Belföld

Kuncze megszüntetné a 13. havi nyugdíjat

Az SZDSZ elnöke szerint elég lenne, ha a kisnyugdíjasok kapnának többletjuttatást. A liberális politikus arról is beszélt , hogy pártja tavaszi tisztújítása után csakis országgyűlési képviselőként kíván tevékenykedni a ciklus végéig.

Fidesz: brutális támadás

Iván László fideszes szakpolitikus szerint Kuncze Gábor “rossz időben, rossz helyzetben” nyilatkozott a 13. havi nyugdíjról. Szerinte a nyilatkozata előrevetíti az árnyékát annak, hogy az “alamizsna szociálpolitikát” folytató kormány újabb brutális támadást indít a nyugdíjakkal szemben.

„Az véleményem az (…), hogy meg kellene szüntetni” a 13. havi nyugdíjat – közölte Kuncze Gábor a közszolgálati televízió pénteki Nap-kelte című műsorában. Elmondása szerint a megszüntetésnek lenne egy úgynevezett „softváltozata” is, mely azzal járna, hogy a juttatást beépítenék a rendes nyugdíjakba, és a jövőben új 13. havit már nem állapítanának meg.

Kuncze viszont egy másik változatot is támogatna. Eszerint csak egy bizonyos nyugdíjösszegig járna a 13. havi nyugdíj, akik e felett kapnak nyugdíjat, azoknak már nem. „Azt gondolom, hogy akinek 60 ezer forint a nyugdíja, annak érdemes segíteni, akinek 160-180 ezer forint, annak meg nem kell feltétlenül” – mondta Kuncze Gábor, emlékeztetve arra, hogy a 13. havi nyugdíjat eredetileg azért találták ki, mert a kisnyugdíjasokon akartak segíteni.


„Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium az egy nem sikeres konstrukció” – válaszolt a tárca esetleges átalakítására, egy önálló rendészeti minisztérium létrehozására vonatkozó kérdésre Kuncze Gábor. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy nem tud ilyen javaslatról, és mint mondta, hivatalosan nincs is szó ilyen minisztérium felállításáról.


Kuncze Gábor elmondta, az SZDSZ-frakció vezetéséről is le kíván mondani, és a jövőben kormányzati szerepet sem vállal. Utóbbival arra utalt, hogy sajtóértesülések szerint esetleg ő vezethetné a jövőben felállítandó önálló rendészeti minisztériumot. Közölte azt is, hogy az SZDSZ március 31-én választ elnököt.


A diákok utazási kedvezményének korlátozásáról hozott döntések részleges felülvizsgálatának lehetőségéről is beszélt Kuncze Gábor. Az esti és a levelező tagozatos hallgatók utazási kedvezményének megszüntetése kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy “aki továbbtanul, saját magába is fektet be és a saját esélyeit növeli”.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik