Élő Sport

Mindkét Liu testvér pontszerző lett 1500 méteren az olimpián

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

A vegyesváltó, valamint az 1000 méteren harmadik Liu Shaoang révén két érmet már szereztek a rövidpályás gyorskorcsolyázók Pekingben, ami azt jelenti, hogy magyar szempontból ez minden idők legeredményesebb téli olimpiája.

Bár nem az 1500 a Liu testvérek legerősebb száma, de szerdán olyan teljesítményt nyújtottak (Liu Shaolin Sándor például olimpiai rekordot döntött a negyeddöntőben), ami miatt a döntőben is éremesélyesnek számítottak.

A döntőben példátlanul nagy, tízfős mezőny állt rajthoz, köztük a két Liu testvér, valamint három koreai. Ezt a számot még sosem nyerte meg európai versenyző, ezt a negatív sorozatot próbálták megtörni a Liu testvérek, akik a rajt után élre álltak.

Később a kazah Adil Galiahmetov is vezette a mezőnyt, majd a három koreai egyike, Hvang Te Hon vette át az első helyet.

Őt már nem is lehetett megelőzni, a két magyar koris pedig kissé elfáradt a végére, így Shaoang a negyedik, Shaolin Sándor pedig a hatodik helyen végzett.

Az ezüst a kanadai Steven Dubois-hoz, a bronz az orosz Szemjon Jelisztratovhoz került.

Az 1500 méter harmadik magyar indulója, Krueger John-Henry megnyerte a B döntőt, vagyis összesítésben a 11. lett.

A nők 1000 méteren versenyeztek, de Kónya Zsófia számára hamar véget ért az első futam, mivel a pengéje nekiütközött a holland Xandra Velzeboer korcsolyájának, és a magyar koris elesett. A videózás után az a döntés született, hogy Kónya volt a hibás, aki így értékelhető idő nélkül kiesett.

Jászapáti Petra azonban az amerikai Kristen Santos mögött második lett, ráadásul 1:28.392 perces ideje új országos csúcsnak számít. Jászapáti pénteken folytathatja a negyeddöntőben.

rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1500 méter:

1. Hvang Te Hon (Koreai Köztársaság) 2:09.219 perc
2. Steven Dubois (Kanada)2:09.254
3. Szemjon Jelisztratov (Orosz Olimpiai Bizottság) 2:09.267
4. Liu Shaoang (Magyarország) 2:09.409
…6. Liu Shaolin Sándor (Magyarország) 2:09.953
…11. Krueger John-Henry (Magyarország) – B döntő 1. hely

Koreai győzelem, ezúttal nem jutott érem a Liu fivéreknek

Bár tíz korcsolyázó állt rajthoz az 1500 méteres döntőben, a finálé nagyobb összeakaszkodás nélkül lement. A mezőnyben két magyar és három koreai koris volt, és végül az egyik ázsiai, Hvang lett az olimpiai bajnok a kanadai Dubois-t és az orosz Jelisztratovot megelőzve. Liu Shaoang a negyedik, Shaolin Sándor a hatodik helyen zárt, vagyis mindketten pontszerzők lettek, pedig ez a leggyengébb számuk. Krueger John-Henry megnyerte a B döntőt, vagyis 11. lett összesítésben ebben a számban.

Jönnek a döntő főszereplői

Három koreai, egy orosz, egy brit, egy kazah, egy kanadai és egy olasz szerepel még az 1500-as fináléban a két Liu testvér mellett.

Krueger megnyerte a B döntőt

Taktikus versenyzés volt, az utolsó körökben fokozatosan jött előre, majd az utolsó kanyarban meg tudta előzni orosz ellenfelét. Ha nem lesz kizárás az A döntőben, akkor Krueger 11. helyen zár 1500-on.

Krueger a B döntőben folytathatja

Kizárták a holland Knegtet, amiért szabálytalanul vágott be Krueger elé a kanyarban, a magyar koris így a B döntőben folytathatja majd.

Krueger kisodródott, hatodik lett

Krueger John-Henry sokáig a harmadik helyen ment, de egy kanyarban kisodródott a nagy helyezkedés miatt, így csak hatodik helyen végzett, vagyis nem jutott döntőbe.

Liu Shaolin Sándor döntős

A koreai Li nyerte az első elődöntőt, Liu Shaolin Sándor 2:10.70 perces idővel második lett, így döntős 1500 méteren.

Kónya Zsófia: Egyszerűen csak összerúgtunk

Nagyon csalódottan nyilatkozott Kónya Zsófia, aki egy esés miatt gyorsan befejezte az 1000 méteres versenyszámot. Az M4-nek nyilatkozva azt mondta, hogy izgult a futam előtt, de nem ezen múlt, hanem összerúgtak a holland ellenféllel, és ő húzta a rövidebbet.

Méterekkel a vége előtt bukott az éllovas

Az ötödik futamban a kanadai Kim Boutin kényelmesen vezetett, de az utolsó kanyarból kijőve elvesztette az egyensúlyát. Így koreai és amerikai továbbjutást jegyezhettünk fel.

Nekiment a holland korcsolyájának

Videózás nem volt, és végül nem is szerepelt idő Kónya Zsófia neve mellett, vagyis számára befejeződött az 1000 méteres verseny.

Kónya Zsófia elesett

Sajnos nagyon hamar véget ért a magyar koris számára az 1000 méteres futam.

Olimpiai rekordokkal kezdődött

Az első női futamot a koreai Csoj nyerte, aki 1:28.053 perces idővel új olimpiai rekordot ért el. A második futamban aztán ezt megdöntötte a holland Suzanne Schulting, így az új rekord 1:27.292.

Jönnek a női előfutamok

Kónya Zsófia a harmadik, Jászapáti Petra a nyolcadik futamba lett beosztva. Ebben a körben minden futamból az első kettő jut tovább, valamint a négy legjobb idővel rendelkező harmadik.

Mindhárom férfi koris elődöntős 1500 méteren

Liu Shaoang egy ideig csak utazott a mezőny második felében, aztán belehúzott, és végül második helyen ment tovább. Úgyhogy 1500 méteren mindhárom magyar koris bejutott az elődöntőbe.

Krueger is folytathatja

Krueger John-Henry a harmadik helyen végzett a futamában a holland Knegt és a japán Josinaga mögött, így ő is bejutott az elődöntőbe.

Négy továbbjutó a harmadik futamból

Alapból hárman jutnak tovább, de a harmadik negyeddöntőben a lett Berzins is kedvezményezett lett, miután az amerikai Pivirotto miatt esett. Berzins mellett a koreai Hvang, az orosz Jelisztratov, valamint a kanadai Dubois folytathatja.

Olvasói sztorik