Nagyvilág

Újabb tömeges gyerekrablás volt Nigériában

AFP
AFP

Félő, hogy ismét gyermekek egy nagyobb csoportját rabolták el egy iskolából Nigériai északnyugati részén, Zamfara államban, az utóbbi időkben arrafelé tomboló tömeges emberrablási hullám részeként – írjta a Reuters hírügynökség szerdán helyi lakosokra hivatkozva.

Hírek szerint 2020 decembere óta Nigéria északnyugati részén legalább ezeregyszáz diákot raboltak el.

Helyi hatóságok korábbi közlései alapján a Nigéria északnyugati részén elszaporodott emberrablásokat „banditák” hajtják végre, akik között marhatolvajok, félnomád életet élő fulani pásztorok és a térségben tevékenykedő milíciák tagjai is megtalálhatók. Az emberrablásokat többnyire pénzszerzési indíték mozgatja.

Sokak szerint a hosszú ideje tartó krízist a gyenge biztonsági infrastruktúra okozza, de közrejátszik az is, hogy a nigériai szövetségi államok kormányzói alig ellenőrzik az általuk irányított rendőrséget és hadsereget. Elemzők szerint emellett az is probléma, hogy az emberrablásokkal kapcsolatos válság kezelésének legfőbb eszköze a váltságdíjfizetés lett. Zamfara állam kormányzója ráadásul korábban ingatlanokat, autókat és pénzt is adott „bűnbánó” emberrablóknak.

A legutóbbi eset Kaya város középiskolájában történt – tudta meg a Reuters lakossági forrásokból. Ez a város Zamfara állam vidékies részén található.

A gyerekrablás hírét az iskola egyik munkatársa is megerősítette, ám mint kiderült, az elrabolt gyermekek száma egyelőre ismeretlen – a számlálás még folyamatban van. A tisztviselő szerint hogy több mint ötszáz gyermeket írattak be az iskolába.

Kiemelt képünkön egy anya öleli át a kislányát miután 2021. július 25-én egy baptista gimnázium huszonhét elrabolt diákjával együtt szabadon engedték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik