Belföld

Márki-Zay Péter: Bár nem vagyok híve a kötelező oltásnak, el tudnám fogadni, ha a kormány így döntene

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Bő egyórás interjút adott a JelenValó legújabb számában Benyó Ritának Márki-Zay Péter.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje kérdésre válaszolva elmondta, azért van ellenzékváltás, mert a miniszterelnök-jelölt személye új, hiszen ő korábban nem volt az.

Akik korábban nekifutottak és nem sikerült nekik, azok helyett nekünk kell csatába menni. Nekünk a pártokkal együtt kell leváltanunk a Fideszt, ezekben a pártokban is van megtisztulás. A Fidesz nem tudott annyira megszabadulni a korrupciótól, mint az ellenzék. Óriási előrelépés, hogy a Tóth Csabák kiestek ebből a versenyből

– magyarázta.

Márki-Zay szerint van egy ellenzékváltó hangulat, de azt sem lehet elhallgatni, hogy a 2010 előtti ellenzéknek is nagy a támogatottsága. Csak a 2010 előtti és utáni ellenzék érhet el sikert Orbán Viktor ellen, tette hozzá.

Az előválasztási kampány hevében sokak által osztott narratíva lehetett, hogy a DK szimpatizánsai a győzelme miatt inkább el se mennek majd szavazni, de azt látja, hogy ők is be fognak állni mögé, mert az ellenfél mégis csak a Fidesz.

Van egy saját kampánycsapata, független civilekkel. A pártok erőforrásai szerinte szegényesek, ennél nagyobb erőt lát a független szférában. Úgy érzi, most tényleg van egy nemzeti egység, a Fidesz mellett hiteles értelmiségieket alig látni.

Nem Pálinkás József az egyetlen, akinek elege lett a Fideszből. Fideszesként elkönyvelt emberek is kijelentik, hogy most már mindegy, csak ennek legyen vége

– fogalmazott.

A listán szerinte néhány százalékponttal az ellenzék erősebb lesz, de önmagában nem ez az arány fogja meghatározni a választást, hanem a körzetek. A sima győzelemhez 6-7 százalék kell listán, mondta, de néhány százalékkal nagyobb ellenzéki támogatással kétharmad is lehet, nagyon vékony a jég. Ehhez sok munka kell.

Most a Fideszre olyan emberek szavaznak, akik az ellenzékben nem látták a kormányzóképességet, az elkövetkező hetekben, hónapokban ezt fogjuk megmutatni

– tette hozzá.

Garantálja, hogy az országban mindenkihez el fognak jutni. Csekély hitű az ellenzék, mert azt hiszi, hogy nem tudnak elérni mindenkit, mert az interneten a társadalom több mint 90 százalékát meg lehet szólítani.

A lista összeállításával függ össze a frakciótervezés. A Fidesznek is volt egy javaslata, ha ez megvalósul, akkor frakció csak kettő lesz, a Fidesz-KDNP és az összellenzék, hogy összegyurcsányozzák őket, ami fordított hatást válthat ki, mert kisebbségben lesz benne a DK.

Lázár Jánosnak régóta mondja, menjen be hozzá, beszélgessenek, kirakták a nevét az emelvényen, de nem volt hajlandó odamenni.

A Fideszen belül szerinte van melegkérdés, a legtöbb meleg Fideszben van, ezért nem fognak róluk beszélni. A migránsokat azért vették elő, mert nem találtak mást.

Az a Fidesz vádol engem migráns-betelepítési tervekkel, ami ellenőrzés nélkül telepít be Magyarországra migránsokat

– jelentette ki.

Orbán Gáspár beemelése a kampányba neki a legszigorúbban vett közügy, ahol nekik több százezer magyar meleget kell megvédeni.

Egy évvel ezelőttig azt hittem, hogy elég Szájerezni, sőt azt hittem Szájerezni se fogunk, mert nem kell. Mert a Fidesz belátja, hogy Szájer lebukásával a melegellenes propaganda a Fidesz eszköztárából kikerül, de nem ez történt

– fogalmazott.

A járvánnyal kapcsolatban arról beszélt, szerinte régóta szigorítás kellene a Covid-helyzet miatt. A vadászati kiállítás megtartását felelőtlenségnek nevezte, ahogy az október 23-i nagygyűléseket is, ami jogos kritika az ellenzék felé is.

Bár nem vagyok híve a kötelező oltásnak, el tudnám fogadni, ha a kormány így döntene. Nem fogunk lázítani senkit a kötelező oltás ellen

– mondta.

Arról is beszélt, ha valaki felháborodik azon, hogy leostobázza a Fidesz szavazóit, az nekik jó, mert így eljut mindenkihez, hogy mit is gondolnak.

Olyan kommunikációs buborékok vannak ma a magyar társadalomban, amiket nagyon nehéz áttörni, ha nem jutunk el egy ponton Orbán Gáspárig, Szájer Józsefig, a választók minősítéséig, nem fog eljutni hozzájuk az üzenetünk. A hatékonyság igazolja ezeket a mondatokat. A cél igenis szentesíti az eszközt

– közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik