a politikának, Rácz Jenő azt mondta, ez nem politikai kérdés. „Mikola István, illetve a parlament egészségügyi bizottsága is egyöntetűen az oltás mellett foglalt állást. Veszprém megyében a közgyűlés fideszes elnökével közösen álltunk ki az oltás mellett. Az alacsony oltottság sokkal inkább a szervezési hiányosságoknak és a szakmai tudatlanságnak tudható be, de a sajtó sem tálalta mindig jól a kérdést” – hangsúlyozta Rácz Jenő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik