Belföld

Pokorni újraírná a felsőoktatási törvényt

A Fidesz a felsőoktatási törvény módosításakor el akarja érni, hogy a kormány radikálisan változtasson az elmúlt öt évben folytatott rossz felsőoktatási politikáján – közölte Pokorni Zoltán.

A legnagyobb ellenzéki párt alelnöke szerint a mostani törvénycsomagban inkább rossz elemek vannak, mint jók. Kifejtette: a Fidesz azt akarja, hogy az emelt szintű érettségi váljon a felsőoktatási felvételi alapjává, és módosítsák a tandíjra és a költségtérítéses képzésre vonatkozó passzusokat.

Pokorni tart a tandíjtól

Pokorni Zoltán kifejtette, a családok számára a legnagyobb érvágást a tandíj és a költségtérítéses képzés összegének közelítése jelenti, ami azzal járhat, hogy néhány százezer forint helyett több millióval terhelik meg a családokat. Hozzátette: ezt már korábban felvetette a Draskovics Tibor-féle Államreform Bizottság, hitet tett mellette Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem CEU vezérigazgatója, volt pénzügyminiszter és a téma szerepelt a felsőoktatási törvény tavaszi koncepciójában is. Most amikor az oktatási tárca elhatárolódott Bokros Lajostól, mindentől elhatárolódott, kivéve ettől az egy ponttól. A Fidesz attól tart, hogy ez az elképzelés a parlamenti vita során ismét előkerül majd – mondta Pokorni Zoltán.

A Fidesz alelnöke szerint a tandíj bevezetésével egy alapdiploma minimum 200 ezer, de akár 500 ezer forintba is kerülhet, a mesterképzés időtartamának tandíját nem árulta el a kormány, költségtérítéses képzésben pedig akár többmilliós lehet a családokra háruló teher.

Csökkent a hallgatóság

A volt oktatási miniszter szólt arról, hogy a szocialista-szabaddemokrata kormány intézkedéseinek következtében az elmúlt öt évben harmadával csökkent a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma, és ötödével csökkentették az államilag finanszírozott férőhelyeket.

Pokorni Zoltán felidézte, hogy 1998 elején, még a polgári kormány hivatalba lépése előtt, amikor volt tandíj, 128 ezren jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra. 2002-ben, amikor már nem volt tandíj, 165 ezer diák nyújtott be felvételi kérelmet, idén pedig, amikor ismét bevezetik a tandíjat, már csak 108 ezer diák jelentkezett. Eközben az érettségizők száma gyakorlatilag stagnált – jegyezte meg Pokorni Zoltán. Hozzátette: hátrányosan sújtották a kismamákat is, akiknek a költségtérítését szeptembertől nem vállalja át a kormány. Arra is kitért, hogy az államilag támogatott férőhelyek számát a 2002-es 56 500-ról az idei évre 43 500-ra csökkentették.

Csökkentett kedvezmények

A felsőoktatásba jelentkezők számának csökkenésével kapcsolatban az okok közé sorolta még a fideszes politikus az utazási kedvezmények, a családi adókedvezmények csökkenését, illetve teljes megszűnését. Véleménye szerint az új képzési szerkezetre való áttérést sem tudta a kormány megbízható módon levezényelni.

A kormány elrettentő kommunikációt folytatott, azt sugallva, hogy a fiatal diplomásokra a munkanélküliség vár – közölte Pokorni Zoltán. Mint mondta, a pályakezdő munkanélküliek 20 százalékos arányán belül a középfokú végzettséggel rendelkezőknél akár 40 százalékos is lehet a kockázata annak, hogy nem találnak munkát, az egyetemi végzettségűeknél ez az arány csak néhány százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik