Belföld

Újra buktatna az MDF

A 2006-os PISA-vizsgálat gyenge eredményei miatt visszaállítaná a buktatást alsóban is az MDF. A konzervatívok több osztályfőnöki órát is tartanának.

Visszaállítaná alsóban a buktatást, több osztályfőnöki órát és szöveges értékelés helyett osztályzást javasol a Magyar Demokrata Fórum. Almássy Kornél, a párt országgyűlési képviselője szerint a legfrissebb PISA-vizsgálat eredményei is azt mutatják, hogy a magyar diákok szövegértési, matematikai tudása átlag alatti az OECD országokban.

Ezért a konzervatívok a Közoktatási Törvény módosításával javasolják a buktatás intézményének visszaállítását, “hogy a diákok és a szülők ne ötödik osztályban szembesüljenek az akkor már behozhatatlan több éves hátránnyal. Sokszor az írás-olvasás tudásának hiányával”.

Újra osztályoznának

Emellett módosítanák a törvényt azért is, hogy a szöveges értékelés mellett lehessen újra osztályozni, hogy a pedagógusok kezében legyen pedagógiai eszköz a motiválásra, a problémák jelzésére.


Újra buktatna az MDF 1

Aki nem tanul, megjárhatja (Fotó: MTI)


A pedagógusok kötelező óraszámának emelése helyett a felszabaduló időt a felső tagozaton kötelező osztályfőnöki órák megtartására fordíttatná az MDF, hogy minél szorosabb kapcsolat alakuljon ki tanár és diákja között.

Tanár mellé asszisztens

Bevezetnék a pedagógus asszisztensi rendszert. Az integrált oktatást csak ott engedélyeznénk, ahol ilyen személyzet rendelkezésre áll. A sajátos nevelésű igényű gyermekek integrált oktatása csak úgy lehetséges, ha adott esetben az órákon párban oktatnak a pedagógusok, és a nehezebben haladó tanulókat külön segíti egy-egy asszisztens is az órákon.

Az MDF továbbá kéri az Állami Számvevőszék segítségét, hogy vizsgálja meg, milyen hatékonysággal, mennyire átláthatóan költötték el az elmúlt öt évben azokat a milliárdokat, amelyből pedagógus továbbképzéseket támogattak és új pedagógia programfejlesztéseket, valamint újabb és újabb tankönyveket dobtak a piacra – áll a párt közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik