Belföld

Tojásokkal, kövekkel dobálták Gyurcsányt

Köveket és tojásokat dobáltak a miniszterelnök felé, aki a Parlament épülete felől érkezett a pesti alsó rakpartra a Békelánc megemlékezés helyszínére, ahol beszédet is mondott. Gyurcsány Ferencet a testőrei esernyőkkel védték. A randalírozók lehazaárulózták a megemlékezés résztvevőit, akik közül többen azt kiabálták vissza, hogy "nácik haza".

Magyarországon a szeretet, a demokrácia és a megértés országát akarjuk, Magyarországon ne mások mondják meg, milyennek kell lennünk – mondta az MSZP Békelánc elnevezésű szerda esti budapesti rendezvényén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, akit beszéde közben ellentüntetők fütyüléssel, pfujolással és tojásdobálással próbáltak megzavarni, a rendezvény résztvevői viszont “Hajrá, Feri!” bekiabálással biztattak.


A pártelnök-kormányfő a Cipők a Duna parton emlékműnél mondott beszédében úgy fogalmazott: akik csak dobálni tudnak, gyávák és nem demokraták. El fog jönni a mi időnk, mert akik kiabálnak, szomorúak lesznek, mert veszíteni fognak – mondta Gyurcsány Ferenc.


“Nem félünk” és “mocskos zsidók”


“Mi is Magyarország vagyunk!” – fogalmazott a politikus, az ellentüntetők folyamatos fütyülése és a rendezvény résztvevőinek “Nem félünk!” kiáltásai közepette.



Tojásokkal, kövekkel dobálták Gyurcsányt 1

Biztosítás a rendezvényen (Fotó: Gáti András)


A beszédét befejező Gyurcsány Ferencet ezután ugyanúgy fütyülés és bekiabálás, illetve taps kísérte, mint a rendezvény kezdetén, amikor árpádsávos és jobbikos zászlókat lengető ellentüntetők provokálták, lehazaárulózták és trágár kifejezésekkel – például “mocskos zsidók” – sértegették a fáklyás felvonulásra érkezőket.


A miniszterelnök beszéde végén végigsétált a pesti alsó rakparton, több emberrel kezet fogott. A megemlékezés résztvevői “Csak így tovább!”, “Kitartás!”, “Köszönjük Feri” szavakkal bíztatták a miniszterelnököt, és néhányan végigkísérték a rakparton. Gyurcsány Ferenc a Parlament északi bejáratánál köszönt el a rendezvény résztvevőitől.


“Táncolj Feri”


A rendezvényen kisebb-nagyobb szóváltás alakult ki a résztvevők és a Gyurcsány Ferencet kifütyülők között. Egy, a miniszterelnökkel szimpatizáló férfi például a nemzeti lobogót az ellentüntetők felé mutatva azt kiáltotta: “Ez a miénk is!” A miniszterelnököt szidalmazó ellentüntetők a kormányfő beszéde alatt többször is az “Elkúrtad! Táncolj, Feri!” rigmust skandálták.


A rendezvény végére újabb golyóálló-mellénnyel, gumibottal és védőpajzzsal felszerelt rendőri csapatok érkeztek az Országház és a Miniszterelnöki Hivatal közötti részre.


A kirekesztés ellen



Tojásokkal, kövekkel dobálták Gyurcsányt 2

Gyurcsány Ferenc és kísérete (Fotó: Gáti András)


A szocialista párt kirekesztés elleni rendezvényén, melyen a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az Országos Cigány Önkormányzat vezetői valamint számos MSZP-s országgyűlési képviselő is jelen volt, a szervezők tájékoztatása szerint mintegy nyolcezren, de egy másik, ugyancsak a szervezőktől érkezett, viszont rendőrségi forrásokra hivatkozó információ szerint közel 15 ezren vettek részt.


A rendőrök a rendezvény előtt őrizetbe vették Fáber Károlyt, a Kossuth téren tüntetők szervezeteiből és magánszemélyekből alakult úgynevezett Nemzeti Felkelők nevű szerveződés szóvivőjét és két másik személyt.


A szocialisták rendezvénye idején a Jobbik Magyarországért Mozgalom a fáklyás felvonulás és a magyargyűlölet ellen demonstrált a Kossuth téren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik