Belföld

Besokallt az OVB

Valószínűleg a népszavazási törvény vagy a választási eljárásról szóló törvény módosítását kezdeményezi az OVB, hogy ne kelljen komolytalan, nyelvileg értelmetlen kérdéseket tárgyalnia.

Több OVB-tag felvetette, hogy az egyre több meggondolatlan és szinte nevetséges kérdés lejáratja a népszavazás intézményét, magát az OVB-t, és ellehetetlenítheti a testület munkáját – mondta Szoboszlai György, az Országos Választási Bizottság (OVB) MSZP által delegált tagja. Jelezni fogják az Országgyűlésnek: nincs megfelelő törvényi garancia arra, hogy a népszavazás intézményének komolyságát megkérdőjelező kérdések ne kerülhessenek az OVB elé. A kezdeményezéssel következő ülésén foglalkozik a bizottság – fűzte hozzá.

Noha konkrét technikai javaslatot nem tehetnek a döntéshozóknak, a választási bizottságnak van néhány ötlete. Példaként említette, hogy lehetne egyfajta előszűrés. Az OVB elnöke előzetesen eldöntené, van-e formai vagy egyéb akadálya annak, hogy egy kérdés a testület elé kerüljön – fejtette ki Szoboszlai György. A visszaélés megakadályozása érdekében pedig a bizottság bármely tagja kezdeményezhetné az előzetesen elutasított kérdés megvitatását.

Ez megfelelő garancia lenne arra, hogy komolytalan kérdés és nyelvileg kezelhetetlen, vicces, nevetséges, visszaélésszerű kérdések ne kerülhessenek a testület elé – fogalmazott. Megoldás lehetne az „ügyvédkényszer” bevezetése is, ami azt jelenti, hogy ügyvédi közreműködés nélkül állampolgár nem nyújthatna be népszavazási kezdeményezést. Szoboszlai György szerint akár kombinálni is lehetne a két elképzelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik