Élő Sport

Mindkét Liu testvér pontszerző lett 1500 méteren az olimpián

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

A vegyesváltó, valamint az 1000 méteren harmadik Liu Shaoang révén két érmet már szereztek a rövidpályás gyorskorcsolyázók Pekingben, ami azt jelenti, hogy magyar szempontból ez minden idők legeredményesebb téli olimpiája.

Bár nem az 1500 a Liu testvérek legerősebb száma, de szerdán olyan teljesítményt nyújtottak (Liu Shaolin Sándor például olimpiai rekordot döntött a negyeddöntőben), ami miatt a döntőben is éremesélyesnek számítottak.

A döntőben példátlanul nagy, tízfős mezőny állt rajthoz, köztük a két Liu testvér, valamint három koreai. Ezt a számot még sosem nyerte meg európai versenyző, ezt a negatív sorozatot próbálták megtörni a Liu testvérek, akik a rajt után élre álltak.

Később a kazah Adil Galiahmetov is vezette a mezőnyt, majd a három koreai egyike, Hvang Te Hon vette át az első helyet.

Őt már nem is lehetett megelőzni, a két magyar koris pedig kissé elfáradt a végére, így Shaoang a negyedik, Shaolin Sándor pedig a hatodik helyen végzett.

Az ezüst a kanadai Steven Dubois-hoz, a bronz az orosz Szemjon Jelisztratovhoz került.

Az 1500 méter harmadik magyar indulója, Krueger John-Henry megnyerte a B döntőt, vagyis összesítésben a 11. lett.

A nők 1000 méteren versenyeztek, de Kónya Zsófia számára hamar véget ért az első futam, mivel a pengéje nekiütközött a holland Xandra Velzeboer korcsolyájának, és a magyar koris elesett. A videózás után az a döntés született, hogy Kónya volt a hibás, aki így értékelhető idő nélkül kiesett.

Jászapáti Petra azonban az amerikai Kristen Santos mögött második lett, ráadásul 1:28.392 perces ideje új országos csúcsnak számít. Jászapáti pénteken folytathatja a negyeddöntőben.

rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1500 méter:

1. Hvang Te Hon (Koreai Köztársaság) 2:09.219 perc
2. Steven Dubois (Kanada)2:09.254
3. Szemjon Jelisztratov (Orosz Olimpiai Bizottság) 2:09.267
4. Liu Shaoang (Magyarország) 2:09.409
…6. Liu Shaolin Sándor (Magyarország) 2:09.953
…11. Krueger John-Henry (Magyarország) – B döntő 1. hely

Liu Shaolin Sándor elődöntős

Taktikus versenyzés volt, az első néhány körben hátul volt, aztán fokozatosan fogta be az ellenfeleket, és három kanyarral a vége előtt állt az élre, úgyhogy futamgyőztesként jutott tovább.

Milyenek az esélyeink?

Bánhidi Ákos, a válogatott edző-menedzsere az MTI-nak azt mondta, a világkupa-sorozatban férfi 1500 méteren a három magyar férfi koris nem áll olyan előkelő helyeken, mint a másik két, rövidebb számban, ugyanakkor most egy nap csak egy versenyre kell figyelniük, nincs napi 5-7 jelenésük, és ez segíthet nekik.

Új verseny jön

„Ezek a fiúk profik. Túlteszik magukat a történteken. Tudják, érzik, hogy mellettük vagyunk, fogjuk a kezüket. Ők magukban pedig lerendezik a történteket. Azt ők is látják, hogy erősek a mezőnyben, és jó formában vannak. Persze, ami hétfőn történt, azt nem lehet egycsapásra elfelejteni, de szerdán már új verseny jön” – nyilatkozta a magyar csapat edző-menedzsere, Bánhidi Ákos, miután 1000 méteren Liu Shaolin Sándort az első helyről zárták ki.

Két számban öt magyar

A nők 1000 méteres versenyében Kónya Zsófia és Jászapáti Petra, a férfiak 1500-as távján Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry áll rajthoz.

Olvasói sztorik