Belföld

Már működnek az oltópontok

Huszonkilenc oltóponton adják be országszerte az új influenzavírus elleni vakcinát péntektől, számukat a jövő hét végére kétszázra bővítik.

Az MTI tudósítóinak helyszíni beszámolója szerint a központok nyitásakor még nem kellett sorszámot húzni, de folyamatosan érkeztek a magukat beoltatni kívánó emberek.

Debrecenben öten várakoztak a péntek reggeli nyolc órai nyitáskor az ÁNTSZ oltópontnak kijelölt Rózsahegy utcai központjában. Szinte valamennyien az egyszerűbb, gyorsabb, időtakarékosabb ellátás miatt választották az oltópontot.

Nagy az érdeklődés az oltópont szolgáltatása iránt az ÁNTSZ pécsi épületében, ahol a nyitás után fél órával már megtelt a váróterem. A pácienseknek nem kell sorszámot húzniuk, a TAJ-kártyájukra viszont szükség van, ahogy egy, a személyes adatokra, esetleges ételérzékenységre, tartós betegségekre, allergiára vonatkozó kérdőív kitöltésére is.

A népegészségügyi szolgálat egri kirendeltségén kialakított oltópontnál már nyitáskor sorban álltak az oltásra várakozók. A várakozóknak, akiktől társadalombiztosítási vagy lakcímkártyát kértek a helyszínen, nem kellett sorszámot húzniuk, érkezési sorrendben kapták meg a vakcinát, 3 ezer forintos térítés ellenében. Reggel nyolctól este nyolcig, mindig az igényeknek megfelelő számú személyzettel fogadják az oltásra várakozókat.
Az oltópont az intézkedés visszavonásáig működik.

Az ÁNTSZ szegedi kirendeltségén hárman várakoztak az oltópont nyitásakor péntek reggel, a következő órában azonban folyamatosan érkeztek az emberek. A védőoltás beadása előtt a pácienseknek – akiknek nem kell sorszámot húzniuk – egy, a kórelőzményeket tartalmazó védőoltási lapot, illetve egy nyilatkozatot kell kitölteniük azt követően, hogy elolvasták a vakcina betegtájékoztatóját. Az oltópontban két orvos és két asszisztens dolgozik, és egy rövid vizsgálat – láz- és vérnyomásmérés, a tüdő és a szív meghallgatása, a torok ellenőrzése – után adják be a vakcinát a TAJ-kártyájukat bemutató pácienseknek.

Három érdeklődő volt eddig péntek reggel az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete kirendeltségén, Miskolcon. Ha valakinek nincs TAJ-kártyája, lakcímkártyát kérnek tőle. A tapasztalatok szerint egyelőre érkezési sorrendben következnek az oltásra várók. Sorszámot nem kell húzni Miskolcon.

Komárom-Esztergom megyében Tatabányán kezdte meg működését a megye első oltópontja, jövő héten minden kistérségben több oltópont nyílik. A tatabányai oltóponton már a nyitás előtt két érdeklődő várakozott, akik elmondták, azért jöttek ide, mert munkaidőn kívül a háziorvosuknál több próbálkozás után sem kerültek sorra.
A jelentkezőket egy orvos kezdte oltani, de az oltást egészségügyi szakdolgozó is beadhatja.

A szolnoki oltópontot, amelyet az ÁNTSZ regionális központjában alakították ki, a péntek reggeli nyitás óta eddig négyen keresték fel. Az oltóhelyen a váltás miatt két orvos és két asszisztens várja a jelentkezőket, és 3 ezer forint ellenében beadják nekik a helyben tárolt vakcinát. Nagyobb érdeklődés esetén sorszámot kapnak az oltásra várók, hogy elkerülhessék a háziorvosoknál tapasztalható hosszabb várakozást.

A Fidesz szerint veszélyes is lehet az oltópont

Kényszerhelyzetnek tartja a Fidesz az oltópontok kialakítását, amely szerintük veszélyeket is rejt magában, hiszen egyetlenegy ott dolgozó orvos sem rendelkezik a pácienséről annyi ismerettel, mint a háziorvos. Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa közölte: ismereteik szerint már nincs raktáron a szájon át szedhető antivirális készítményből. A politikus bírálta a tájékoztatás hiányát, mint mondta, a szájon át szedhető készítményekkel kapcsolatban mindenfajta ismeretnek a bemutatása elmaradt.

A fideszes képviselő szerint az influenzajárvány nemcsak a betegeket dönti le a lábukról, hanem a kormányzatot és az egészségpolitikát irányítókat is. A kormány küszködik a járvánnyal és a vírussal, “de elsősorban a saját alkalmatlanságával” – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy több gyógyszertár jelezte, nem rendelkeznek oltóanyaggal, Pesti Imre kifejtette: úgy tűnik, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet nem tudja ellátni a feladatát, és akik rendelni szeretnének, azokat már nem is biztatja azzal, hogy a közeljövőben szállítani fog vakcinát. “A Fidesz minden alkalommal elmondta, hogy az oltásra szükség van, az oltóanyag pedig jó” – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik