Belföld

Leszámolnának a kamu vagyonnyilatkozatokkal

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A döntéshozók valós vagyonának valós ellenőrzését szeretné elérni két ellenzéki párt.

Az LMP benyújtotta törvényjavaslatát a közhatalmat gyakorló politikusok, közpénzekkel gazdálkodók vagyonnyilatkozat-tételi szabályainak átalakításáról. Az előterjesztés több törvényt is  módosítana, hogy hitelesebbé tegye a vagyonbevallásokat, amelyek ellenőrzését komolyan megszigorítanák a közbizalom helyreállítása érdekében.

Az LMP szerint a legfontosabb változás, hogy

  • a köztársasági elnök,
  • a parlamenti képviselők,
  • a politikai felsővezetők,
  • az Országgyűlés által kinevezett tisztségviselők,
  • az állami, önkormányzati cégeket vezetők,
  • a nagyvárosi polgármesterek,
  • a köztulajdonban álló nagyvállalatokat vezetők

vagyonnyilatkozatainak hitelességét az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hivatalból vizsgálná.

Előírnák a vagyonnyilatkozatok összevethető, kereshető módon történő közzétételét, kizárnák az utólagos módosítást.  Kiegészítenék a nyilatkozatok adattartalmát, abba beépítenék a nemzeti vagyonba tartozó ingatlanok hasznosítását, használatát. A jövőben a képviselők (és családtagjaik) tulajdoni részesedésével vagy ügyvezetése mellett működő cégek használatába kapott állami, önkormányzati vagyont is fel kellene tüntetni.

A javaslat az ingatlanok és az ingók mellett a jelenlegi kategóriákba nem sorolható vagyoni értékű jogokra (például a koncessziós jogosultságokra) is bevallási kötelezettséget állapítana meg. Az LMP

a misztikusan növekvő ingatlanok problémája mellett a nagyvonalú családi ajándékokra hivatkozó védekezés régi hagyományának is gátat szab: a vagyonnyilatkozat kötelező vizsgálata kiterjedne az ingyenes juttatásoknak a forrás jogszerűségére vonatkozó vizsgálatára is.

Az Állami Számvevőszéknek 60 napja lenne a parlamenti képviselők, az Országgyűlés által választott tisztségviselők
vagyonnyilatkozatainak ellenőrzésére – elsősorban a közhiteles állami nyilvántartások adatai alapján. A számvevők ehhez minden hatósági és állami nyilvántartáshoz hozzáférést kapnának, az érintettet nyilatkoztathatnák is a vagyonelemek azonosításához.

Vizsgálat indulna, ha egy képviselővel kapcsolatban olyan adatok  – például a bevallott jövedelem által nem fedezett életvitel vagy egyedi kiadások – merülnének fel, amelyek a bevallottak valóságtartalmát megkérdőjelezik.

Kapcsolódó
Csak a Fidesz nem alakítaná át a politikusok vagyonvizsgálatát
Nincs egyetértés a vagyonnyilatkozatok ügyében.
Kapcsolódó
Varga vagyonnyilatkozata (vagyonnyilatkozat, )

A vizsgált adatok jelentős része még politikai közszereplők esetében sem tartozik a nyilvánosságra, ezért az ÁSZ a vizsgálatról a Mentelmi bizottságnak készítene jelentést, de a vagyonnyilatkozat hiányosságaira vonatkozó megállapításait közzétenné.

Kapcsolódó
A vagyonnyilatkozatoknak ebben a formában annyi értelme van, mintha mindenki önkéntesen vallhatná be, csinált-e bármi rosszat
A rablókra hivatkozó Torgyántól a táguló lakáson át a bevallás idejére eladott cégig: ezek voltak a legerősebb megoldások a vagyonnyilatkozatokban a bevezetésük óta.

A civil javaslattal is próbálkoznak

A közhatalmat gyakorlók és a közbeszerzések nyerteseinek
vagyonosodásának átláthatóságáról szóló határozati javaslatot nyújtott be Kocsis-Cake Olivio, A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szintén az átláthatóság és a szankciók kiszabhatósága érdekében javasolja a jelenlegi szabályok átalakítását.

A javaslat a korrupcióellenes civilek által kidolgozott elemeket tartalmazza.

  • A vagyonnyilatkozatokat elektronikus úton, egységes formátumban kellene benyújtani.
  • A tartalom valódisága érdekében kötelező lenne a gazdasági, társadalmi tisztségeket feltüntetni.
  • A valódi ellenőrzés érdekében az adóhatóságnak kötelező lenne ellenőriznie a bevallott jövedelmeket.
  • A gyanús vagyongyarapodásoknál vagyonosodási vizsgálatot kellene lefolytatni.
  • A Büntető törvénykönyvben önálló bűncselekményként szerepelne a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség megsértését.

A Párbeszéd ezen túl javasolja azt is, hogy legyen kötelező a vagyonnyilatkozat azon cég vezetőinek is, akiknek a vállalkozása a közbeszerzésen ötszázmillió forint feletti összeget nyert el. A párt garanciát vállal rá, hogy az egységes ellenzék áprilisi győzelme után újra az Országgyűlés elé terjeszti a javaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik