Belföld

Nehéz évet ígér Demszky Budapestnek

Kevesebb pénz jut a főváros működtetésére 2007-ben, mint tavaly. Ezért racionalizálják az intézményrendszert és megvalósítják az eddig halogatott reformokat - mondta a főpolgármester.

Ágyszámleépítésekről, iskola-összevonásokról és csökkenő színházi támogatásokról kell dönteniük, összességében 12,5 milliárd forintnyi hiányt kell elosztaniuk az egyes ágazatok között – mondta. A költségvetés tervezése jelenleg is zajlik, az első munkaváltozat a jövő hét elején kerül a képviselőcsoportok elé, a végleges büdzsét a fővárosi közgyűlés február végén fogadhatja el.

Nincs felmentés

Tavaly a budapesti adófizetők és a cégek a teljes állami költségvetési bevétel mintegy egyharmadát, 2200 milliárd forintot fizettek be az állami költségvetésbe. Ám a főváros ennek az összegnek csak az egytizedét kapja vissza, így Budapest az államháztartás nettó befizetője – hangsőlyozta Demszky Gábor.

Az idén az átlagosnál sokkal nagyobb terhet kell elviselni, az állami stabilizációs politika hatásait minden budapesti intézmény megérzi majd, „semmi, senki sem kaphat felmentést” – fogalmazott a főpolgármester. Kijelentette, hogy a főváros a működésére nem kíván hitelt felvenni.

Egymilliárd a színházaktól

A színházi területről szólva elmondta, hogy a színházak összbevétele 2006-ban mintegy 11 milliárd forint volt. Ebből két év alatt körülbelül 8-10 százalékot kívánnak elvonni. A politikus szerint a budapesti önkormányzat egész Európa legnagyobb színházfenntartója, és ezzel eddig nem néztek szembe.

Az egyik megoldás az átfogó finanszírozási reform, a másik pedig a fűnyíróelv, de nem ez utóbbit szeretnék választani. A direktorokkal egyeztetve kívánják kialakítani a finanszírozási rendszert, amelyben megkülönböztetetten támogatnák a gyermek- és művészszínházakat, valamint az operettet.

Iskolabezárások

A szakképzési rendszer reformjának célja, hogy a legrosszabb műszaki állapotú, legkevésbé kihasznált iskolák olvadjanak be, és a közelmúltban korszerűsítettek legyenek a befogadó intézmények. Miközben 15-20 új, korszerű képző központ nyílik meg, nagyjából ugyanennyi régi iskola integrálódik.

A főváros egyetlen szakképző intézményt sem szüntet meg jogutód nélkül, mindegyik integrálódni fog – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy szakok nem fognak megszűnni. A részletek, a konkrétumok még nem dőltek el, ezekben a hetekben zajlanak a tárgyalások, a végső konklúziót a Fővárosi Közgyűlés vonja meg február 22-én. Demszky Gábor kérdésre válaszolva közölte, hogy a teljes szociális ágazatot 1,1 milliárd forintos elvonás érinti majd, ezt létszámleépítéssel átalakításokkal kívánják elérni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik