Belföld

Együtt sírhatnak, nevethetnek a felvételizők

A július 23-ai felsőoktatási vonalhúzást a jelentkezők akár a sorstársaikkal együtt, egy buli keretében is várhatják: az idén is megrendezik a PONT Ott Partit a Millenárison. A rendezvényen bemutatkoznak az egyetemek, főiskolák is. A jelentkezési időszak hajrájában – amíg még nem késő – érdemes még egyszer leellenőrizni a pontszámokat is.

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. az immár hagyományossá vált PONT Ott Partival várja a felvételizőket.

Csütörtök délután fél öttől a Millenáris szabadtéri színpadán és fogadójában koncertekkel, fórumokkal, kiállításokkal, diszkóval szórakoztatják a ponthatárok miatt idegeskedő fiatalokat. A bulin kivetítőn követhetik a pontszámokat az érdeklődők, majd a szerencsések a sikeres felvételit a helyszínen meg is ünnepelhetik.

A vonalhúzás éjjelén az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján, a Felvi.hu-n jelennek meg a hivatalos potszámok, ám mellettük a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) munkatársai is különleges telefonos ügyeletet tartanak. A ponthatárok alakulásáról őket az 1/266-7601 és az 1/473-0770-es számokon lehet hívni.

A tavalyi partin több százan vettek részt (fotó: Felvi.hu)

A tavalyi partin több százan vettek részt (fotó: Felvi.hu)

Megtekinthetők a saját pontszámok

A Felvi.hu „Az én felvim” oldalán újabb szolgáltatással segíti a leendő hallgatókat: a Pontjaim menüpont alatt megtekinthetők az egyes jelentkezési helyeken számított felvételi összpontszámok, valamint azok részletei. Az eredmények az e-felvételiben is megtekinthetők.

Ha bárkinek kérdése merül fel a pontszámaival kapcsolatban, többféleképpen jelezheti. Leadhatja pontszám-felülvizsgálati kérelmét az e-felvételiben, elküldheti az Educatio ügyfélszolgálatának e-mailben, vagy telefonálhat is az 1/477-3131 számon. Emellett jelezheti a hibát postai úton az Oktatási Hivatalnak (1380 Budapest, Pf. 1190), de személyesen is az Educatio Kft. ügyfélszolgálatán (Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ, Budapest, VIII. kerület, Reviczky u. 6.), amely hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 8–16.30-ig, szerdán pedig este hatig várja a fiatalokat.

A ponthatárok július 23-án este jelennek meg. Akik a jelentkezési lapjukon megadták mobiltelefonszámukat, a vonalhúzás estéjén sms-ben is értesítést kapnak.

Hogyan számítják a pontokat?

A felvételi során maximálisan 480 pont szerezhető. Ennek az eléréséhez elengedhetetlen a kitűnő érettségi eredmény, viszont nem szükséges hozzá a többletpontokat jelentő hátrányos helyzet vagy a pluszteljesítmény, mint például az OKTV-n és a sportban elért eredmények, vagy a több nyelvvizsga. Az érettségit százalékokkal értékelik, ezeket számítják át a jegyekre, amelyek a bizonyítványba kerülnek. Aki ötösre vizsgázott, az lehet, hogy 80, ám az is lehetséges, hogy 100 százalékot ér el. Az FN pontszámítási kisokosa itt érhető el.

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények elöljárói, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Oktatási Hivatal és az Educatio Kft. vezetői, szakemberei állapítják meg – ehhez egy számítógépes algoritmust használnak. Ez lehetővé teszi, hogy egyszerre vegyék figyelembe a jelentkezők által elért felvételi pontszámokat, az intézményi rangsorukat, az intézmények kapacitását, illetve a képzési területre meghatározott, államilag támogatott keretszámot.

Először országos rangsor készül az összes jelentkezőről, majd a számítógépes program „feltölti” a jelentkezőket. Így a legjobbak kerülnek be az általuk megjelölt első helyre, amíg be nem telik az iskola keretszáma. Ezután azokat, akik szintén oda adták be első helyen a lapjukat, de már nem jutottak be, a második jelentkezési helyükre veszik fel. Mindez addig tart, amíg az adott képzési területen vagy szakon el nem érik az országosan felvehető, államilag támogatott keretszámot. Ezután következnek azok, akik vállalták, hogy költségtérítést is fizetnének.

Sanoma Médiaakadémia indul

Szeptember 15-ig lehet jelentkezni a Sanoma Budapest Médiakaadémiára, a médiavállalat újságíró-iskolájának II. évfolyamára. Elsősorban a média iránt érdeklődő friss diplomásokra számít az iskola igazgatója, Balázs-Piri Krisztina. Olyan fiatalokra, akik posztgraduális képzésben szeretnének részt venni, és gyakorlatiasabb ismeretekre vágynak annál, mint amit ma általában a hazai médiaképzés nyújtani tud.

Az előadásokat és a gyakorlati órákat elsősorban a Sanoma Budapest újságírói, szerkesztői és művészeti vezetői tartják, illetve külső, meghívott médiaszakemberek. Az akadémia kétszer három hónapos, összesen 144 tanórát tartalmazó képzést, majd egy egyhónapos – 160 órás – szerkesztőségi gyakorlatot kínál, a tanfolyam elvégzéséről oklevelet ad hallgatóinak.

Az első tanévet 35 hallgató végezte el. Négy kurzus indult: szórakoztató női magazin újságírás, szériőz újságírás, online újságírás és látványesztétikai kurzus. A legjobbnak bizonyult hallgatók külsős munkatársként továbbra is kapcsolatban maradnak a Sanoma Budapest online és offline magazinjaival – így a frissen végzettek közül már a nyár folyamán 10-12-en rendszeresen publikálnak a kiadó lapjainál.

Az iskoláról, a jelentkezés módjáról minden fontos információ megtalálható a Sanoma Médiaakadémia honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik