Kultúra

Meghalt Monica Vitti

Leemage / AFP
Leemage / AFP

Kilencven éves korában meghalt Monica Vitti olasz színésznő, közölte Róma egykori polgármestere, Walter Veltroni a Twitteren.

Roberto Russo, aki éveken át társa volt, megkért, hogy közöljem, Monica Vitti nincs többé. Mély gyásszal, szeretettel és nosztalgiával teszem meg ezt

– áll a tweetben.

Vitti Michelangelo Antonioni filmjeivel vált híressé a ’60-as években, A kalandért BAFTA-ra is jelölték, de Az éjszaka, a Napfogyatkozás és a Vörös sivatag is fontos szerepei voltak. Ebben a videóban a Napfogyatkozásban Alain Delonnal látható. Monica Vitti Jancsó Miklóssal is készítette egy filmet, az 1970-es A pacifistát.

Sokat játszott Alberto Sordi, Marcello Mastroianni és Alain Delon oldalán, de híres partnerei voltak Richard Harris, Terence Stamp, Michael Caine és Dirk Bogarde is. Díjak sorát nyerte hazájában és a nemzetközi porondon is, köztük egy Ezüst Medvét és hat David di Donatello-díjat, amit az olasz Oscarként is emlegetnek. 1973 óta élt párkapcsolatban Roberto Russóval, de csak 2000-ben házasodtak össze.

Monica Vittiről születésnapja kapcsán nemrég galériával emlékeztünk meg, itt lapozhatók végig a képek.

Kapcsolódó
90 éves lett Monica Vitti, az egyik legnagyobb olasz színésznő
Monica Vitti a hatvanas-hetvenes évek egyik legnépszerűbb és legelismertebb filmszínésznője volt, nem is csak Olaszországban, hanem világszerte. Képgalériával köszöntjük.

Monica Vitti több mint húsz éve visszavonult a reflektorfényből Alzheimer-kórja súlyosbodása miatt, férje és egy szakápoló gondozta. Utoljára A párizsi Notre Dame egy musical-verziójának premierjén volt látható nyilvánosság előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik