Belföld

Hatszázezer ember tb-jogviszonya rendeződött

Az idén áprilisban indult ellenőrzés során 600 ezer ember egészségügyi ellátásra jogosító jogviszonya rendeződött, 470 ezer emberről viszont továbbra sem tudható biztosan, hogy mikor és mennyit fizetett egészségügyi ellátásáért – közölte Farkasinszki Ildikó, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője. Jövőre szigorú ellenőrzés lesz.

Tájékoztatása szerint az OEP eddig 700 ezer levelet küldött ki azoknak, akiknek – a pénztár nyilvántartása szerint – rendezetlennek tűnt a jogviszonya, és ebből 247 ezer visszaérkező választ dolgoztak fel.

A jogviszony-ellenőrzés célja, hogy kiderüljön: ki milyen jogon veszi igénybe az egészségügyi ellátást. A kiküldött értesítő levélhez csatolt válasznyomtatvány kitöltésével jelezheti az állampolgár, milyen státus alapján van jogosultsága, tehát például foglalkoztatott, tanuló, nyugdíjas, gyesen, gyeden lévő. (Az, hogy valakinek van érvényes taj-száma (társadalombiztosítási azonosító jele) nem azonos a jogosultsággal, nem jelenti egyúttal azt, hogy ő maga vagy a munkáltatója fizet utána egészségügyi ellátásra jogosító járulékot.

Továbbá a jogosultság nem feltétlenül jelent járulékfizetést, hiszen például a nyugdíjasok, a gyesen, gyeden lévők, a kiskorúak, a tanulók vagy a fogvatartottak nem fizetnek járulékot, de jogosultak az ellátásra.)

17 százalék nem ismerte el

A főosztályvezető elmondta: a 247 ezer nyilatkozat feldolgozása során 17 százalék (42 000) ismerte el, hogy nem rendelkezett jogviszonnyal, 83 százalék (205 000 ember) vitatta a rendezetlen jogviszonyt, és a válaszolók közül 146 ezer embernek (59 százalék) sikerült tisztázni jogosultságát.

Farkasinszki Ildikó nyomatékosította, az is megkapja az orvosi ellátást, akinek nem rendezett a jogviszonya, azt tisztázni azonban bármikor lehet. Azonban, ha ez nem történik meg, az egészségügyi szolgáltató jelzi a hiányt az APEH-nek, amely behatja az elmaradt egészségbiztosítási járulékot az elévülési időszakra visszamenőleg.

A járulékot az adóhivatalnak kell befizetni, amely a minimálbér kilenc százaléka. A főosztályvezető hozzátette: ha a járulékbefizetést a munkáltató mulasztotta el, akkor rajta követeli az elmaradt hátralékot az APEH.

Mindenhol ellenőriznek

Az OEP főosztályvezetője a 2008-tól várható változásokról beszámolva elmondta: jövőre minden egészségügyi ellátóhely és szolgáltató köteles lesz ellenőrizni a jogosultságot, így a járó- és fekvőbeteg-intézeteken kívül a gyógyszertárak, gyógyfürdőknek és gyógyászati ellátást nyújtóknak is kell jogosultság-ellenőrzést végezniük.

Közölte azt is: jövőre a háziorvosoknak is kötelező lesz ellenőrizni a jogosultságot. Ha ezt elmulasztják, akkor a finanszírozásuk 10 százalékát az OEP visszatartja, azonban felkészülési időt ők is kapnak: 2008. júliusig kell az ellenőrzésre alkalmas online rendszert kiépíteniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik