Forma-1

Leclerc már a rajt előtt kiesett, a Mercedes csődöt mondott, Verstappen nyert Monacóban

ANDREJ ISAKOVIC / AFP
ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Bár viszonylag eseménytelen volt, mégis lesz miről beszélni a Forma-1 Monacói Nagydíja után, amit Max Verstappen nyert meg Carlos Sainz és Lando Norris előtt. A Red Bull hollandja ezzel átvette a vezetést az összetettben. Lewis Hamilton csak hetedik lett.

Kapcsolódó
Leclerc hiába nyerte az időmérőt, nem indul a futamon
Műszaki hiba miatt szomorkodhat a hazai pályán versenyző pilóta.

A Ferrari számára elég rosszul indult a futam, ugyanis az élről induló, de az időmérőn az autóját összetörő Charles Leclerc problémát észlelt a versenygépén, a garázsba gurult, majd a rajt előtt nem sokkal jelezte a csapata, hogy nem tud elindulni a versenyen. A második rajtkockából rajtoló Verstappen agresszívan lezárta az utat a kezdésnél előzni próbáló Valtteri Bottas előtt, onnantól kezdve pedig magabiztos előnyt autózott ki.

Az első 30 kör viszonylag eseménytelenül telt el, majd a hetedik helyről induló Hamilton indította a sort és kiment kerékcserére. Nem sokkal később a csapattársa is követte, ám ami a britnél flottul ment, a finnél már nem:

Bottas autójáról nem tudták leszedni a jobb első abroncsot, ezzel pedig a 31. körben véget ért számára a futam.

A Mercedes taktikázása sem jött be, Hamilton pozíciókat vesztett és beragadt a hetedik helyre, szóvá is tette a rádión mindezt. A kiállásoknak köszönhettük egyébként az első igazi csatát, a pályára visszatérő Sebastian Vettel verte vissza Pierre Gasly támadását.

A folytatásban sem nagyon kockáztattak a csapatok, igaz, az első tízben Hamiltont leszámítva mindenki elégedett lehetett a helyezésével. Eléggé úgy tűnt, hogy a mostani versenygépek túl nagyok a monacói utcai pályára.

Nem történt változás az élmezőnyben, Leclerc és Bottas kiesésével Verstappen simán nyert, ez volt pályafutása 12. futamgyőzelme és vezet a pontversenyben. Ő az első holland az F1 történetében, aki az élen áll.

Sainz és Norris is élni tudott a kínálkozó lehetőséggel és odaértek a dobogóra. Sergio Pérez szerepelt bravúrosan, a kilencedik helyről indulva ért be negyedikként, míg Vettel az eddigi legjobb eredményét érte el az Aston Martinnal, ötödik lett. Gasly, Hamilton (övé lett a leggyorsabb körért járó plusz pont), Lance Stroll, Esteban Ocon és Antonio Giovinazzi ért még oda a pontszerző helyekre.

A vb két hét múlva Bakuban, az Azeri Nagydíjjal folytatódik.

sofascore.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik