Belföld

Valóban veszélyes a H1N1

Sokkal veszélyesebb a H1N1-vírus, mint a szezonális vagy akár a madárinfluenza. Az immunológus szerint azért, mert gyorsan támadja meg a tüdő nyálkahártyáját, gyorsabban terjed, sokszorozódik, és a betegség lefolyása is megterhelőbb a szervezetnek.

Falus András immunológus az FN.hu-nak elmondta: a H1N1-ben van egy olyan faktor, amely kikerüli a szervezet természetes védekezését, így sokkal veszélyesebb arra, aki elkapja.

„Például a tüdő és a bél nyálkahártyáján felgyorsítja a sejthalált. Ez vezet aztán tüdővérzéshez, illetve ezért kell a betegeket lélegeztetőgépre tenni” – fogalmazott az akadémikus. Falus András hozzátette: főleg a fiatalokra és a legidősebbekre azért is különösen veszélyes ez a vírus, mert nagy immunválaszt vált ki a szervezetből, ami magas lázat okoz.

Az újinfluenza-vírustörzs ráadásul állati komponenst is tartalmaz – ezért hívták először sertésinfluenzának – ennek következtében a terjedése és a replikálódása is gyorsabb, mint a hagyományos vírusé.

A vakcinával kapcsolatban az immunológus elmondta: a szérum a teljes elölt vírust tartalmazza, hatásfokozóval és konzerváló anyaggal. Falus András szerint a mellékhatásokról szóló hiedelmek felnagyítottak: sokkal kevesebb tünetet észleltek, mint akár a szezonális oltás esetében.

Falus András szerint január végén lesz a járvány csúcsa. Lapunk kérdésére, hogy mutálódhat-e a vírus, azt válaszolta, hogy igen, ám annak az esélye kicsi, hogy egyszerre változzon meg az összes antigéncélpont. Ami azt jelenti, a mutációk ellen is véd az oltás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik