Nagyvilág

A finn elnök szerint van megoldás az orosz-ukrán konfliktusra

HANNAH MCKAY / POOL / AFP
HANNAH MCKAY / POOL / AFP

Sauli Niinistö finn elnök az MTI szerint pénteken azt mondta: vissza kellene térni a 2014-es minszki megállapodáshoz, amelynek segítségével talán megoldást lehetne találni az ukrajnai válságra. Niinistö arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy telefonbeszélgetésben hozta szóba a minszki egyezményeket, amelyeket 2014-ben és 2015-ben kötöttek Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország vezetői válaszul arra, hogy Oroszország katonailag megszállta a Krím-félszigetet.

Finnország ugyan nem tagja a NATO-nak, de az Európai Unió tagjai közül ő rendelkezik a leghosszabb határszakasszal Oroszország felé.

Niinistö a magyar állami hírügynökség szerint az elmúlt években is ragaszkodott a rendszeres tárgyalásokhoz Putyinnal, annak ellenére, hogy a Nyugat és Oroszország között a Krím félsziget 2014-es annektálása óta fagyos volt a viszony.

A finn elnök szerint a minszki megállapodások az elmúlt években ugyan némiképp feledésbe merültek, pedig ezek betartása jelenthetné a legvalószínűbb megoldást az ukrán határ körül kialakult helyzetre.

Úgy vélte, hogy az orosz követelések között szereplő fegyverzetellenőrzés és az esetleges katonai kockázatok elkerülése kulcsfontosságúnak bizonyulhat abban, hogy sikerüljön kimozdítani a holtpontról a tárgyalásokat. Moszkva követelése azonban, hogy a szakadár ukrajnai régiók kapjanak autonóm státust és vétójogot külpolitikai kérdésekben, az egyik legérzékenyebb téma – fűzte hozzá a finn államfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik